За изборната 2021-а коронавирусът - "главният кръчмар" в сметките

Ще видим ли двубой Борисов - Радев на президентския вот?
110
За изборната 2021-а коронавирусът - "главният кръчмар" в сметките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Коронавирусът ще бъде главният кръчмар в сметките на всички. Така социологът Първан Симеонов коментира предстоящата изборна за България 2021-а година пред БНР.

Той открои два варианта за следизборна тактика - или всички срещу ГЕРБ, или възроден ГЕРБ.

"Първият е всички срещу ГЕРБ, в който да се събере несъбираемото. Под формата на експертен или програмен кабинет, който да свърши някаква черна работа. Може би с ограничен мандат, а после страната спокойно да легне на нови релси. Нещо, което гледахме в злощастния опит "Орешарски". От мъдростта на тези хора ще зависи дали ще има римейк на 2013-а година и това ще е лошият. Вторият вариант е да се създаде ново пространство за маневриране на ГЕРБ. Тук въпросът е ще се промени ли ГЕРБ и ще се промени ли ДПС", коментира изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл".

Борисов си е представял 2020-а година като исторически бенефис след успехите през 2019-а - срещу Цветан Цветанов, срещу БСП и срещата с Доналд Тръмп, смята Симеонов.

"Тъкмо протестите и коронакризата настървяват Борисов да мисли за още управленски мандат, защото той иска да остане с добро в историята, а 2020-а не предложи такава възможност", посочи той.

Във връзка с появилата се хипотеза за Николай Младенов (бивш министър в правителство на Борисов и пратеник на ООН за Близкия изток) като бъдещ премиер на България, Симеонов коментира:

"Това може да е спекулация и нищо особено, но е показателно за ветровете, които ще духат в България през тази година и трябва да ги наблюдаваме. Сагата с Младенов е симптоматична с това дали ще продължава американизацията на региона на Балканите. ... Бойко Борисов има подкрепа от САЩ. Президентът Румен Радев започна да говори изключително активно за инициативата "Триморие". Главният прокурор Иван Гешев намира контакт със западните партньори. ДПС е евро-атлантически ориентирано. Един от основните процеси е дали България ще продължи да се придвижва към американска орбита".   

Социологът не изключи двубой между Бойко Борисов и Румен Радев на предстоящите президентски избори, но подчерта, че Борисов не би бил в много добра позиция, защото настоящият президент има обществено доверие.

"Едно скарване на БСП с Румен Радев може да доведе до разцепване в лявото пространство", прогнозира Първан Симеонов и посочи, че Корнелия Нинова е един от малкото политици, които завършват годината на плюс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
4
 
0
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До Анонимен 98: Гласувай. Г'лупаците не трябва да са поливат. Те сами си растат. И да не забравиш да прочетеш още веднъж Винету като бат'си Бойко.
88
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще гласувам а ГЕРБ.БСП си бяха 100 пъти по крадливи.атова и органиираха протестите, да се докопат до власт.Няма да им се получи.
87
7
 
0
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Експертно или програмно правителство. Ако тези, които са за промяна искат да работят в интерес на избирателите си, ще намерят около какво да се обединят.Най-лошият сценарий би бил ако пак започнат да се делят на леви, десни, либерали консерватори, русофили и русофоби. Така ще ни докарат пак банкянският хитрец Бойко.Първо трябва да се оттървем от крадливата гербаджийска дружинка, заради която сме все на дъното на ЕС. След това, след нови избори ще управляват тези, които имат по-голяма подкрепа
86
9
 
0
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
Отстраняването на крадливата и некадърна гербаджийска дружинка не е политическа, а национална задача. Само когато това стане, тогава ще можем да се отлепим от дъното. След три мандата на Бойко вече изоставаме и от предпоследните в ЕС. Необходими са съгласувани действия от всички партии, които мислят за бъдещето на България. Иначе няма да стане, няма да се оттървем лесно от банкянският тарикат.
85
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофилите днес пишат несвързани неща.Лошо ги удрят новните з газова диверсификация и западните ваксини.Объркани са.
84
0
 
2
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
...ne se podvejdaite !!! I " levite " i "desnite " sa edni i sashtoi maskari !!!Vsichki kakanijat ZA ES i ZA NATO !!! NIama razlika ...osven " stani da sedana az " !!!Za jalost e taka !!!
83
0
 
0
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
На Изборите баш кръчмаря,пак в сметката ни ни удари...
82
3
 
1
 
! Отговори
уточнение преди 3 години
До Анонимен 86Няма да спечели,а ще ги натъкми,защото вся власт е в руках гербераст и глевний преброител е Мишока Константинович.
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Левите - БСП и всякакви други опоиции се представиха много зле това лято.Начело с Президента.Така че да не чакат много.Лично аз съм отвратен и от президент и от протестиращи, и от Нинова и от Мая /особено/.А Слави ми е противен много отдавна - още от времето, когато самодоволно ръсеше циними всяка вечер с вид на богоибран.
80
1
 
5
 
! Отговори
бай Ганьо на Избори преди 3 години
Наблюдатели ще видят, чудо невидели -на Избори гласуват, живи и умрэли.
79
1
 
1
 
! Отговори
Не знам кой как преди 3 години
смята, но този, който може да смята и да отчита настроенията на народа, е Мориарти.Казват, че някога предсказвал изхода от изборите доста точно. Затова му излязло и прозвището Мориарти. После млъкнал - цената му скочила. Сега го виждате какво прави. Зловещият професор Мориарти е печелившият билет за излизане на сметката. Стига да му се занимава с това.
78
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Най-доброто,което може да се нарави преди избори е преброяване на населението.Без това,няма смисъл от "избори",защото всичко е натъкмяване,щом и прабабами на 120 г гласува и племенникът,който е в щатите също,ти да видиш.
77
3
 
3
 
! Отговори
Барба Ганьос преди 3 години
ЛЕТИЩЕ-НА КОНЦЕСИЯ,ЗЛАТО-НА КОНЦЕСИЯ,ПРИЧЕСКА-НА КОНЦЕСИЯ....НАЧИ НЕ МОЖЕМ ДА СЕ СПРАВИМ С НЕЩА,ОТ КОИТО ГАРАНТИРАНО СЕ ПЕЧЕЛИ,А СМЕ ЯХНАЛИ ДЪРЖАВАТА И Я ДЪРЖИМ ЗДРАВО ЗА ВИМЕТО.БАСТА!!!
76
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ пак ще спечели!
75
5
 
14
 
! Отговори
До Помнещия преди 3 години
Паметта май Ви изневерява другарю, като тази на червените бабички страдащи от старческа деменция, като си тръгнал да анализираш социолозите назад във времето и как те работили за Герб, какво ще кажеш за Андрей Райчевците и Кънчо Стойчевците, дето със социология си направиха Голф-игрища и дето все ни убеждаваха че БСП и ГЕРБ са с изравнени проценти, като дори даваха превес на РеМеДето от "Позитано 20", а после Герб все ги удряше с по 10% и повече ... !!!
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиТи купен ли си?
73
10
 
7
 
! Отговори
Боби преди 3 години
Какви избори, какви 5 лева, всичко е купено още сега. ГЕРБ са служебните печеливши, а останалите в опозиция или вън от парламента. Всичко е предрешено. Тези не мислят да отстъпват. Който се лепне да им бъде патерица, печели парче от пицата.
72
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПомнещВиж сега моето момче, аз съм сигурен, че съм по-малко фен на мутрите от теб, и съм сигурно по-дърт, но също така съм сигурен, че в България в момента няма по-кадърен политик от Бойко и когато е така, избора не е голям.Вие ако искате гласувайте за Мая Галева, Корнелия, Славчо и Воленчо. Успех ви пожелавам.
71
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то ако се занимаваме с "помнене", то и ние помним байТошо и съпартийците му от "борческите" години. Как обираха мандри и крадяха кашкавал. И после как затриха хиляди българи по концлагери, стреляха на границата и магазините бяха празни.Точно затова наследниците на гореиброените не искам да се връщат на власт.И доколкото зависи от мен ще направя така, че да не ги виждам и чувам.
70
10
 
4
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
До 76 Виж сега моето момче! Аз в безкрайни полемики с изградени Бойкофили няма да влизам!Аз изразявам свое мнение! А то е твърдо защото помня дедо ти Борисов от едни други времена! Мутренските! И е неетично! Не честно даже и към теб самият Той да те " управлява" днес и е на власт в държавата ни! Щом сме демокрация.Редно е да ни управляват истински демократи! д-р Борисов Не е Един от тях! Схващаш ли? Едва ли!-:( Поне замълчи!