Николова в Банско: Невъзможно е посрещането на 2021 г. в хотелите

Според нея много е важна самодисциплината
22 дек 2020 18:06, Нели Христова
46
Николова в Банско: Невъзможно е посрещането на 2021 г. в хотелите
Снимка: БГНЕС

На този етап е невъзможно посрещането в хотелите на Новата 2021 г.. Едва 30 на сто е заетостта в тях, каза при инспекцията си днес в Банско министърът на туризма Мариана Николова, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Министър Николова днес отново посети курортния град, за да инспектира спазването на мерките в хотелите и ски-зона Банско.

„За втори път тази седмица посещавам курортите. Днес съм в Банско, за да видим бранша доколко е подготвен по отношение на това спазват ли се противоепидемичните мерки, които са предписани от здравните власти и въведени ли са в местата за настаняване с моя заповед указанията, които са единни по отношение на това мерките да бъдат спазвани навсякъде еднакво”, каза министър Николова.

Тя бе категорична, че по отношение на храненето, то се осъществява в рамките на лимитирания час 22.00 ч., като допълнително министерството препоръча на бранша да бъде осигурен сменен режим за изхранването, за да може да се избегне всяко струпване на хора.

„Всеки ден наблюдаваме обстановката следим я прецизно по отношение на това да видим колко намаляват бройките и какви са възможностите евентуално след Нова година да отпуснем мерките”, добави министърът на туризма.

Тя допълни, че в компетенциите на РЗИ и БАБХ е да проверяват спазват ли се правилата.

„Пак искам да подчертая: на всички ни се иска след 22 часа и специално за Нова година и на мен като министър, да имаме възможност да посрещнем Нова година в рамките на нормалния час, но на този етап такова решение няма, тъй като все още картината не го позволява. Има ли друго допълнително решение то ще бъде обсъдено от щаба”, каза министър Николова.

Според нея много е важна самодисциплината.

„Не искам да има струпване на хора, информираха ни, че на терасите и на местата, където се предлагат пакетирани храни и напитки се получава струпване. Има различни варианти да се поставят мини пейки, където хората да седнат, да си починат, да си хапнат, включително и такива, тип дънери, където пак могат да се облегнат, но не може да има струпване на хора, защото това предполага рискове. Това няма да го допусна”, категоричен бе министърът на туризма.

Тя даде за пример Пампорово, където има КОВИД-охрана, която е към хотелите и на самото ски-съоръжение те разбутват тълпата, където тя е повече от 15 човека.

„Това ще искам също тука да го видим на място като практика, защото времето позволява да очакваме голямо струпване на туристи, особено събота и неделя. Планините се препоръчват и от СЗО и нашата дисциплина ще помогне ние да имаме зиме сезон на вътрешен туризъм”, допълни министър Николова.

Тя прогнозира, че освен българи, туристи ще дойдат и от балканските страни, защото е възможно придвижването с автомобили по здравните коридори.

„Имаме индивидуални резервации, повечето са такива и ще стават в последната минута. Към настоящия момент имаме значителен спад от 70%, но аз очаквам по празниците предвид възможностите, които има времево, а именно времето ще позволи да се карат ски, и да имаме допълнителни резервации”, завърши Николова.

След брифинга, министърът на туризма се отправи да инспектира кабинковия лифт и ски-зоната, придружена от кметът на Банско Иван Кадев и Иван Обрейков-маркетинг-директорът на „Юлен” АД.

След инспекцията министър Николова препоръчала „Юлен” да инсталират система за електронна продажба на карти за ски-съоръженията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Бях уикенда и видях с очите си, че мерките се спазват
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Таз женица е пълна карикатура, дали вярва на безумиците които ръси, толкова елементарно същество е. Блажени са нисшите духом.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Геноцид ли? 500000 са избити?Хайде стига глупости! Хората боледуват, умират от какво ли не, вкл. от Ковид-19, а само вие ревете...За другите социалните мерки са рехави, а за вас - комбинация от поне 2 е възможна!Наливаме ви сума ти пари през годините без да получаваме качество. Сега пак искате от нашите данъци още повече от съществуващите за вас специално мерките за.Безсрамни сте!
37
1
 
6
 
! Отговори
Скиор преди 3 години
"КОВИД-охрана разбутва тълпата... ". Ей как звучи, тези да не са от НСО и да охраняват вируса ?
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно посещаваме различни места в Банско. Аз още щом прекрачих прага на хотела и мерките вече не важаха. Сутринта до 4 празнувахме.
35
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно само така! Хотелите, ресторантите и дискотеките са от първа необходимост. Ако ги затворят народа вместо да се подобри ще получи конвулсии, че няма да може да мята салфетки на някоя песен на Фики и да хапне суха пилешка пържола с гъбен сос и малка ракия за 150 лв в новогодишната нощ. Така че е добро решението да работят за да не се натовари здравната система след нова година.
34
6
 
9
 
! Отговори
мхм преди 3 години
Кой ще дойде в Банско, при положение, че 4 дни в швейцарските алпи + ски пас е 300лв за двама човека + закуска (самолетните билети са по 30лв отиване и връщане). Кой нормален човек ще отиде в Банско?
33
4
 
9
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Затворили заведенията долу на пистата и хората се тълпят по стълбището на терасата, за да могат да си хапнат сухата храна. Чидят се къде да седнат. Някои седят направо на мръсния под. Тоялетните на заведението също са заключени, естествено.И тая ***, министърката, нарежда: "Да донесат тука едни пънчета или пейки, да сядат хората, да ядат и да си ходят!"Много е тъпоумна тая
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, това е логика! Трошиш сума пари, за да ядеш сандвичи в студа на пейки и дънери... ама в Банско! И каква е разликата с клошовете в парка?! Амааа.... айде сега... мижи да те лажем. Кой ще ти хукне да ги проверява точно по Нова Година? Кръчмарско-мутренски глупости.. Ще заключат хотела и готово. И после пак заразени и старата песен отново.
31
7
 
8
 
! Отговори
Вс преди 3 години
Властта подложи на ГЕНОЦИД над 500 000 човека препитаващи се с туризъм, ресторантьорство и обслужващи ги услуги.Не само в България обаче а в целия свят са много повече
30
3
 
6
 
! Отговори
..... преди 3 години
..... Властта подложи на ГЕНОЦИД над 500 000 човека препитаващи се с туризъм, ресторантьорство и обслужващи ги услуги.,Не Нашата Власт. В световен мащам я разрушиха...Не само 500к ами много повече
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дънерите и пейките ще оправят нещата, боторите тоже :)
28
4
 
1
 
! Отговори
Ми добре преди 3 години
Думата "забранено" сурва също толкова адреналин, колкото и думата "промоция". Прелестно е как само с думи може да се управлява психическата енергия на тълпата. А, и весели празници на всички.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато имаш власт, забравяш някои основни неща. а то е че не трябва да се отпускаш :))
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВихрогонМерките не важат а по специалните :))
25
5
 
5
 
! Отговори
В. Магриотов преди 3 години
Моят хотел ЩЕ работи, за другите не ме интересува!
24
2
 
7
 
! Отговори
Вихрогон преди 3 години
Николова съблюдава дали се спазват мерките? В същото време Иван Обрейков е без маска в кабината?!? Аз ли нещо не схващам?
23
3
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Интернет е пълен с оферти от хотели за нова година. На повечето на сайтовете си пише, че ще има програма с DJ. Естествено не пише, че ще е след 22 часа, но нали се сещате, в зала с 300-400 човека, пийнали, дали ще се приберат по стаите точно преди новата година? Или ще си се яде и пие цялата нощ навсякъде... Да видим какво ще стане. Според мен такива полуинчати неща не са ОК. Или работи всичко с ограничен капацитет, или нищо. Така има много прецакани заведения, а другите ще захлебят яко.
22
5
 
8
 
! Отговори
някой преди 3 години
Поръчвам си в 21:50ч бутилка уиски и мезета и нека да затварят ресторанта !Формално тези от ресторанта са спазили закона .А аз си седя и си допивам поръчаното !
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставете я Николчето, трябва да и завиждате :)) По принцип разчитам хората по физиономиите им, блазе им на такива като Николова, не мислят, съответно са щастливи :))