В очакване на Бъдни вечер, преди Христос да се роди!

Довечера се събираме на трапезата на един от най-важните семейни празници
Обновена: 24 дек 2020 13:13 | 24 дек 2020 08:00, Елка Василева
25
В очакване на Бъдни вечер, преди Христос да се роди!
Снимка: архив, БГНЕС

На 24 декември всички се събираме на Бъдни вечер – един от най-важните семейни празници на християните.

Денят, предшестващ Бъдни вечер, е денят, преди да се роди Христос, денят, в който приключват и 40-дневните коледни пости.

Денят преди Бъдни вечер се нарича още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка.

Народните обичаи повеляват трапезата на днешния ден да се подреди около огнището. Ястията на нея трябва да са постни и според повечето вярвания – нечетен брой. Най-често се смята, че те трябва да са 7, колкото са дните на седмицата или 9, колкото месеца трае бременността на жените.

На масата задължително трябва да има сарми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др.

Обредните хлябове също са традиционна част от трапезата на Бъдни вечер. Те са най-вече три вида и са посветени на Коледа, на селските занаяти и на коледарите. Месят се, докато се пеят песни и се изпълняват ритуали.

Стопанката на дома произнася молитва, след което се разчупва питата със сребърната пара.

В някои краища на страната в хляба се слага и дрян за здраве. Първото парче от питата се оставя за Богородица пред домашната икона, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството.
Вярва се, че най-голям късметлия в дома ще е този, на когото се падне парата.

Според обичая никой не трябва да става от масата, докато трае вечерята. Освен това, трапезата не се раздига, за да не избяга късметът от дома. Вярва се, че след това идват починалите, за да похапнат.

Преди да се седне на масата, вечерята непременно трябва да бъде кадена. Това е обичай, при който най-възрастният мъж или жена в дома прекадява с тамян трапезата. След това стопанинът обикаля и всички останали стаи и помещения в дома. Така се прогонват злите и нечисти сили от дома.

Празничната атмосфера от Бъдни вечер се преливала в нощната Коледа. Коледарите обикалят домовете и благославят техните стопани. Те обхождат домовете на групи, като тръгват винаги в източна посока. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благополучие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Теди преди 3 години
За да е интересен празник затова а е 7и 9 са ключови числа и в други религии и държави примерно в Япония и децата много се радват на празниците
20
0
 
2
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Всички щуротии с яденето, броя, питки-митки, късметчета и пр. са си пълни суеверия, нищо общо с вяра, истиност и духовност. 7 манджи, 9 манджи... та постни... Богородица само сърми и боб е правила докато е раждала. Отделно, че Исус е роден август, ама тва е друга бира...
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пожелавам, здраве,здраве и здраве преди всичко!Това е най-важното за човека,другото е второстепенно!По-малко алчност и да се радваме на малките човешки радости защото виждаме че сме една прашинка!
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера как може да говорите всевъзможни глупости по време на такъв прекрасен празник... Поне си дръжте мнението за себе си
17
10
 
3
 
! Отговори
Християнка преди 3 години
Спoред стaро църковнo пoверие на Бъдни вечер, на кoйто правocлавен нe му стaва члeна, тpябва пo зaлез cлънце дa гo нaмаже oбилно c миpо oт мaнастирско кaндило и дa изpисува c oргана cи кръcт въpху икoната нa Архaнгел Михaил, зa дa сe cлучи чудo и дa полeти инcтрументът му нaгоре кaто rълъб към Рaйските селeния в имeто нa Отцa, Синa и Свeтаго духa.
16
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ем, той всяка година се ражда.
15
13
 
1
 
! Отговори
х преди 3 години
синът на бок ще се ражда, джийзъсчето, месията...пълни глупости....той не е успял сам да се спаси от разпването, а тръгнал нас да спасява
14
2
 
22
 
! Отговори
Жо преди 3 години
Като чета статията, разбирам, че най-важното нещо тази вечер са манджите.Нищо не се казва за чудото в тази Свята нощ- Раждането на Божия син.Молитвата и хвалението на Бога е най-важното, а не плюскането.Събитието са нарича РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО, а не Коледа.
13
5
 
3
 
! Отговори
qmsi lainata преди 3 години
Калигула Бесния не е празнувал Коледа. Докато плебса е вярвал на чудеса, правени от шарлатани, Калигула Лудия си е ш*бал сестрите, в опит да ги забремени.Любимата му сестра любовница умира от вирОс и той я обявява за богина - започва да строи колизеуми и паметници.Рим по това време е бил по-цивилизован от София - днес.
12
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Борисов е позор, за него само оставка и затвор. Между другото, все още го търси Сретан Йосич. Интелигентните хора знаят защо !
11
6
 
3
 
! Отговори
Coca-Koleda преди 3 години
Весела Ковида!~ император Гай Юлий Цезар, Рим, 50 година преди Христа.
10
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека Иусус Христос да донесе на мъдрия и целокупен мъдър народ ОСТАВКА на тиранина и мракобесен българофоб, съсипал със свирепа ярост България - румен радев фигуранта! Радев е позор, оставка и затвор.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Покой се и изповядай греховете
8
6
 
8
 
! Отговори
До1 преди 3 години
Както и преди хиляда години тук, както и преди три хиляди години в Египет, така и сега, се празнува зимно слънцестоене.Сега в бг се празнува дедо Ковид, християните празнуват Рождество, езичниците на село празнуват Коледа, евреите - ханука, а египтяните - Мохамед Салах.
7
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това Христос ,Алах ,Буда и др ..са измислени легенди ,наивни хора хора вярващи е нищото ,като тия попове и ходжи ,станаха милиони на гърба на вярващите хорица )
6
4
 
17
 
! Отговори
Лилка преди 3 години
Здраве ,кураж, сила, разумна търпеливост, уважение , обич и много късмет за ВСИЧКИ !
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се направи PCR на майката.
4
17
 
5
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Искахте промяната на радефффф нищоправеца ветото?Ето ви я-пандемия,Ковид, хората мррат по улиците и стълбището,заплати няма,образование няма,здравеапазване лошо, пенсионери мррат като кучета,ето ви резултата от 4 години управление на резидента чужд агент радефффф. Та честити ви светли празници!
3
6
 
11
 
! Отговори
лили преди 3 години
Тази вечер е времето когато трябва да размислим дали сме били добри хора !!
2
15
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
До 1Празнували 25тата титла на Левски