Хакерската атака срещу "Пфайзер" и "Бионтех" - пример за промишлен шпионаж

До пробива се стигна заради непрадпазливи служители, каза Ясен Танев
11 дек 2020 09:55, Ния Христова
26
Хакерската атака срещу "Пфайзер" и "Бионтех" - пример за промишлен шпионаж
Снимка: Pixabay

Наистина има последователност при развитието на COVID пандемията и атаките на хакерите. Това каза в ефира на bTV експертът по киберсигурност Ясен Танев. Коментърът му е по повод на незаконното проникване до документи, свързани с ваксината "Пфайзер" и "Бионтех" след кибер атаката срещу Европейската агенция за лекарствата. От Амстердам потвърдиха, че е имало пробив в сигурността им, без да уточнява подробности.
 
Той обясни, че и друга компания, която разработва ваксина, е била потърпевша. Това е компанията "АстраЗенека".
 
"Подходът е един и същ - използва се атака с насочени имейли към потребители на "ЛинкедИн", които са служители в компанията. Освен компаниите, при които говорим за кражба на интелектуална собственост, има една атака срещу участниците и т.н. Студена верига за доставка - локациите на ваксините, транспортни фирми, куриери, логистични партньори", обясни Танев.

Още по темата
Той е на мнение, че информацията къде е ваксината и как се съхранява се превръща в стратегическа. "Аз съм притеснен дали новите хладилници у нас са добре пазени и дали сме достатъчно разумни, за да ги изключил от общата мрежа", допълни Танев.
 
Експертът по киберсигурност изтъкна, че това може да се даде като пример за промишлен шпионаж. "Процедурата е: идентифицирам скъпоплатени служители, разбирам как съществуват дигитално, подготвям профил и имейл и атакувам хора с високо влияние. Когато пробия един или няколко - аз получавам достъп до тайните на компанията", обясни Танев. Той посъветва още, ако не очакваме нещо по пощата, да не го отваряме.
 
Танев допълни, че трябва да се внимава с три устройтва, които могат да бъдат подарени или дадени назаем - флашка, банка за зареждане на устройство и медиа плеър. Той уточни, че те могат да се криптират със зловреден софтуер, който може да даде ценна информация за компанията на хакерите.
 
Относно вчерашния срив на платформата за съобщения на Facebook - "Месинджър", екпертът каза, че вероятно става въпрос за грешка от тяхна страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Мразя ФАЩ преди 3 години
запада трябва да бъде хакван и саботиран по всички възможни начини!
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До AА що за проект е СП2? Проект за задушаване на Украйна. Сравнено с това наистина руското хакерство изглежда като детска игра.
19
0
 
0
 
! Отговори
A преди 3 години
Каква е разликата м/у промишлен шпионаж и задушаване на добри проекти, като Северен поток и др. п. Хакерите са ангелчета в сравнение с другите.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Ей, много ви е страх от Русия."Наистина бе, турците и азербайджанците така се изплашиха от Русия че и изпотрошиха всичките железа складирани в Армения. По изчисления на Анкара някъде за над 4 милиарда долара железа.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При товарищ Путин нещата стоят по-зле отколкото при аркадашлар Ердоган. Товарищ Путин трябва да използва хакери за да открадне ваксината а на комшуто Ердоган не му се налага щото неговите шпиони в Германия се явяват и разработчици на ваксината.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, много ви е страх от Русия.Ше се пръснете от яд.Смешници, нещастни!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3И са си виновни баш фирмите и HR-ите, дето ги мислят. Търсят по 50+ "умения" и следователно всеки втори вярва, че не можеш да напишеш Hello World и да го покажеш в терминала без Ph.D. по Компютърни Науки или 8 години стаж в областта. СЪвет - не ходете по обяви, в които трябва да скролвате, че да видите всички изисквания. Често и те не са наясно с това, което искат.
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1 Кажи това на руснаците,хакването им е държавна политика.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както и сръбските, северомакедонските,шпиони.
12
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България има 60 000 руски шпиони, дори и Румен Радив донася на Москва. Време е, да бъдат изгонени.Наблюдавани. Секренната информацията с тройна защита.
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовНе се отричай от Русия, наблюдавам те от много време и знам за твоята възхита и преклонение пред Русия. Прави ми много лошо впечатление русофилското ви поведение, че когато ви посочат че сте русофили вие започвате да отричате гова. Явно се срамувате да кажете на всеослушание това. Приличате на хомосексуалисти които упорито отричат че са такива.
10
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В едно изказване Путин се изпусна да каже следното "Защо ни е да развиваме високи технологии като можем да ги откраднем". Та те така стоят нещата в Магучая.
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовХристо, Христо, тежка е вашата русофилска задача да чистите руските *** денонощно.
8
1
 
5
 
! Отговори
Баровеца преди 3 години
Ами и аз получавам постоянно Мейли ,от куриери,хакери,които казват ,че са ме хакнали"Аз съм хакер и те наблюдавам от известно време" :) натам незнам защото не отварям мейла,че дори някой от банки с които нямам нищо общо и не отварям! Трябва да си доста изглупял за да отвориш такива вируси! Не го правете!
7
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините на Pfizer са достигнали космически цени на черния пазар в Русия. Така че ще има големи кражби от руската мафия в Европа. България е най-слабо реагиращата държава в Европа срещу руските золуми и у нас очаквам най-големите кражби на ваксини. Що се отнася до кибер атаките срещу европейската агенция по лекарствата те по-скоро са дело на руското ГРУ на което е необходима документацията от експерименталната фаза на ваксината за да може с подобна документация да се похвали и Спутник V.
6
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците крадат чужда "извънземна" (за тях) технология. Къде е новината?
5
0
 
17
 
! Отговори
Стига преди 3 години
Направихте им достатъчно реклама на компаниите!
4
13
 
4
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Жуже в Кремля вече има магучий канкурент в шпианаже! Ета жолтое жуже в Пекин !
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда "ЛинкедИн"-а стана една голяма боза, всички са велики спецове, ама не са знае кой колко може.
2
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно е джуджето от Кремъл