Акад. Петрунов: Без ваксиите пандемията ще продължи дълго

Те са напълно сигурни и безопасни, увери специалистът
32
Акад. Петрунов: Без ваксиите пандемията ще продължи дълго
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Без ваксината срещу коронавируса ще бъдем в сегашното състояние още дълги години, предупреди имунологът и алерголог и бивш директор на НЦЗПБ акад. д-р Богдан Петрунов.

"Разбира се, че ще се ваксинирам. Аз съм се записал първи в списъка на НЦЗПБ и чакам да дойде съобщението на РЗИ, за да ми каже кога това ще се случи. Това е неотменно. Мисля, че всеки българин трябва много добре да разбере, че това е единственият начин да излезем от тази пандемия и да се спасим“, призна той пред Нова тв.

Още по темата

"Категорично не чувствам страх от ваксината. Аз категорично вярвам в науката и медицината. Освен това съм и много добре запознат с тези препарати и процесът по произвеждането им. Аз съм се занимавал с ваксини над 50 години. Сигурен съм във възможността тези ваксини да ни спасят. Що се касае до безопасността – аз съм убеден, че няма от какво да се страхуваме. Ваксината може да даде някои реакции, но те дори не са странични реакции. Това се нарича реактогенност, което означава реакция на нашия организъм към ваксината. Заради нашата чувствителност телата ни
реагират по различен начин, но това не са странични реакции“, обясни специалистът.

Той добавя, че няма данни за вредно влияние на ваксините при проведеното проучване с над 45 хиляди души.

"Става дума за нова категория ваксини, които до този момент не са правени. С тях не се вкарва нищо живо в организма, а само една платформа, която е обучена да го разпознава. Не виждам абсолютно нищо опасно в това", каза още акад. Петрунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
6
 
! Отговори
SS преди 3 години
Прогнозирам,че и следващата 2021 год ще бъде черна год.Гответе се за най лошото.
9
1
 
12
 
! Отговори
нищо лично преди 3 години
"Става дума за нова категория ваксини, които до този момент не са правени." Точно поради тази причина са необходими по-прецизни и по-продължителни клинични проучвания, г-н академик. Всъщност, кампанията сега е именно за такива проучвания в голм мащаб. Това обяснява отказа на Пфайцер да поема отговорност за нежелани ефекти и изискването за декларация за информиран избор. Не вярвам, че ще си инжектирате точно тази ваксина.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само мнението на Академик Петручев не бях чул. Благодаря много, помогна ми и се чуствам доста облекчен. Бихте ли публикували тезата за корона вируса и на Арменския поп. Евентуално
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А с ваксината-вечно.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Манипулатор, нямало данни, за колко месеца от проучванията- 6 или най-много 9. Останалите доказани ваксини за толкова ли кратко време се изпитваха? И веднага се обявяват за панацея. Нито лекуват, нито спират разпространението на заразата, дават шанс за по-леко минаване ако се заразиш. На каква цена за по-нататъшния живот-автоимунни, неврологични или други заболявания? Опитните мишки изплашени и затворени да бъдат принудени да участват в трета фаза това е ежедневната пропаганда
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н.Петрунов ,защо в нета се говори че,ваксините които си бият вашите колеги по телевизиите спринцовките били специални ,тоест фалшиви )
4
1
 
12
 
! Отговори
А.Колев, пасе кози преди 3 години
Този дядо не спря да трепери за живота си.
3
1
 
12
 
! Отговори
SS преди 3 години
И с ваксините пандемията ще продължи дълго.Коронавируса няма да си иде нито лесно нито бързо.Да не говорим че е възможно да бъде изпуснат и друг вирус.Учудвам се на наивността на многото ни учени глави.
2
1
 
11
 
! Отговори
Чико от Порто Рико преди 3 години
Ковид не е за подценяване, но не бива отявлени страхливци да задават тон в обществото- такива като Петрунов, по-скоро се постига обратен ефект, отблъскващ хората.
1
0
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Още по...дълго ще продължи с Боко Кюлчето кат...премиер.