Ще знаем какъв имунитет създават COVID ваксините след 1-2 години?

Всички здрави хора трябвало да се имунизират
9 дек 2020 13:04, Ния Христова
36
Ще знаем какъв имунитет създават COVID ваксините след 1-2 години?
Снимка: БГНЕС
Доказано е, че ваксините срещу COVID-19 като тази на "Бионтех" и "Пфайзер" намаляват броя на тежко болните от коронавирус. Дори изпитванията с по 40 000 зуши не могат да ни дадат бърз отговор за това дали препаратът предотвратява разпространението на вируса. 
 
Това обясни пред bTV акад. Богдан Петрунов от БАН. Той обаче е категоричен, че имунизацията трябва да обхване колкото се може повече хора.
 
"Всички специалисти в света категорично казват: "Това е едно велико откритие, ще спаси много човешки животи, но, докато не изясним в продължение на 1-2 години характера на този имунитет, който създава, трябва да продължим да спазваме мерките - носене на маски, миене на ръце, избягване на социален контакт", каза още акад. Петрунов.
 
Той сподели, че ще се ваксинира и вече дори се е записал в списъка в своя институт. Активната информационна политика от страна на властите е причината за скептичното отношение на повечето българи към имунизирането срещу коронавируса, смята акад. Петрунов.
Още по темата
 
"Няма бързо създаване - създадена е на база на платформа, разработвана 4-5 години, имали са грамадни проучвания, преди да съдадат тази РНК платформа", каза академикът по отношение на прокуста на "Пфайзер" и "Бионтех".
 
Според него "няма никакво основание да се мисли, че може да се отключват тежки автоимунни заболявания", след прилагането на препарата. "Прави се грешка между реактивност и странични реакции", отбеляза акад. Петрунов. Той обясни, че е нормално да има 5-10% със зачервяване, гравоболие или температура, докато страничните реакции са с много по-сериозно въздействие върху организма и не са толкова чести.
 
"Всички трябва да бъдат с дълбоко съзнание, че трябва да бъдат имунизирани. Всички здрави хора от 16-18 г. без клинични прояви, без тежки вторични заболявания могат спокоъно да бъдат имунизирани, но това трябва да се обсъди с личния лекар", коментира акад. Петрунов. Той подчерта, че няма риск и за преболедувалите COVID-19, особено заради това, че към момента не е ясно и силата на имунитета след прекарване на болестта.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** и след две години няма да знае за имунитета.Това са недостатъците на присъственото обучение.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доверявам се на гените наследени от нашите деди. Никаква ваксина не слагам срещу един измислен вирОс.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трябва да има Съпротива срещу тия фашисти...
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първата ваксина, при която пробният период обхваща цялото население.На добър час на участниците.
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако някой ми извади едно-единствено доказателство, че ваксините помагат, а не вредят ще му дам Нобелова награда!Много добре знаят, че такива НЯМА и това е най-голямата измама ипрестъпление срещу човечеството!
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да те вкарат в психиатрия дано, селянд*р ***!Забърши си з*дника с дипломите ти пикливи!
24
3
 
17
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Морбили, детски паралич, едра шарка и т.н. са болести които в миналото са унищожавали цели градове и села, а преболедувалите изкарват траен имунитет, и именно това са ваксините. много малка част вирусен материал, който организма да приеме по-лесно и да се пребори срещу него.А това вече не е ваксина, щом трябва всяка година. Да не говорим, че това е генна мутация на нещо. И ние ставаме опитни зайчета за генното инженерство.
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво е ваксината? Това си е чисто изкарване на заболяването уж с по-леки симптоми за някои, ама за други няма да са никак леки. Преди много години, като бях дете, ме ваксинираха против Морбили, но това разбира се е истинска болест. Вдигнал съм 41 градуса температура. Обаче за цял живот дето се вика съм защитен, а тази ваксина на Файзер не създава никакъв имунитет, всяка година ще искат да се ваксинираме. Да не говорим, че това са нови ваксини с доста спорно действие върху нашите гени.
22
1
 
15
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Хайде стига. Ние че сме овце, овце сме, ама стадото взе да мисли.А ти велики докторе обясни това на нас овцете, които нищо не знаем.https://actualno/interest/6-smyrtni-sluchaja-pri-testovete-na-vaksinata-na-pfizer-news_1528466.htmlЯвно вече много съпротива срещу ваксините, и понеже господарите от Брюксел много пари профукаха за ваксините, сега искат да си ги избият от рушвети като продадат повече дози отрова за нас робите. Да, ама не. Робите свършиха. От сега нататък, ВИЕ сте робите
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...Той подчерта, че няма риск и за преболедувалите COVID-19, особено заради това, че към момента не е ясно и силата на имунитета след прекарване на болестта..." Значи не знаете какъв имунитет имаме след прекарване на болестта, НО вече знаете какъв е той след ваксината? Абе вие да не мислите, че ние пасем трева??!
20
1
 
8
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 3 години
Ехееее.......я камилата, я камиларя до след 1-2 години!
19
2
 
12
 
! Отговори
Чичето преди 3 години
ВакЦина? Нееееее... предпочитам да гушна босилека без лекарска "помощ"!
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който преживее след ваксината, ще знае какъв имунитет създава.На убитите от ваксината - лека им пръст.
17
0
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Шопо като каже нема, значи нема.
16
1
 
14
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Абе аз припадам само като гледам как му боят инжекцията по телевизора на оня дето постоянно го дават по новините..камо ли да отида да ми бият!Абе я изчезвайте оттука с ваксините си!
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова ли е цялата медицина истерия за ваксиниране под строй-да станем опитни мишки на фармациите? Иначе концлагер. 1984 наистина е приказка пред действителността.
14
0
 
13
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
да бе... мечтайте си... скоро ще ви избиваме докторите с инджекцийките дето ще ходят по домовете... на 60 години съм и не съм ходил в болница...
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВелизарТи сложи ли ваксината Златено?дано си от 2-та % които ще пукнат.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВелизарВнимавай да не те гази камион.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знаем какъв имунитет се създава, нямаме никаква идея дали ще има сериозни странични реакции след време, имаме случаен резултат, и то при едва 180 от доброволците, значи е супер, 95% ефективна, купувайте и мушкайте. А, няколко умряха, ама те от друго.