Честваме 173 години от рождението на Христо Ботев

В родния му град Калофер ще има тържествена церемония
6 яну 2021 07:15, Елка Василева
20
Честваме 173 години от рождението на Христо Ботев
Снимка: архив, БГНЕС

Днес се навършват 173 години от рождението на Христо Ботев. Пред паметника на големия български поет и революционер в родния му град Калофер ще бъде положен гирлянд на славата.

Тържествената церемония ще започне с военен ритуал  от двора на  Националния музей "Христо Ботев", предаде БНР. Директорът на музея Ася Николова подчерта, че по традиция  ще има поклонение и пред паметника  на майката на великия българин Иванка Ботева. Ще прозвучи отново  първото Ботево стихотворение, посветено именно на нея  - "Майце си".
 
"Всички, които ще присъстват на това честване, ще почетат с мълчание и с поднасяне на цветя тази годишнина въпреки условията, в които се намира обществото ни. Дори и тези, които не могат да присъстват, могат в този момента да си припомнят гениалните му думи, неговите стихове. Най-важното е да пазим спомена, спомена за тези, които отдадоха "сили и младост", както самият той пише, за да я име днес България, свободна, независима," каза Ася Николова.

От началото на седмицата Националният музей "Христо Ботев", където се съхраняват единствените запазени лични вещи на поета-революционер, е отворен за посетители, като се спазват противоепидемичните изисквания, допълни Ася Николова. Така ще е и през днешния ден.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12Византия владее България 167г.,а не 300г.Стотици младежи са си дали живота като четници в защита на българите от османската власт,и някой от тях доста успешно.А,най-много възхваляваме Ботев с неуспешното си воеводство на 200младежи.Ако него възхваляваме,трябва да плюем по П.Хитов ,чийто е планът за навлизане с кораби в България.Старият войвода вижда на къде отива въстанието и се отказва.Предопреждава Ботев ,какво ще се случи с четата,но няма кой да слуша.
11
2
 
0
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Не е никак чудно, че 300 години са ни управлявали ромеи и още 500 - турци. Робско племе, което скверни и предава дори и малкото си национални герои. Не заслужаваме нито да бъдем уважавани, нито да ни вземат на сериозно. 10 днешни "герои" отделиха от "скъпото" си време днес да п.овърнат "размислите" си върху човек дал живота си, за да има днес българска държава.
10
1
 
3
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Благодарил е на омбудсмана на Букурещ за добрите му дела.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поет Да,хайдутин Не.Затова и четниците му теглиха куршум в челото.
8
0
 
2
 
! Отговори
Баце преди 3 години
Христо Ботев е роден във Врачанското село Осен, където родителите му са били даскали! И тъй като те са от Калофер, в последствие и Христо е записан там! Естествено имаше намерени архивни документи и т.н.!
7
1
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
абсолютно подкрепям написаното от теб.да се разрешава на врага да прави пропаганда.такъв пропаднал сайт няма.трябва да се затвори.
6
2
 
6
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Поет, общественик, революционер и луда глава. Светла памет на Христо Ботев, който е дал живота си за да има такава държава. Ще запомним и саможертвата, и поезията му. На коментиралите по долу *** - изживяхте "мига на славата" си. Не сте достойни дори и в краката на този човек да лазите.
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам "коментарите" ИСКРЕНО ПОЖЕЛАВАМ НА собствениците на този пpoпаднал сайт децата им да yмpaт в страшни мъки пред очите им!!!!!!!
4
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВЕЧНА СЛАВА НА ПИЯНДРНИЦИТЕ,ИГРАЕЩИ ХОРО В ТУНДЖА!
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бил е убит от собствената си чета.
2
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пиядурниците играят хоро в Тунджа. Никой не мое ги запре.
1
14
 
4
 
! Отговори
Учуден преди 3 години
Че от кога Петър Берон има паметник,да не е открил някоя нова буболечка?