Екоактивисти на протест срещу фермите за норки

Били развъдник на COVID-19 и опасни за човешкото здраве
Обновена: 9 дек 2020 10:52 | 9 дек 2020 10:25, Камелия Цветанова
17

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Екоактивисти се събраха на протест в Триъгълника на властта с искане за забрана на фермите за норки заради COVID-19.

Според тях фермите са рискови за човешкото здраве.

Протестиращите поискаха пълна прозрачност по отношение на контрола, мерките, резултатите и ефективността от всички действия на държавните органи, извършвани във фермите за норки във връзка с предотвратяване риска от разпространение на COVID-19 от тези ферми.

Те настояват още държавата да гарантира на българските граждани, че няма да допусне възникване на огнища и нови мутации на вируса SARS-CoV-2 във ферми за норки.

Освен това се обявиха против създаването на нови ферми за норки на територията на страната.

Подобни протести има не само у нас.

Датското правителство дори нареди унищожението на норките заради страхове, че мутация на коронавируса, засечена в тези животни, може да възпрепятства усилията по създаването на ваксина.
Тази заповед после беше оттеглена, след като правителството трябваше да признае, че няма юридически основания за нея.

По този повод пред Bloomberg TV Bulgaria Кнуд Вест, собственик на ферма за норки в Дания, коментира, че това е недопустимо.

„Мисля, че след година ще се обърнем назад и ще кажем: „Как можахте да направите подобно глупаво нещо в Дания?“ След 56 години като фермер, произвеждащ от най-висококачествените кожи от норки в света, това беше нещо нечувано“, посочи той.

„6 – 7 хиляди души загубиха препитанието си с едно щракване с пръст. Подобно нещо никога преди не се е случвало в Дания. Разбира се, беше ни обещана пълна компенсация за всичко това, но досега  не сме получили нищо. Първо, ако си избиеш норките достатъчно бързо, ни обещаха този коронавирусна компенсационна сума, която е около 4-5 долара. Но още не сме получили нищо.Законът, който ще  позволи изплащането на компенсациите ни, все още не функционира. Това още веднъж показва колко панически е реагирало правителството в тази ситуация. Засега се намираме във вакуум, в който не знаем нищо. Защото не знаем как ще бъдем компенсирани. Как въобще ще продължим напред. Всички онези неща, които фермери и изплащащи институции трябва да отчитат. Дали ще получим пари, че да рестартираме фермерството след 1 година? Нищо не знаем. Звучи налудничаво, но е вярно“, каза Кнуд Вест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: протестФерманорки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЛИПСВАТ МИ МНОГО ТИЯ ДЕТО КРЕЩЯХА- НЕ СИ ДАВАМЕ ДЕЦАТА, И ТВЪРДЯХА, ЧЕ НОРВЕЖЦИТЕ ЧАКАТ НА ГРАНИЦАТА, ЗА ДА НИ ВЗЕМАТ ДЕЦАТА, Е ТЕ ТОВА СИ БЕШЕ ОГРОМНА ШИЗОФРЕНИЯ.
16
0
 
6
 
! Отговори
дедовият ми преди 3 години
Аз така и не разбрах за какво протестират с маски, за чист въздух или да се умъртвят норките?
15
3
 
7
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Крайно време е прославеното ТПО Рудина сегашното ЗО Кремиковци да възвърне славата си - псевдозелените трябва да бъдат настанени в бараките и да работят на близката кариера, евентуално да се възстанови уранодобива и да работят там по 15-16 часа с минимална храна, без медицинска помощ и жесток бой за нарушение на дисциплината и/или ниски трудови резултати.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
14 човека са чули, че някъде по света е засечена някаква мутация, всики останали около 5-6 милилиона вероятно чухме, че мутаците поне до лятото няха над 80 . Ако утре мутира при слоновете примерно, ще избием всички слонове, после ще мутира в кравите, ще унижим всички крави, и т.н.. Не считам че това е решението, пък и както пише в статията, Дания бързо се е отказала от това.
13
1
 
4
 
! Отговори
... преди 3 години
в тия 2 ферми за норки работят има-няма 30 човека, няма да свършат заради тях ваксините, спокойно
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това според правителството е жизненоважен отрасъл за икономиката и работниците в тези ферми ше са втори след медиците, които ще имат прави да получат всксината. Интересно ше бъде да разберем откъде е тая загриженост и КОЙ стои зад фермите.
11
0
 
7
 
! Отговори
nimportequi преди 3 години
Дори не знаех, че в БГ има ферми за норки? Като видях че в заповедта на министъра за ваксините са с предимство пред хората над 65 се учудих.
10
1
 
9
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Добре де,като одерат десетки хиляди норки интересно ми е какво правят с одраните тела?Къде ги хвърлят...на кренвирши ли ги правят?Какво?
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Псст. Познайте кой собственик на фрим за пилета ... ъъъ, да кажем Фаренхайт, също така притежава и ферми за норки. Според вас, ще мине ли тоя протест?
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз преброих 14 протестиращи. Един файтон хора говорят от името на обществото.
7
5
 
8
 
! Отговори
Criticus Magnus преди 3 години
В пандемия като настоящата няма място за поемане на подобни рискове. Кел файда и ваксина и всичко като мутира вируса - както вече стана известно че има 6-7 такива мутации в Европейски страни около ферми на норки... Пък да не говорим за нехуманния ефект. Време е да се затварят!
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е... точно пък COVID да развъждат... Пренасят бяс, тении, ***, бълхи, ама COVID?! Гледат ги в ужасно тесни метални клетки и ги хранят с отпадъчно месо. Ама COVID? Доста скъп бизнес и някой са го натиснали, че да се бръкне за тоя гардероб на протеста. Гледам противогази, облекло, принтирани трансперанти... И как ще се заразиш от норка? Че това зверче ще ти отхапе лицето преди да реагираш. Ще му ядеш месото? Сурово? Да се запознаят, че също белки, златки и порове се отглеждат в същите ферми.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОЛЗА ОТ ФЕРМИТЕ ЗА НОРКИ В БЪЛГАРИЯ НЯМА... ТЪРСИ СЕ ДЪРЖАВА ДА ПРАВИ ТОЗИ МРЪСЕН И НЕИЗГОДЕН БИЗНЕС
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Норките са интересни животинки. Лошото е че се дерат живи. За да е ценна кожата им.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всякакви смешници протестират днес вместо да работят!
2
5
 
12
 
! Отговори
Ниш е България преди 3 години
Платените псевдозелени пак изпълзяха от дупките им.Иначе спасение за норките - да.Но целта на тези протестъри е друга.
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не са екоактивисти а СОВИД лобисти.