Пробутват ли ни дефектни коледни лампички?

Експерти съветват как да изберем безопасна украса за дома си
18 дек 2020 09:56, Ния Христова
13
Пробутват ли ни дефектни коледни лампички?
Снимка: Pixabay
Всеки втори комплект коледни лампички на пазара е с дефект и крие риск за потребителите. Това показва проверка на експертите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. От средата на ноември те извършват проверки за опасна празнична украса, предаде Нова ТВ.
 
Преди дни баща и 9-годишният му син остават в болница именно заради неизправни светлини. Късо съединение подпалва коледната им елха, а оттам – и половината им апартамент.
 
Емил Йорданов работи в магазин за коледна украса и пиротехника от 12 години. Това се оказва много полезно при избора на светлини за елхата в дома му.
 
"Моят личен съвет е да избирате големи, лицензирани търговци – такива, които могат да ви предложат гаранция. Не се спирайте на уличните", призова Емил.
 
Не всички обаче са толкова предпазливи по време на предколедното пазаруване. Затова още през ноември експертите започват да извършват проверки за опасни коледни украси.
Още по темата
 
"До момента са проверени над 200 електрически гирлянди. Над 100 продукта вече са спрени", коментира Галя Бояджиева от Агенцията за метрологичен и технически надзор. 
 
Проверяващите смятат, че и самите потребители трябва да станат по-бдителни. Водени от празничната еуфория и заслепени от коледните лампички, не трябва да забравяме съветите на експертите. Един от тях е да прочетем инструкциите.
 
Съветите за това как да предотвратим евентуален инцидент у дома са прости.
 
"Както човек не оставя печката и ютията да работят - моят съвет е и лампичките да се изключват през нощта", призова собственикът на магазин за пиротехника Тодор Попов.
 
Проверките по магазините ще продължат до Коледа. При неизправни светлини, глобата за търговците, хванати в нарушение, е от 250 до 1 000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
komitataей преди 3 години
четете етикитетите съветват шаманите-ами кой прави вноса и кой е на входа -то храните няма кой да гледа лампички ще с е занимават -далаверата си върви
12
1
 
0
 
! Отговори
Умберто Тоци преди 3 години
До Анонимен 11Чуваш ли гласове ?!1/3 не те е "бил тока" от гирляндите.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дефектни коледни лампички пробутват и в големите немски вериги за търговия на дребно и едро. Гирлянди от 200-300лв - 1/3 не светват. Бият ток. Ако им ги върнеш - приемат ги, но не са достатъчно качествени за да ги продават изобщо.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Де дефектирали управници ни пробутват от десетилетия, вие за лампичките сте се загрижили...
9
0
 
2
 
! Отговори
бааа го преди 3 години
До popС този правопис, трудно ще върнем нещо на китайците!
8
4
 
1
 
! Отговори
pop преди 3 години
отгодини не купувам китайски стоки. Пълен бойкот на китайците. само с бойкот ще им го върнем за вируца, който създадоха и ни заразха.
7
2
 
2
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Никой нормален човек не купува нищо на улицата. На улицата може да си купиш дюнер, баничка, кафе или сладолед. Дрехи, обувки и особено електрически уреди и електроника на улицата е абсурд да се купуват, това е 100% измама.В целия Европейски съюз има 2 години гаранция за всеки уред само с касовата бележка. Обаче трябва да го купите от редовен търговец, а не на улицата.
6
0
 
1
 
! Отговори
Купувайте на батерии преди 3 години
Опитах се да гирляндите да сложа,с батерии са безопасни Те,опитах мерките да спазвам,опитах и какво ли още не!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ъ, те фалшив живот ни пробутват от над 30 години, ние ся за едни лампички ли да се тревожим. То нищо като хората нямаме, ни политици, ни здравеопазване, ни образование, ни трудови възнаграждения... ние държава нямаме, за некви лампички да се тревожим.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това дефектно да ни беше проблема... Колко други дефектни неща ни пробутват, при това от доста по-голямо значение спрямо коледните лампички.....
3
0
 
2
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Е сега за едни лампики ли сме,пробутват ни всичко дефектно!И децата вече го разбраха
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пробутват ни дефектни коледни празници !Директно от дефектните управляващи!
1
1
 
5
 
! Отговори
Ц преди 3 години
всички са оригинални от дълбоката провинция на китай

Спонсорирани публикации