Помогнаха на трудноподвижната Антоанета от Русе

Варненска фирма й изпрати коледни подаръци
5
Помогнаха на трудноподвижната Антоанета от Русе
Снимка: Кадър БНТ

Хора с добри сърца помогнаха на трудноподвижната Антоанета от Русе, която помоли да не остава сама за празниците.

В Международния ден на хората с увреждания Антоанета Пелтекова сподели пред БНТ притесненията си как ще изкара празниците сама, без подкрепа. Защото, според нормативните документи, през почивните дни за нея и за хората в нейното положение, не е предвидено да има личен асистент. От една варненска фирма обаче й протегнаха ръка.

Още по темата

Антоанета Пелтекова е с двигателни проблеми от дете. Но въпреки това не пада духом. Пише поезия, а по стените на дома й са подредени нейни картини.

И чете. Включително и българското законодателство. След като писала писма до кои ли не институции, тя поиска промяна в нормативните документи, за да бъдат осигурени на хората, нуждаещи се от чужда помощ, по-добри условия за живот.

Така жената получи неочаквана подкрепа. Варненски бизнесмен се свърза с Антоанета Пелтекова, за да разбере от какво има необходимост.

"Много благодаря на тази фирма, която ми успокои празника, за да има кой да ми донесе вода и всичко останало, защото те ми подпомогнаха. Аз пиша поезия, лаптопът ми е антика, малко функции има и получих за празника лаптоп и телефон, за да мога да се свързвам с жените, които да ги издирвам и аз, за да си осигурявам човек за обгрижване", споделя Антоанета.

Бизнесменът от Варна пожела анонимност. Пред камерата застана негов приятел от Русе, който помогна коледните подаръци да стигнат до русенката.

Антоанета Пелтекова гледа на този благороден жест като на коледно чудо. И е благодарна за подадената ръка. Но според нея това не е решение, необходими се промени в Закона за личната помощ.

"Трябва да има допълнителна клауза, където ние да ползваме обгрижване, помощници, лични асистенти и през почивните и празничните дни… Ние не сме магазин, за да ни затворят. Ние сме хора, които имаме потребности от въздух, от вода, от топлина и от светлина", споделя Антоанета.

И тъй като гледа философски на живота, тя реши за стореното добро да направи друго добро – на дома за възрастни хора с физически увреждания в Стара Загора.

"Имам много приятели и познати от дома и им дарявам една картина, един натюрморт, за да им внесе едно колоритно разнообразие в деня. Изпращам им и моите стихосбирки, където има много оптимизъм", казва с усмивка Антоанета

Картината и стихосбирките вече пътуват към дома в Стара Загора.
 


5
Още от Общество
КЗП: Забавените доставки са отговорност на куриера
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Handel преди 4 седмици
До МНЕНИЕ
Недей така бре! Ще помогнат на 1 човек, ще отчетат помощ колкото за цял Китай! I бoкo ще я удвои.
4
0
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 седмици
Туристическия Бизнес и Кръчмите пострадаха Сериозно , в Същото Време Държавата им протегна ръка и им сложи Пари в Ръката . Не може ли Държавата да задължи Сервитьори и Бармани , Салонни Управители и дори Управители на Хотели да ходят да си изработят Няколко Часа за Бедни и Болни Хора - да им сготвят , да и сервират , да им оправят Леглата и Тоалетните ?
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Може да няма близки хора. Има много хора като нея!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Милата жена... Помня, пе писаха за нея, че когато е сама, е напълно без помощна - намирали я паднала на земята и прекарала там часове наред... Срам за държавата, но още по-голям срам за БЛИЗКИТЕ Й! Няма по-голям грях от това!
1
0
 
14
 
! Отговори
Юсуф помака преди 4 седмици
Права е жената,закон трябва ама няма!