Три варианта за втората пенсия – на части или еднократно

Тя не може да е по-малко от 15% от минималната
35
Три варианта за втората пенсия – на части или еднократно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът прие промени в Кодекса за социалното осигуряване, с които регламентира изплащането на пенсиите от задължителните частни фондове.

Депутатите решиха, че бъдещите пенсионери ще могат да получат пожизнена пенсия, срочна пенсия или еднократно изплащане на партидата, която са натрупали.

Новите текстове са ключови за поне 17 000 жени, които ще се пенсионират тази година, както и за повече от три милиона осигурени в частни фирми и фондове.

Още по темата
Изрично се предвижда, че допълнителните пожизнени средства за старост и на разсрочено плащане не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се създава допълнителен резерв.

Предвижда се пожизнената пенсия да не е по-малко от 15 на сто от минималната пенсия за стаж и възраст от ДОО.

Промените дават възможност на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 до 2025 година включително, да могат да упражняват правото на избор на осигуряване до една година преди тази възраст. Този период се увеличава плавно до 2038 година, когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от пет години преди навършването на възрастта за пенсиониране.

От БСП разкритикуваха поправките. Според Румен Гечев въпросът е пенсионните дружествата като погинат печалба как тя ще бъде разпределена.

Освен това по думите му, Комисията за финансов надзор твърди, че не са защитени интересите на бъдещите пенсионери, а само тези на фондовете.

Според него промените не трябва да се приемат, а да се доработи законопроектът като се разберат МС и Комисията за финансов надзор.

Хасан Адемов от ДПС посочи по време на дебата, че намерен е крехък баланс между защитата на интересите на хората и на пенсионните фондове, но всеки закон може да бъде подобрен.

Социалният министър Даниела Сачева припомни, че от 2017 г. се готви този законопроект и в него са участвали всички институции, които имат отношение към въпроса.

Според нея е постигнат баланс и компромис между всички участници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Моите "частни" пари са вече в НОИ и каквото ще да става! Имам още 3 години до пенсия, няма да му мисля!
29
0
 
3
 
! Отговори
ескимос преди 3 години
Няма държава по света, която да задължава работещите да внасят в частни фондове! Вложенията при частник са винаги доброволни, ама у нас е както винаги наопаки. И да, преместих си отдавна партидата към НОИ, защото - 1во държавата да фалира или да духне с парите ми е по-трудно и 2ро - отвратих се като разбрах, че разни кифли от фондовете получават петцифрени заплати и ползват луксозни служебни коли, офиси и екзотични "командировки". Над 20% от парите ни отиват за "администрирането" им - по закон!!
28
1
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Частните Пенсионни Фондове се появиха от 1 Януари 2000 година .Закона Задължава работещите да си отделят 5% от Заплатата и внасят тези пари във Частни Фирми на ДЕПУТАТИ .Странното е че Държавата представя тези Частни Фирми с различно ЕГН - Масово се пише че са Родени през 2002 година , в справката на БНБ и КФН пише че са родени през 2004 година , НОИ пише че са родени през 2007 година .Тук има Скриване на Пари за Огромни Периоди - близо 100 месеца - това са много пари .
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горанов се опита да източи частните пенсионни фондове и да попълни бездънната яма НОИ, това са нещата. частните фондове естествено , че няма да трупат банкнотите в складове, ами ще ги инвестират. И банките правят същото и фондовете го правят. Така че всякакви ***, които плюят по частните фондове да ходят а Марс и да обяснят какво прави с парите НОИ??? Какво става там в тази бездънна яма.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За нормалната пенсия е ясно. Държавата определя минимум и знаеш поне колко минимално ще вземеш. Ама с тази е голяма мъгла. Значи днес с 1.5 лв мога да си купя един хляб. След 20 г с 1.5 лв няма да мога да си купя и половин хляб заради инфлацията. И те ще ми кажат-ами ти си вкарал при нас едни 30 бона и ако искаш си ги вземи накуп. Ок ,взимам си ги. Ама като инфлацията ги е изяла и тия 30 бона тогава ще се равняват на 15 реално в днешни пари. Аз какво печеля от цялата работа.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
15- МОЛЯ СПОДЕЛИ КОГА ББ Е БИЛ ОСЪДЕН И КАКВА ВРЪЗКА ИМА С ПЕНСИИТЕ- ВИЕ ИМАТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА ИЛИ ЕЙ ТАКА КАТО ФИГУРАНТА КЛЕВЕТИТЕ.
24
0
 
4
 
! Отговори
До анонимен 25 преди 3 години
То и на тези, които приемат закона не им е ясно какво ще се случи с парите за втората пенсия, а ти искаш на теб да ти е. Изобщо не подценявам финансовите ти възможности, но така е в България. След 1 - 2 месеца, когато сегашните депутати провеждат предизборните си кампании, пред имената им трябва да пише безработен член на съответната партия. С новия парламент ще има нови мнозинство, закони и правила за пенсиите. Като допълнение, докато стане време да си получив втората пенсия, страната ще в ЕЗ.
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 4 април мислете по умно от досегашните управляващи партии . Трябва си други.
22
2
 
16
 
! Отговори
аз преди 3 години
Който е повярвал,че втората пенсия ще е няколко хилядарки е пълен глyпак.
21
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хич не ми е ясно какво ще се случи с тази втора пенсия... Пари разхвърлям по какви ли не фондове, избрах си добър фонд за втората пенсия, ама знае ли човек. Гледам вече за 9 години стаж имам там над 20000лв., които са едно голямо нищо... Затова и разхвърлям по какви ли не други фондове и влагам в криптовалути, акции и какво ли не.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
valeri simeonov, kolko broia izborni cekcii imashe na poslednite izbori v bg i kolko broki izbirateli e obrabotila vsiaka ot tesi izbiratelni cekcii, iskat da prouchat decata ot matematicheskata zanimalnia v uchiliste petar beronov...otkade da vzemem tezi realni ili imaginerni chisla za uprajnenia v chasovete po prilojna matematika za 5,6,7 klas? blagodaria.
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали искахте пенсионни фондове и всеки със своя лична сметка. Ето ги, ама пак сте недоволни. Защо така? Нали получихте каквото искахте ....
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алооу, защо има цял сектор с празни седалки? Метежниците и съботьорите от Бесни Страшни Пенсии да не заминаха са ски?Така си получават заплати за нищоправене, а уж е работническа партия.Направо да си кажат, че са от партията на айлякчиите. Или като е петък се прибраха да си видят хотелите и къщите за гости? М ?Бичат айляк от над 100 години в тази смешна партийка.
17
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така гръмко наречената "втора пенсия" е един узаконен грабеж и чиста подигравка с българите.Подобно доброзорно участие в грабливи фондове няма никъде по света.Вместо да се засрамят и да прекратят това безобразие, уводомяват ни, че не можело да не по-малко от 15% от минималната пенсия?Авторите на узаконения грабеж да си ги вземат тези 15% от нищото и да живеят с тях един месец без да се ограничават в нищо.После да ни пускат тези релации.
16
4
 
29
 
! Отговори
V преди 3 години
Пенсионната система е измислена от Ото фон Бисмарк .Идеята е била работодателите да издържат свойте работници след като остареят и вече не могат да работят. Цялата сметка са плащали работодателите а не данъкоплатеца ,а парите са отивали САМО ЗА РАБОТНИЦИ ,а не за държавни служители. Смисъла е че работника трябва да вдига тежко ,а служителя не трябва. В България е обратното .Ченгето на 50 години с 20 заплати а тоя дет изкарва парите никога. Затова герб ,бсп и дпс не трябва да влизат във властта.
15
4
 
27
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 3 години
Тегленете Еднократно.Докато имаЧе тези фондове...Нямат кинти
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Do 11 Какво увеличение , като пенсионните фондове още не дават пенсия . Одобрявам , че може да си изтеглиш парите накуп , когато се пенсионираш или да си ги взимаш като пенсия , макар и нищожна
13
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук услужливо е спестено, че дон тиквон, ви открадна натрупаните пари за две години, до 2011, за което България бе осъдена. Но на оня дето дрон му жужи в спалнята, а мата хари му тъпче шкафчинциту с евраци и кюлчета, му дреме на суджука от четири тонната партида за хипертоници.
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви пенсии сънувате бе, след две три години Ви пускат Ковид 23 и кой оцелял, оцелял!После Ковид 26 и още 50 хиляди пенсионера загинали
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом и Ковачки има пенсионен фон,всеки може да си направи сметката,чии интереси се защитават на първо място!

Спонсорирани публикации