Първи сме в Европа по... неадекватно отопление на дома

Имаме едва 2% газифицирани жилища
6 яну 2021 18:30,
126
Първи сме в Европа по... неадекватно отопление на дома
Снимка: Pixabey

Над 4,3 пъти повече българи, сравнено с Европа, не могат да си позволят да отопляват адекватно жилищата си. По този показател сме първи в Европейския съюз, сочат данните на Евростат за 2019 г.

Според статистиката 30,1% от българите не могат да отопляват жилищата си през студения сезон.

Средното ниво за ЕС е 6,9%, което е близо 5 пъти по-малко, спрямо у нас. Въпреки че страната ни е начело в тази негативна класация, делът на хората, които не могат да си позволят отопление, намалява в последните десет години, сочи още статистиката.

През 2010 г. той е бил над 2 пъти по-голям - 66,5%, като още през 2011 г. пада до 46,2%. През 2015 г. делът на хората в България, които не могат да си позволят да отопляват жилищата си подходящо, пада под 40% и оттогава се понижава с по няколко процентни пункта всяка година.

В ЕС процентът на хората, които не са можели да си позволят отопление, е бил най-висок през 2012 г., в разгара на дълговата криза – 11,2%, като се задържа над 10% през следващите две години (2013 и 2014 г.). На второ място е Литва с дял от 26,7%, а на трето - Кипър с 21%. В първата петица са още Португалия и Гърция. На другия полюс са Австрия и Финландия, където само 1,9% от населението не могат да си позволят адекватно отопление на жилището. В Швеция този дял е 1,9%, в Словения - 2,3%, в Люксембург - 2,4%.

Спрямо миналата зима през сезон 2020/2021 г. с близо 14% повече ще са хората у нас на помощи за отопление. 276 042 са отпуснатите заповеди за помощта, която е на стойност малко над 137 млн. лв. За 5 месеца отоплителен сезон сумата, която са получили одобрените кандидати е по 495,80 лв.

Преглед на жилищния сграден фонд и енергийното потребление у нас е показал, че той е енергийно неефективен, сочат данните на МРРБ. Една от причините за това е, че голяма част от жилищните сгради са построени в години, когато липсват нормативни изисквания за енергийна ефективност.

По-конкретно над половината от жилищата са построени през периода 1960-1989 г., когато изникват повечето панелни и стомано-бетонови сгради. 34% от обитаваните жилища са изградени преди 1960 г.

7% от жилищните сгради у нас са построени между 1990 и 1999 г., а след 2000 г., когато влизат в сила завишени изисквания за енергийна ефективност, са въведени в експлоатация останалите 7% от жилищните сгради.

Според статистиката централното отопление, съставлява само 18% от общото потребление на енергия и делът му продължава да намалява поради отказ на абонати. Това на практика означава, че около 80% от населението на страната се отоплява на дърва, въглища, и ток. Само около 2% пък са газифицираните жилища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия газа на нас как ни го продава, да знам как да се отоплявам от Балканския поток?
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Имаме едва 2% газифицирани жилища"Е...Вноса на газ - монопол и корупция.Преноса на газ в страната - монопол и корупция.Компаниите които имат право да те свържат с газопреносната мрежа - монопол и корупция.И два процента са ви много. То толкова щяха да са и клиентите на Топлофекация, ако реално хората можеха да се откажат и имаше смислена алтернатива. В дръжавата на Тиквонтий е така.
35
1
 
5
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Вижте ги индобратовчедите ни.Къщичка незаконна, от това излиза, че отоплението не го събаря.Ако и този живот не му хареса, на социал в Германия ... цялата маала.
34
1
 
5
 
! Отговори
анон преди 3 години
какво означава- адекватно отопление? 18 градуса? 20? 21? повече? само да попитам. без повече информация такава статия е безсмислена...
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Върл РусофилДругарю, успокой се, мечтите ти няма нужда да ги споделяш.
32
4
 
9
 
! Отговори
инж. Ганев преди 3 години
Идва един да ме пита, какъв климатик да си купи.Иска да е икономичен, надежден и да работи тихо.Написах му производител и модел.Онзи не харесал цената, пита за резервен вариант със същите изисквания.Пак му написъх 2 модела на други производители.След няколко седмици онзи идва ухилен до уши:"За цената на 1 оттвоите модели, купих 2 климатика!"Много по-нисък клас се оказаха климатиците му, айде със здраве да си ги ползва ... нали мина тънко ... евтинджос ...Обаче ефективност ... забрави !
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбия от нова година точи евтина руска газ от Турски поток който минава през територията на България.
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само по неадекватно управление ние по принцип сме си неадекватни като почнем от главата на нацията
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От така наречения Балкански поток няма едно разклонение за голям български град.
28
2
 
11
 
! Отговори
Некой преди 3 години
То неадекватно да беше само отоплението...
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като се има в предвид ,че 30%от българите не са българи така ще е.
26
2
 
6
 
! Отговори
Права логика преди 3 години
Неадекватна управа -> неадекватни заплати -> неадекватно отопление...Щотото електората е неадекватен колко години, надяваме се да се оправи скоро!:)
25
3
 
8
 
! Отговори
F-16 преди 3 години
Тая година за какво ще даваме милиардите, за модернизирана американска подводница или модернизиран американски самолетоносач в Черно море да ни пази от Русия?
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като ви е скъпа руската газ, що не купувате евтина американска газ, кой ви кара да купувате скъпа руска газ като американците натискат да ви продават евтина шистова газ?
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
`абе няма ли нещо хубаво да се случва тук бе?`===Ще се случи, но първо трябва населението да намалее на ~4 милиона.Ще се случи, ама на новите ни господари !Какво очакваш, като сме нарочени за заличаване ?При толкова предатели и продажници тук, не е толкова далече ...
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При 80% "професори" какво друго да бъде?Те ще ти кажат, че най-ефективните отопления са от времето на пещерния човек или в най-добрия случай от 19 век (ТЕЦ)!
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина ми писна да оглавяваме всички срамни статистики. Човек да го е срам да каже, че е българин. Най-бедни, най- корумпирани, най-болни , най-необразовани , абе няма ли нещо хубаво да се случва тук бе?
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то на газ излиза много скъпо бе, за какво ми е да минавам на газ да пълня гушите на мошениците от овъргаз, 8 хиляди ми искаха за присъединяване :))) комшията се прецака преди няколко години и това лято се отказа, само се набута с едни пари
19
1
 
19
 
! Отговори
Петко преди 3 години
бедни като кучета сме,ей от това идва проблема. Уж сме в Европа ,ама само на документ и имаме Африкански доходи. Но там хората са усмихнати и не им дреме,няма отопление,няма зима ,няма нужда от скъпи дрехи и обувки. Едни *** и джапанки,и нешо за ядене-защо да не се щастливи?
18
0
 
25
 
! Отговори
Хм !? преди 3 години
С думата ,,неадекватно" се прикрива неадекватността на управляващите и несъстоятелността на обществено-икономическия строй. Ето защо правилното не е неадекватно, е недостижимо. От многото ,,калинки" по веригата за всяка доставка парното е над десет пъти по-скъпо от реалното, цената на ел.енергията е над 8,5 пъти по висока.Дори цената на дървата е завишена повече от десет пъти. Това е реалността на картинката при еднокнижното и крадливо управление.

Спонсорирани публикации