Проф. Момеков: Получихме шамар с COVID-19, станахме арогантни

Ако не искаме да бъдем блокирани, да сме разумни в поведението си!
12 яну 2021 10:25, Елка Василева
15

В момента това, което виждаме, е в резултат на мерките. Ако не искаме да бъдем блокирани, трябва да бъдем разумни в поведението си. Ако продължим да се държим разумно с предпазните средства, ще намалее натискът върху здравната система и няма да се налагат мерки. Това заяви председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков в студиото на "България сутрин".

"Хората имат изобилие от информация, която не могат да осмислят, но скептицизмът е нещо полезно. Трябва по един много внимателен начин да се прави информирана кампания, защото тя трябва да е съобразена и с народопсихологията", посочи проф. Момеков.

Той отбеляза, че отлагането на втората доза от ваксината срещу COVID-19 не крие особени рискове за здравето, но ако искаме максимална ефективност, трябва да спазваме изискванията на производителя.

Още по темата

"Ако имаме покритие на хората, които са рискови с професиите си, хората с хронични заболявания, ще имаме успех", коментира още той за имунизирането в България.

"Има значение колко хиляди теста са направени на милион популация. Със сигурност у нас ще се сблъскат с вируса много хора, но не можем да кажем колко точно без епидемиологично проучване. Във Великобритания и Япония се правят изследвания, защото има наука, но аз се притеснявам какво се случва в Африка", подчерта проф. Момеков пред Bulgaria ON AIR.

И обясни, че ако хората започнат да си купуват медикаменти за болнично лечение и да ги прилагат, това може да повлияе сериозно на здравето им.

"Получихме хубав шамар и за човечеството ще има ползи, защото станахме арогантни. Но няма как моделът на Швеция за овладяване на коронавируса да бъде приложен в Белгия, където гъстотата на населението е много по-голяма",  каза още проф. Момеков.

И добави, че в момента за първи път се сблъскваме с такъв патоген.

"В еволюционен план патогенът се изменя така, че да не убива гостоприемника си, аз съм оптимистично настроен. Трябва да пречупим ситуацията и ще започнем да се връщаме в новото нормално", смята проф. Момеков.

Вижте целия разговор във видеото.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Получихме хубав шамар и за човечеството ще има ползи, защото станахме арогантни.--------Що за мало умник може да каже такова нещо?
11
6
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Арогантни са само разработчиците на вируса и тези, решили да намалят популацията чрез него. И евентуално последващата ваксина. Как пък 4 вируса, включително елементи на СПИН се срещнаха в един панголин, вид, на който еднорозите му казват, че е изчезващ. Има публикации в The Lancet как е бил разработен
10
2
 
16
 
! Отговори
ghost преди 3 години
Арогантни станахте ВИЕ - богатите, алчните, ненаситните за власт доктори, адвокати, политици и пр. из-мет. Народа си остана същия - гол и бос, бжачкащ за една ракия и една салата
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бау е велик геройс маска спи в леглото тойУтре ще се ваксинирасрещу две кебапчета и бира
8
3
 
8
 
! Отговори
Я,момата преди 3 години
Моме, твоето мнение изобщо не ни интересува!
7
7
 
10
 
! Отговори
До Бау преди 3 години
Доцент Мухъл както го наричаш има много хляб да изядеш докато го стигнеш! Ясен ли съм пръдльо? Така, че се скрий и не се показват от дупчицата си, мишленце!
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Хляб и зрелище" - метод за контолиране на масите още от древния Рим. За съжаление, сега и хляба трудно се осигурява, защото командващите се страхуват от император ПандемиЙ и се чудят какво да измислят.При положение, че не е изяснено напълно действието на вируса, защо само се философства по студиата? Как да спрем пропагандата - естествено с нова, още по-силна.Хайде, кажете им как се внедрява ново лекарство и колко време отнема това, особено за ваксина.
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, което виждаме е въпреки мерките на мутрите насочени към влошаване на положението. Спадът в броя на новозаразените започна преди въвеждането на новите мерки на мутрите, които забавиха спада, а от края на декември стоим на едно ниво по брой новозаразени и починали.
4
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямате избор - или ще се ваксинирате масово или ще стоите затворени 2 години, докато всички не изкарате covid. Някои обаче няма да го преживеете, особено вашите възрастни роднини. Вие си решавате, кое ви устройва повече!Искате кръчма, искате моренце - тогава... ваксина!
3
12
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 години
до 1Викаш само на доцент Мухъл му е позволено да обикаля ? :D
2
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ново нормално бре ненормалник...Новото нормално го измислиха психопати, здравни фашисти.
1
15
 
27
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Другарю, Момеков ти работа нямаш ли си, че обикаляш всички телевизии! Вчера в една, днес в друга! Слугинажа на властта е впрегнат за да ги хвали и да манипулират хората! Още мъничко ви остава!

Спонсорирани публикации