Борисов: Има много деца и трябва да строим градини

Кабинетът отпусна над 2 млн. по програма за забавачки и училища
Обновена: 13 яну 2021 11:18 | 13 яну 2021 11:06, Веселина Йорданова
64
Борисов: Има много деца и трябва да строим градини
Снимка: Правтелствена пресслужба

Кабинетът отпусна първите 2 118 718  лева по линия на тригодишната програма на Министерството на образованието и науката за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища.

Общо по програмата на образователното ведомство се предвижда да се отпуснат 210 млн. лв. - по 70 млн. лв. за всяка от трите години.

"В тази криза успяваме да намерим средства не само за мерки в подкрепа на бизнеса и хората, за хората на първа линия, за закупуването на ваксини и апаратура за болниците, но и продължаваме да инвестираме в образователната инфраструктура", заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

Премиерът подчерта, че държавата продължава да изплаща и ежемесечната добавка на пенсионерите у нас, както и да подпомага финансово всички засегнати бизнеси по време на пандемията. Борисов припомни за изпълнения ангажимент на правителството за двойно увеличение на учителските заплати и увеличението на заплатите на преподавателите във висшите учебни заведения.

"Всичко това е възможно, защото и приходните агенции, и правителството през годините е било спестовно и е било отговорно. Спестените пари ни помагат в момента. Държали сме здраво финансовата дисциплина", акцентира Бойко Борисов. Премиерът изтъкна, че България се справя изключително добре с най-леките и либерални мерки в Европа по време на пандемията.

"Така или иначе колкото по-бързо отмине пандемията, толкова по-добре, защото се харчат допълнително пари. Хубаво е, че те отиват директно в сметката на хората и те могат да разполагат с тях", посочи Борисов.

Със средствата по програмата ще бъдат изградени 11 изцяло нови училища, а 36 ще бъдат надградени, съобщиха от правителствената пресслужба. Ще има нови 35 детски градини и ясли. Министърът на образованието Красимир Вълчев припомни, че само за миналата година на Столична община са предоставени 65 млн. лв. и за ще бъдат открити 23 градини.

"За радост трябва да строим нови градини и училища и да ремонтираме учебните заведения, защото има много деца. Не даваме пари само за танкове и самолети, но и за образователна инфраструктура“, подчерта Борисов.

Министър Вълчев добави, че отпуснатите днес средства в размер на над 2 млн. лв. са предназначени за започнали вече проекти за разширяване и реконструкция на училища и за строеж на детски градини в общините Гърмен, Велинград, Раковски, Поморие и Стара Загора.

 


64
Още от Страната
Децата и коронавирусът: Заразяват се, колкото възрастните
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
5
 
! Отговори
Т. преди 2 дни
Този с какви гъби закусва?
51
1
 
9
 
! Отговори
Изидор Леви преди 2 дни
Тоя къде ги видя тия деца ??? У некое село с 5 ма старци на кръст ли ???
Официално сме под 6 млн. души !!!
Да спре с евтината дрога, че има цял шкаф с ресурс за по качествена.....
50
1
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 2 дни
Англичаните може да са всякакви,но не са глупави. Та съвсем навреме спряха "европейското" си развитие. Трябва и ние да го спрем защото съвсем ще изчезнем. Силни държави (макар и не свръхсили) като Италия и Испания се забатачиха яко, какво остава за разграбената България ?
49
0
 
8
 
! Отговори
ГосТ преди 2 дни
В отговор, гражданите за европейско развитие на България (каквото и да означава това, граждани със сигурност не са) , стопираха всички тези проекти и заложиха на плочките и шадраваните за милиарди. Това не означава че си гражданин, а парвеню. Докога ще ги избирате тези парвенюта за европейско развитие, особено при примерите с "европейското" развитие на Италия и Испания в транскапиталистическия пакт ?
48
0
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 2 дни
Хайде да видим какво предложиха свръхсилите Китай и Русия. Първо, Русия и Китай се съгласиха да изградят Белене абсолютно на свои разноски. Второ, Китай (една от трите държави с железопътен транспорт) предложи да вземе БДЖ и да го реновира. Трето, Китай предложи да изгради завод за електробуси в България. И не на последно място, Русия предложи България да бъде разпределител на газта за Европа по един от потоците. Това са "само" четири неща от всичко.
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Aко Китай и Русия не са Свръхсили,то тогава кой е,България и Косово ли?
46
0
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 2 дни
Май не можеш да четеш. Написал съм свръхсили. Това е повече от велики сили. Велика сила е да забиеш знамето в Берлин или само една провинция да бъде по богата от цяла Германия. Свръхсила означава потенциал, който ще расте вбъдеще.
45
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Много е интересно, когато объркани като теб правят политически послания ... в случая да промотираш Русия и Китай като велики сили.
44
0
 
14
 
! Отговори
Васил преди 2 дни
Оставка на Мутрата от Банкя и неговите министри-калинки !
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
абе като чета половината коментари ги няма след няколко минути
и бяха все такива дето се "възхищаваха"на банкянския комунист
по американски модел
свобода на словото хаха
42
2
 
17
 
! Отговори
Наблюдателен преди 2 дни
Има много деца, но криете етническия им произход.
41
3
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 2 дни
След като имаме примерите на Италия и Испания след влизането в транскапиталистическия пакт, какво очакваме за България, че абсолютно затваряме отношенията си със свръхсилите Китай и Русия ?
40
1
 
10
 
! Отговори
ГосТ преди 2 дни
От една отлична икономика и висок стандарт на живот, Италия се превърна в страна с висока безработица и бедност след влизането си в ес. Дори ганьо започна да се сравнява с италианците хахахаха. По време на пандемията, Италия беше абсолютно изолирана (имам предвид като помощ, иначе границите бяха отворени до последно хахахаха) и трябваше да разчита на Китай и Русия. Вследствие, Италия беше първата страна, която подписа споразумение с Китай. това е единственият шанс за някакво развитие.
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тротоарите край новопостроените метростанции на 3-я лъч вече пропадат, а лъчът още не е влязъл в експлоатация. При тази власт непоклатими са само чекмеджетата. Какво ще пропадне около планираните детски градини, ако ГЕЕРБавото ОПГ не бъде изритано от властта?
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
kolko bg grajdani s politicheski glasopodavatelni prava sa proizveli rradev i iiotova ot nachaloto na mandata do dnes? kolko bg novi grajdani sa proizveli vsiaka ot predishnite bg prezidentstki dvoiki? kade ima sravnitelna statisticheska i kolichestvena tablica, kakto i ot koi darjavi proizhojdat novoproizvedenata rekolta bg grajdani s politicheski glasopodavatelni prava? kolko broia sa vsichki noproizvedeni bg grajdani s politicheski prava za glasuvane prez poslednite 30 godini?!
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен

"Явно НСИ са в грешка"

По-скоро по поръзка.
36
0
 
10
 
! Отговори
не ги ли е срам преди 2 дни
тия окооло тоя да му подхранват халюцинациите?
или понеже хранилката е сладка, си мълчат като ****
35
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 123

Ами не знаят как. В момента качестовто на живот се подобрява от това, че има едни чужди фирми, основно от САЩ и Германия, които дават малко по-добри заплати и има хора, с повече средства, ама това е.
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Имало много деца... три пъти по-малко от обичайното за лошия соц... хахах

Апропо - къде са яслите и детските градини от соца? Аааа, разпродадохте ги... ясно.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Трябва и затвори да се строят с повече места, че станахте доста кандидатите през прехода