Телекоми, сделки и една голяма COVID конспирация

Пандемията обърка плановете за търговете за честотите за 5G в България
31 дек 2020 13:40, Елена Кирилова
64
Телекоми, сделки и една голяма COVID конспирация
Снимка: Pixabay

В годината, в която залепнахме за диваните, а Zoom стана най-добрия ни приятел – и в личния живот, и в служебния, оценихме телекомуникационните услуги още повече. Само дни след обявяването на извънредното положение през март се заредихме с „модерни оръжия“ срещу Covid скуката и самотата – Netflix, HBO, Messenger, WhatsApp и пр. Скоро след това телекомите по света призоваха видео стрийминг услугите временно да намалят качеството на видеото си, защото мрежите започват да се задъхват под напора на безкрайните ни разговори, денонощното нон-стоп превъртване на сериали и свързаните ни с облака корпоративни задачи.

У нас сътресения не се усетиха, но няколко важни теми, свързани с телекомуникациите, намериха място в дневния ред тази година – от 5G до конспирациите и смяната на собствеността на Vivacom, пише Investor.bg.

Ето и какво вълнуваше телеком индустрията в България през 2020 г.

Забавяне на търговете за честоти за 5G

Въпрос номер едно за телекомите у нас и тази година остана кога Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще разпредели честотите от спектъра, необходими за пускането на новото поколение мобилни мрежи. Очаквано пандемията препъна и тази важна стъпка в технологичното развитие на България. По план аукционът трябваше да се състои през първата половина на 2020 г., но Covid-19 и блокадата бяха основателна причина за забавяне на действията на регулатора. В началото на октомври председателят на КРС Иван Димитров разкри в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria, че предоставянето на честотни ресурси на мобилните предприятия ще се случи в началото на 2021 г.

Въпреки че някои страни проведоха търгове и тази година, други, подобно на България, забавиха процеса, какъвто е случаят с Великобритания. Междувременно лобистка група на най-големите компании в Европа обяви, че въвеждането на 5G в Европа се случва тревожно бавно и откровено изоставаме спрямо Азия и Северна Америка.

В годишния си доклад Ericsson, която е един от европейските производители на телекомуникационно оборудване, обяви в годишния си доклад, че по нейни данни глобалните 5G мобилни абонаменти ще достигнат 220 млн. до края на тази година. Причината за това е по-бързото развитие в Китай.

5G все пак се появи и у нас

Въпреки че официалните честоти, които бяха предвидени за 5G в България, все още не са освободени от военните, на 21 септември Vivacom обяви, че започва да предлага на своите клиентите първите 5G услуги в България. Услугата стана налична с известни ограничения – само в централните градски части на всички областни центрове в страната.

„В момента използваме текущите честоти, на които съвместно работят 4G мрежата и 5G мрежата“, коментира по това време главният технологичен директор на Vivacom Радослав Златков в Update подкаст.

Два месеца по-късно A1 излезе с новина, че стартира „първата истинска“ 5G мрежа в страната. Тя работи с 5G честоти в спектъра 3,6 GHz и 5G базови станции.

На истинската 5G битка ще станем свидетели чак след разпределянето и усвояването на честотите догодина. През 2020 г. по-скоро станахме свидетели на вечната битка кой ще бъде първи в пускането на една нова технология.

Продължението на материала четете на Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
10
 
21
 
! Отговори
Конспирация! преди 3 години
Смъртност в България без ковид-192017 г. - 109 791 души2018 г. - 108 526 души2019 г. - 108 083 душиСмъртност при ковид-19:2020 г. - 105 738 души
26
4
 
16
 
! Отговори
Радист преди 3 години
2011 IARC класифицира радиацията от антените като : "възможен канцероген за хората" основано е на изследване което показва, че хората които са изложени на постоянно облъчване, развиват мозъчен тумор, но не е потвърдено дали това има връзка с мобилните телефони...Мощностите на излъчване на антената не се спазват от нито един оператор. Няма и регулиращ орган в България. А ако има е фиктивен, назначен и контролиран пряко от мобилен оператор или собственикът му.
25
0
 
5
 
! Отговори
Мда преди 3 години
И между другото ушевите казват на Съркъл - Циркле )
24
3
 
7
 
! Отговори
Бау преди 3 години
5G са 5 G точки, които трябва да обслужи и това притеснява народа! :D
23
3
 
8
 
! Отговори
До Анонимен преди 3 години
Като си тръгнал да ни даваш пример със Сърбия, поне ни дай и със Северна Корея и раССия ... !!!
22
1
 
3
 
! Отговори
c преди 3 години
голяма веселба пада тук.особено от такива индженери които смилали данни и правели софтуер. хаха, голям смях. ооо Господи, прибери си чедата, че незнаят къде се намират
21
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбия се отказа от тази мрежа.Народе ние нямаме никаква нужда от това,стигат ни другите антени,централи,ГМО и химия.2G ни стига да се обадим на някой.В БГ трябва заводи народа да работи,ред,дисциплина каквато имахме при социализма.Ако сега не спрем това наистина сме овце и ското население!Захвърлете тези смартфони най после!
20
2
 
6
 
! Отговори
СуперПеленгатор преди 3 години
Да *** аз чух ушетата как си говорят, че работят със Съркъл докато им оправя ха сървърите, чух и други неща например как се наблюдават хора чрез електромагнитни вълни, Менгеле пасти да яде!
19
3
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Да прав си не бях го прочел и сега и аз съм изненадан да видя професионално мнение тука в морето от инфантилни тъпотии.
18
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете тия мрежи и ваксини не искаме
17
3
 
4
 
! Отговори
инженер преди 3 години
Коментарът ми беше относно професионалното мнение на коментиращия под номер 13 който дава разяснения до номер 10 за Съркълс.Самият стил на писане е коренно различен от останалите нескопосани свободни съчинения.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи разбирачи винаги е имало но преди се изявяваха в кварталната кръчма с ограничена аудитория от който успеят да хванат за слушател. Сега със социалните мрежи тия същите се развихриха яко.
15
10
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Тя тази "Голяма конспирация" още през март покоси стотици хиляди в Италия, Испания, Франция и Германия, да не говорим за тези от Третия свят, освен това не дойде от "Загниващия американски империализъм" и "Лошият западен капитализъм", а ни я довлякоха пак едни комунистически елементи с дръпнати очи..Така че любителите на корспиративни теории от кремълски тип, този път няма как да обвинят еврейското лоби, масоните, илюминатите, рицарите тамплиери и т.н.,а да погледнат собствените си кириливи ризи
14
0
 
4
 
! Отговори
ЧНГ!!! преди 3 години
До: номер 15Същата работа върши и един гевгир на главата - ако си го сложите така се получава фарадеев кафез който ви защитава от електромагнитните вълни и така няма да ви изпържи (или препрограмира) мозъка.
13
3
 
5
 
! Отговори
инженер преди 3 години
Не може да бъде! За пръв път (не се сещам ако е имало и друг път) прочитам тук мнение на специалист, човек който се занимава и разбира от това което се коментира.А то водопроводчик обяснява колко безполезни ще бъдат новите американски самолети F16, шофьор на ТИР изразява съмнения в новите ваксини, но ако има лекар, то лекарят ще обсъжда ползата от "Балкански поток", само няма да коментира за противоепидемичните мерки. А сигурно има и много ученици които не са били в час по биология например...
12
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Открит е лосион който предпазва от 5g и правителствата се опитват да го запазят в тайна.Значи смесва се зехтин, стрита на прах суха кравешка тор, настърган чесън и светена вода.Маже се цялото тяло и главата всяка сутрин и 5g е безсилно срещу този щит.
11
4
 
3
 
! Отговори
инженер преди 3 години
До: номер 10А това, че теб няма за какво да те следи, защото няма да има никаква полза от личната ти информация е друга тема.Ти не си опасен, както всеки обикновен човек.Израелците следят така наречените "врагове на Израел", а те не са малко.Е, покрай сухото гори и суровото, дето се вика, винаги има и колатерални жертви.Може да те сбъркат с терорист например.Случвало се е. Но то е като страничните ефекти от новата ваксина - случват се мнооого рядко...
10
8
 
8
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
Съркълс какво прави- отделен въпрос, знам им наизуст технологиите, работя в техен конкурент (имат над 10 такива). Използва се за следене на престъпници. Относно данните из мрежата- никой не те следи теб персонално, защото няма мощ това да се случи. Няма и интерес. Следят се групи хора със сходни интереси и то с цел анализиране на пазара, маркетинг предложения, реклами, машинно обучение, бизнес анализи, изкуствен интелект. По цял ден това правя- смилам подобни данни и правя софтуер за анализ.
9
0
 
5
 
! Отговори
инженер преди 3 години
До: номер 10Не е една, много израелски фирми са, и те са навсякъде.Ако мога да си позволя да използвам заглавието от култовия български сериал от времето на комунизма с участието на Стефан Данаилов в главната роля, израелците са "на всеки километър"!Не се шегувам. Много от приложенията за VOIP, видео разговори, обмяна на данни са или собсвеност на израелски фирми, или са закупени от тях. Не малка роля в тях има и МОСАД. Но това не е тайна и може да се провери. Затова го казвам.
8
5
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
Съркълс не те следи тебе, ***. Никой не го интересува какви празни приказки ръсиш пред панелката и как се надлъгвате по софрите с простите ти роднини. Толкова сте жалки, че никой не ви смеята за живи. Спокойно. Относно Съркълс, не само те следят. Има сигурно 1000 компании по света, които правят какви ли не подобни дейсности, ама не си дорасъл да ти разкажа.

Спонсорирани публикации