ООН с нови показатели за индекса на човешкото благосъстояние

Трансформация на бъдещето е една от тях
17 дек 2020 16:22, Анисия Иванова
8
ООН с нови показатели за индекса на човешкото благосъстояние
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За първи път тази година в индекса за човешко развитие, изготвян от Програмата за развитие на ООН (ПРООН), се взима предвид свързаността ни с околната среда и въздействието, което ние оказваме върху планетата. Въведени са много нови индикатори, освен добре познатите ни като продължителността на живота, степента на образованието и доходите. Това заяви Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българска мрежа на Глобалния договор на ООН, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Така наречените Зелени услуги и продукти ще бъдат все по-търсени, защото ще има все по-голяма осъзнатост от страна на потребителите. Несъмнено те ще бъдат на по-висока цена, но ние ще трябва да сме готови да я платим, ако искаме да живеем в едно по-добро и чисто общество", коментира Георгиева.

Тя поясни, че новите индикатори са обособени в четири основни категории – статус на човешко развитие, материален отпечатък, енергийни системи и трансформация на бъдещето.

„Всека една категория си има подиндикатори. Така пример в категорията статус на човешкото развитие са включени смъртност, която е причинена от замърсяването на атмосферния въздух, брой на починали в следствие на природни катаклизми, както и промяна в процента на горските територии на планетата“, поясни Георгиева пред Bloomberg TV Bulgaria.

„Показателят за смъртността от мръсен въздух показва за България 62-ма души на 100 000, което показва, че ние няма как да бъдем откъснати от природата“, каза Георгиева.

Тя допълва, че в категорията за енергийните системи е включено потреблението на изкопаеми и възобновяеми източници, както и въглеродният отпечатък, който оставяме при производство и при потребление. В материалния отпечатък пък е включено всичко, което произвеждаме и потребяваме от гледна точка на ресурси. В тази категория се включват и електронните отпадъци.

„В последната категория трансформация на бъдещето е всичко, което е свързано с грижа за природата и иновациите“, допълва гостът.

По думите й индексът на човешкото развитие се насочва вече не толкова към преследване на материалното благосъстояние на държавите, а по-скоро как то да бъде разходвано към подобряване на качеството на живот.

Целия разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
пом консул Халиб ага преди 3 години
о оооо неееееее,не вярвам на оооо неееее
5
1
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Не разбирам? Най зелената енергия- атомната е най евтина ??? Ако веднъж се направи и водородна инфраструктура, тя ще бъде много по евтина също така от тази за електрокарите и самите тях.
4
0
 
2
 
! Отговори
Зелена мизерия преди 3 години
Ето какво ни предстои, откакто вманиачените финансови спекуланти и техните подгласници като "най-видния епидемиолог" Бил Гейтс запретнаха ръкави да решават какво трябва да е бъдещето. И вече ни предупреждават с наглостта на психопати как трябвало да си посвием потребностите и мераците, защото "зеленото" било на висока цена. Ама цената ще я плащаме ние, а новите милиарди в банковите сметки ще ги трупат те.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Биткойна подмина 23 000$,инфлацията е чудовищна.В момента банките се чудят как да фалират клиентите на които са им отпуснали кредити за да си купят недвижимост.Измамата е във въздуха и мирише на всякъде.Медиите ни ,,ваксинирват'' мозъците от сутрин до вечер докато обедняваме и ни обират посред бял ден.Губим свободите си хора,губим ценностите дадени ни свише.Очаква ни насилствено стериализиране.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв глад ни чака с тия хубавци не е истина...
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този измислен индекс се измества към леви секта хипи розови утопии, нищо общо с реалния свят. Зелени услуги и развитие, са две взаимно изключващи се понятие. Не може да се развиваш като живееш като хипи примитив. И най-вече драги ми сектанти бъдете готови да платите високата зелена цена, защото така ви казва гуру-шаман Дарина Георгиева.