Математик: Първи сме по смъртност не в ЕС, а в света

По отношение на развоя на пандемията у нас се действа "на сляпо"
22 дек 2020 10:39, Ния Христова
120
Математик: Първи сме по смъртност не в ЕС, а в света
Снимка: БГНЕС
"Сбъркахме по много направления за справяне с пандемията последните месеци, ситуацията е изключително драматична, защото за последните 6 седмици България изпревари по излишна смъртност три от най-засегнатите държави – САЩ, Великобритания и Испания", коментира пред БНР Антони Рангачев, преподавател по математика в Университета на Чикаго и автор на изследване за COVID-19 в България.
 
"Това е смъртност не само от COVID-19, но и вследствие от колапса на здравната система – това са случаите на пациенти с инфаркт и инсулт, за които е нямало бърз достъп до здравна помощ.
 
Това за България е най-характерният показател, но има и нещо друго - България прави най-малко тестове в Европейския съюз и от Балканските държави, Северна Македония прави повече тестове на глава от населението, нещо повече – ние сме на първо място в света по смъртност на глава от населението, не в ЕС, както се твърди, а сме на 27-а позиция по заболеваемост. Тази драстична разлика може само да ни каже, че ние сме на сляпо за развоя на пандемията по отношение на PCR– тестовете, затова тестването не ни е показател", обясни експертът.
Още по темата
 
Той даде пример с това, че в много държави хората се тестват безплатно навън по парковете или пред магазините.
 
"Сега може би сме постигнали някакво критично ниво на смъртност, но идват празници, мерките тук са изключително меки, по света се вземат драконовски мерки, а у нас много не се апелира как да преминат празниците и януари може да се превърне в един голям взрив - на фона на изморените медици и липсата на места по болниците..." , предупреди експертът.
 
"В Чехия намалиха наполовина хоспитализираните с драстични мерки, които реално работят - на всяко домакинство се позволява по един външен контакт, вечерен час, забрана за продажба на алкохол, редуциране на броя на служителите до 50 на сто, един километър радиус за напускане на жилището", допълни Антони Рангачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брат ми изкара вируса. Тества се в нелицензирана лаборатория, което значе че не е влязал в официалната статистика. Жена му и тя покрай него изкара, но изобщо не се е тествала. Седяха си 2 седмици в къщи. Тъщата и тъста ми в момента са болни - нямат обоняние, тресе ги, главоболие, няма какво друго да е, но не са се тествали. Дремят и те в къщи. Значи ето 4 болни човека, които не са влязли в официалната бройка. А колко има като тях не е ясно.Реално болните са МНОГО повече
17
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Половината от тази смъртност е куха. Преди две седмици бях настанен в отделение по пулмология и фтизистрия заради усложнения от Ковид. Приеха ме след положителен ПСР тест. На съседното легло имаше един пациент който почина от усложнения от бронхопневмония, с четири поредни негативни ПСР теста. Писаха го починал с Ковид. Докато беше жив близките на човека бяха ужасени че ще го изхвърлят на улицата защото е без Ковид.
16
9
 
7
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
В Испания и Франция варят ли по 100 литра пърцуца, щото не знам? После що сме първи по инфаркти и инсулти, все едно преди Борисов не сме били така, ай сиктир.
15
14
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахаа, е тези последните мерки дето ги е изброил "експертът" да ги обясни на тези дето горят маските и другите руски комунисти.
14
7
 
21
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 3 години
Вкарахме печални рекорди в България , защото на главата ни се качиха неграмотни , алчни и нагли мутри и ни налазиха калинки по всички етажи на властта!
13
9
 
19
 
! Отговори
Mda преди 3 години
Опозицията са по-големи мъpши и от управляващите. Цяло лято подскачаха и се подиграваха с вируса, оня дето съди Мутафчийски тия дни бере душа и дeбилът имаше наглостта да се добара до лечение в София благодарение на контактите си, когато други болни едва намират лечение...
12
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално. Бай *** се проявява като най-*** и безотговорен в цял свят. После защо берекет малини в ЕС. Е за какво да ви вземат с това мислене?!
11
11
 
14
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Българинът е в лошо здравословно състояние по безброй причини. Това да не се пазиш от вируса и да не вярваш в него при положение, че си развалина е пълна глупост.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Математик сдуxaн, нищо не знаеш какво е на територията!
9
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе кажи го в прав текстВ България вече няма здравеопазване,има една некадърна клика на която основната грижа досега беше,измислени диагнози и пътеки с които безразборно се точеше ресурса за Здраве,а той не е никак малко, около 10 милиарда лева годишно! Настоящата ситуация просто извади Всичко на Показ!
8
10
 
9
 
! Отговори
ШабосОтДавос преди 3 години
Не, първи сте в Галактиката! Не, първи сте във Вселената!!
7
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека всички живи благодарим на генерал Борисов наричан още способния, а сред народа известен като бойко суджука. Видими резултати. Хвала на такива способни държавници.
6
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България си беше първа по смърност в света много преди Ковида да бъде измислен в нечия глава.
5
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно човек трябва да е вън от България за да направи обективен анализ и да се осмели да го публикува. За съжаление е напълно прав. Това не е въпрос на вяра а не елементарни сметки и те показват как популисткия подход на управляващите убива в буквалния смисъл на думата.
4
17
 
16
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Бай *** е с много дебела глава,и ще си пати той затова,него не плаши го вирус ковид,нито 30+ годинишния Геноцид !!
3
4
 
30
 
! Отговори
факт преди 3 години
Това е защото българите са най-болнавата и най-застаряващата нация в света.
2
11
 
22
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Ако на Рогачев не му харесва тук, бегом към Чехия да математикства.
1
22
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, защо да му вярваме на този предател и родоотстъпник, че се е загрижил за нас?