Православната църква почита Свети Силвестър Римски

Имен ден имат Горан, Горица, Силвия, Силвена, Силвестър...
2 яну 2021 10:22, Петя Славова
104
Православната църква почита Свети Силвестър Римски
Снимка: pravoslavieto.com

Православната църквата почита Свети Силвестър Римски, смятан за покровител на животните. Имен ден празнуват: Гopан, Гopица, Силвия, Силва, Силвана, Силвена и Силвестър, съобщава БНР.

"Втори януари църквата го е нарекла Свети Силвестър, когато група ергени се събират и незнайно вечерта изчистват обора на даден стопанин. Това са ергени, които харесват дадената мома от дома и отиват да почистят обора, но на една бележка пишат каква трапеза да им подготви стопанина, за да ги посрещне", разказва етнологът Йордан Касабов.

На този ден, както и на Игнажден се вярва, че какъвто човек пръв ти влезе в къщата, такава ще е и годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: БПЦСвети Силвестър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
0
 
! Отговори
До 90 преди 3 години
Спокойна вечер!
74
2
 
0
 
! Отговори
До 90 преди 3 години
Прав си, не съм смирен. Трябва да поработя повече в това отношение. Но и нямам за цел да те уязвя, просто не съм съгласен с някои от нещата, които пишеш. Честно казано, загрижил съм се за това да не поемеш по пътя на осъждането и омразата, но може би си прав - това не е моя работа, трябва да гледам себе си. Все пак, ако аз греша, то дано Бог ме вразуми. Ако ти грешиш, то дано Бог те вразуми.
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" но и в теб виждам нездрава гордост"Може би я имам, но ти и не си смирен. Но ти не можеш и да ме съдиш." В случая не нападам никого"Напротив, нападаш и то вярващите" Невярващите - те са ясни, от тях не очаквам много"Малко или много, ти си се загрижил за тях повече от самите тях и за спасението или уж обръщането им повече от Бога. " вярващите се очаква повече. "Тука си прав, човек да бъде Православен Християнин не е лесно. Иска се усилия и труд. Спокойна вечер и бъди жив и здрав
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но за твое сведение, хората знаят за Бога. Имам приятели, които са ми казвали, че не вярват в Бога, но не съм ги чул да казват хулни думи против Бога и против вярващите. За разлика от тях, хората, които хулят Бога и вярващите много добре знаят, че има Бог и затова техните хули са съзнателни и неоправдани. Ако те не знаеха за Бога, нямаше да Го хулят.
71
2
 
0
 
! Отговори
До 86 преди 3 години
В случая не нападам никого. Невярващите - те са ясни, от тях не очаквам много. Но от вярващите се очаква повече. Аз не се считам за добър пример за християнин, но и в теб виждам нездрава гордост. Не те съдя, само отбелязвам! Бъди жив и здрав!
70
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма противоречие, ако се опиташ да вникнеш в написаното. Невярващите считат, че Бог няма т.е. за тях неверието е истина. Ако те знаеха, че Бог е Истината, и въпреки това му се противяха, тогава нямаше да мога да проявя никакво разбиране към тях. Но мнозина от тях не знаят, защото светът е закоравил сърцата им още от деца, и те не вървят съзнателно срещу Бога. Не се правя на нищо "по от Бога", защото не аз решавам съдбата на тези хора, а сам Господ. Каквото Той отсъди, това да бъде!
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същото е и с мнозина от невярващите - те мислят, че защитават истината, Какво противоречиво изречение , едва ли невярващите знаят и защитават Истината, която е Христова. Сам си противоречиш, но то е повече от ясно, правиш се по- милостив от Бога. И то не към събратята ти по вяра, ако ги имаш за братя, а към тези, които съзнателно са избрали погрешната страна- да бъдат хулители и противници на Бога и Православието. Довиждане.
68
1
 
0
 
! Отговори
До 84 преди 3 години
Важи и за мен, разбира се. Аз съм си грешен и разчитам най-вече на Божията милост и търпение. Може би и затова съм толкова снизходителен - защото бих искал и Бог да прояви снизходителност към мен.
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 80Няма гаранция, че един ден и ти няма да изпаднеш в противоречие с БогаМоже би си прав, но се надявам на Бога и милостта Му, а не на собствените си сили. Иначе за никой от нас, обикновените няма гаранция. Включително и за теб.
66
3
 
0
 
! Отговори
До 82 преди 3 години
Същото е и с мнозина от невярващите - те мислят, че защитават истината, защото са заблудени. Аз съм вярващ, но не съм по-малко грешен. Зает съм да съдя първом себе си, а другите има кой да ги съди.
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 80Преди да стане Свети Апостол Павел, Савел е бил фарисеин, той е наблюдавал убийството на невинния свети архидякон Стефан. Савел не е разбирал Християнството, което се е зараждало, но той НЕ е бил антихрист и Богоборец, даже си е мислил, че е защитавал Бога. Но тези, които хулят нарочно, СЪЗНАТЕЛНО Бога и Православието са непоправими. Ти говориш да се молим за вторите. Ако искаш да обръщаш богохулниците, пожелавам ти успех, понеже ти си по- милостив от Бога
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 79Преди да стане Свети Апостол Павел, Савел е бил фарисеин, той е наблюдавал убийството на невинния свети архидякон Стефан. Савел не е разбирал Християнството, което се е зараждало, но той НЕ е бил антихрист и Богоборец, даже си е мислил, че е защитавал Бога. Но тези, които хулят нарочно, СЪЗНАТЕЛНО Бога и Православието са непоправими. Ти говориш да се молим за вторите. Ако искаш да обръщаш богохулниците, пожелавам ти успех, понеже ти си по- милостив от Бога
63
2
 
0
 
! Отговори
До 79 преди 3 години
Пак ще ти напомня за апостол Павел. Всеки човек може да се промени към по-добро. Някои хора не съзнават, че са в заблуда, но когато открият истината, могат да се изменят коренно. Няма гаранция, че един ден и ти няма да изпаднеш в противоречие с Бога. Защото врагът е хитър и може да подлъже всеки.
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" И какво предлагаш? Да ги избием ли? И защо да не подлежат на поправка?"Явно според теб и дявола подлежи на поправка, въпреки че е враг на Бога, на Църквата и на хората. Явно си по- милостив и от Бога, щом искаш от вярващите да се молят НЕ за ЛИЧНИТЕ си врагове, А за враговете на Бога и Православието. " Да ги избием ли?"Е това е абсурден въпрос. Сигурно очакваш да ти се отговори с отговора" Да". Но действам по друг начин, такива хулители ги оставям да ходят по своя път и заблуждения.
61
2
 
0
 
! Отговори
До 77 преди 3 години
И какво предлагаш? Да ги избием ли? И защо да не подлежат на поправка?
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 71 " а побърза да ме осъдиш" Стига и ти! Само едно нещо ще ти кажа, обидите " психо" и тем подобни не веднъж са написани под тези статии, такива незаслужени обиди са написани от хора, които не са вярващи. Дотолкото до номер 68, замисли се, прав е в това, че Християните трябва да се подкрепят, прав е и че НЕ можем и НЕ трябва да се молим за хора, които несправедливо обиждат и хулят Бога, Спасителя, Пречистата Божия Майка и Дева Мария, Светците. Нещастните хулители НЕ подлежат на поправка!
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох, тези мнения са за коментар номер 68,а не за 69, просто обърках цифрите. От мнения номер 74 и 75
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 69" ,уж защото трябвало да се молим за богоборците даже" Тук в този форум и под тези статии пишат хора, които не са вярващи, които нямат и капка морал, камо ли пък нормална човещина. Имам познати, които са кръстени в Православието, но не са вярващи, но те и гнусни думи и несправедливо обиди против и към Бога и Църквата не са казвали пред мен. Определено тези мои познати не са като тия, споменатите анонимни форумци.
57
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 69" ,уж защото трябвало да се молим за богоборците даже" Прав си, Писано е да се молим за ЛИЧНИТЕ си врагове, а НЕ за враговете на Бога, и за тези, които несправедливо обиждат Христовата Православна Църква и я обвиняват несъстоятелно в грехове, които НЕ е извършила. Тук в този форум пишат хора, които не са вярващи, които нямат и капка морал, камо ли пък нормална човещина. Имам познати, които са кръстени в Православието, но не са вярващи, но те и гнусна дума против Бога и Църквата не са к
56
1
 
0
 
! Отговори
До 68 преди 3 години
Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи!, ще влезе в небесното царство, а който върши волята на Моя Отец, Който е на небесата. Матей 7:21