Българите да направят избор - животът или икономиката

„Ресторантьорите да дойдат на дежурства, да усетят болката на хората“
25 яну 2021 19:50, Елка Василева
384
Българите да направят избор - животът или икономиката
Снимка: архив, БГНЕС

"Нека дойдат ресторантьорите на няколко дежурства, да усетят болката на хората и тогава да говорят за спасяване на ресторанти и за смирение." Дойче веле цитира български лекар в Германия, който говори с огорчение за ситуацията в България.

„Да обсъждаш отпускане на мерките, когато знаеш, че в къщата ти вече има мутация, която заразява повече хора, е като да предизвикаш лавина, за да видиш дали ще те подмине. Може и да стане, но ще е резултат на късмет, а не на разум." Това пише в профила си във Facebook д-р Борис Таблов, който работи като анестезиолог в германския град Нойрупин.

"България трябва да направи избор: човешките животи или икономиката"

Преди по-малко от година д-р Таблов описваше интензивното отделение, в което работи, като „призрачно", защото в него все още нямаше пациенти с COVID-19. Днес той разказва как същото това отделение се е превърнало в много тъжно място: "Защото е пълно с пациенти с коронавирус, смъртността е много висока, все още нямаме лечение за тежките случаи и сме много изтощени - физически и психически. Никога не съм вярвал, че сме толкова безпомощни и че всеки ден в ръцете ми ще умират хора от това заболяване".

Още по темата

Според д-р Таблов основният проблем е, че светът не успя да овладее разделението по въпроса за спазването на мерките. "Особено в България, където правителството не направи нищо, за да обясни на хората същността на проблема. Не организира нужните информационни кампании и смислени дискусии - нито за мерките, нито за ваксините. Напротив - днес решава едно, утре друго. Така хората съвсем естествено или губят доверие в него, или се затварят в медийните си балони на конспиративни теории", казва медикът.

"Когато не си затворил нито един чифт угаснали очи"

Възмутително според д-р Таблов е колебанието на правителството по отношение на мерките сега. Лекарят казва, че осъзнава икономическото въздействие от затварянето на ресторантите, но според него, ако има времеви прозорец, в който може да се блокира разпространението на мутиралия щам, това са именно следващите седмици. "След това ще е късно. Правителството трябва най-после да направи избор: човешките животи или икономиката. Разбирам, че България е пред избори и че искат да превърнат тази здравна и хуманитарна криза в дивидент, но не е нормално политиците да избутват човешкия живот встрани, а тезите на премиера да са структурирани върху преценката какви гласове за изборите ще донесе дадено решение. Винаги ще има недоволни, но то затова е правителство - за да поеме отговорността и негативите от решенията си", категоричен е д-р Таблов.

Той е възмутен и от чутото през българските медии, че медиците трябвало да се смирят, защото било време заведенията да заработят. "Това е също толкова перверзно, колкото да обикаляш по студията и да твърдиш, че вирусът трябва да бъде оставен да си циркулира свободно, когато не си затворил нито един чифт угаснали човешки очи, които са те гледали с надежда, че можеш да помогнеш. Как може да искаш от медиците, които са на прага на силите си, да се смирят? Нека дойдат ресторантьорите на няколко дежурства, да усетят болката на хората и тогава да говорят за спасяване на ресторанти и за смирение. Друг е въпросът, че когато държавата налага ограничения, свързани с пандемията, трябва да е готова адекватно да помогне на пострадалите от наложените мерки. Което не се случи в България", твърди д-р Таблов.

"Кой ще поеме отговорността, ако България бъде връхлетяна от нова вълна?"

Според него сега въпросът е следният: "Кой ще поеме отговорността, ако България бъде връхлетяна от нова вълна и се повтори картината с пълните болници, умиращите пред тях хора, липсата на линейки и персонал? Може би всички вирусолози, имунолози, инфекционисти, ресторантьори, които оспорват мерките и ваксините, трябва ясно да заявят, че те ще поемат отговорността за загубените човешки животи, ако късметът реши да ни обърне гръб и лавината дойде на нашия склон. А заедно с тях и политиците, които им позволяват това."

Единственият шанс сега според д-р Таблов е „всички да имат сили да издържат на икономическия натиск още малко време, за да заживеем нормално още през лятото или есента. Защото все още няма медицинско решение за тежките случаи с коронавирус и можем само да се опитваме да държим нивото на заразените ниско. Най-лесно е да кажеш - отварям всичко, пък каквото стане. Но това е морален въпрос. Нека политиците бъдат по-малко популисти и повече хора", призовава д-р Таблов, анестезиолог в германския град Нойрупин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


384
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 234 На кого да се оправдам . На теб ли? сбъркал си За какво да ти се оправдавам ?Ето ти адекватни и навременни мерки , спрямо състоянието на здравната система у нас - Който може да работи онлайн, да си стои вкъщи - Затваряне на развлекателния ,туристическия бизнес , всякакъв род заведения - училища , университети - онлайн - Ако големите вериги се правят на ударени и не спазват мерките - затваряне и яки глоби . Там на човек да се осигурява 20 кв.м. . Един излиза - един влиза
237
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 240Болен, дърт - кой каквото му е писано.Не може да искаш заради един дърт да направиш 1000 деца вечни затворници.Включително, дори и аз да съм този дърт.
236
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почти не остаха лекари. Превърнати са в търговци! Как един търговец да ти обясни за "болката"? Корпорациите ни набутаха обратно в средновековеието! Ще се борим против вирусите!! Нито може някой да се пребори, нито е добре да се прави! Без вируси природата не може да съществува! Медиите промиха мозъците на по-обикновените хора! През това време някой прави пачки! И м/у другото този ковид не е вирус! Типичният вирус има ДНК! Хората имат толкова свобода, колкото им стига интелекта да посикат!
235
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тия глупости "стани програмист"! Говорим за пряко и косвено безработни заради държавата между 300 и 500 000 души! Всички ли да станат програмисти? Нито е реална възможност, нито е нужно! Глупаво е да се говорят тези неща. Това говори за доста ограничен капацитет...
234
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последните 30 години над нас се изливаше "Рогът на западното изобилие", докато не профукахме всичко, което имахме.Изядохме всичко, профукахме го по ресторанти, почивки, илюзии!Времето на изобилие свърши, ако някой още не го е разбрал, ще го разбере, не Борисов, Слави, Нинова,Кой ще да дойде на власт,Ние сме един банкрутирал народ.
233
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стани програмист. Търсят се.-----програмисти с лопата да ги ринеш , индийците бачкат за четири пъти по-малко пари ..
232
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болните и дъртите са излишни за икономиката, дори са тежест.
231
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 257Нищо не си отговорил.Адекватни мерки - общи приказки без никаква конкретика.Ама разбирам те - толкова си можеш.
230
1
 
4
 
! Отговори
До 234 преди 3 години
Незнам дали питаш оня дето говори за адекватни мерки срещу ковид или мен, който говоря за адекватни финансови мерки от държавата?Аз съм ти отговорил изчерпателно, бе капчица общи приказки!
229
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 233Стани програмист. Търсят се. В София де.Сега ще кажеш: "Ама аз не мога"
228
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 233Земята ти я купиха едни фондове дето са руски.
227
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 230Пак питам. Какви са тези навременни и адекватни мерки и кой ще ги плати.Не ми се оправдавай с общи приказки.
226
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма поминък в България.Някой спомена поточните линии в Китай.Алиекспрес ни допуска да купуваме евтини стоки с еврата, които ни дава ЕС,Но продължаваме да нямаме поминък в България.Маса хора са без работа.Една близка си мислеше да прави "бижута" от епоксидна смола.Боже мили, какво предлагат в Алиекспрес,Абсурд е да бъдат конкуририрани!Маса хора у нас живеят в семейства с един работещ.Остава ни само земята, ако и нея не са купили китайците.
225
1
 
3
 
! Отговори
КАКЪВ ИЗБОР преди 3 години
ИМА БЪЛГАРИНЪТ КОГАТО ЕДИН ПРИМИТИВ КОМАНДВА ПАРАДА И КРАДЕ ВСИЧКО ? ДОКТОР ГЪЛЪБОВА Я Е СТРАХ ДА МУ ТУРИ ПРАНГИТЕ !
224
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пич, налягай си парцалите в Германия и не ни мисли, и без това си се разкарал от тук
223
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 225И това е вярно , хора с най-различни професии си заминаха Ама не съм съгласен , че така било писано При едни навременни и адекватни мерки , може да се спасяват животи Не може човек да гледа ,че някоя къща гори ,да стои само и да гледа и да си казва "ако е писано , ще се спасят хората , ако ли не - кво да се прави , живот "
222
0
 
6
 
! Отговори
До До Добре де преди 3 години
Всеотдайност от цялото население на страната! Нали това прокламират от т.нар. щаб и правителството за грипа. Трябва да сме единни, да носим лична отговорност, да бъдем заедно и т.н...Същото е! Иначе това е равносилно на опит за убийство! Да ти дават максимум седмичната заплата и то на 2-3 месеца е несериозно. Преразпределяне на възнагражденията в държавния сектор, временно намаление във всички сектори и готово. После като им бъде разрешено на ресторантьорите да работя, да си им върнат старите.
221
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До "Ами да изберем тебе?" (към момента 226):Няма нужда да избираш мен. Но по-*** от твоя герберски работодател едва ли има във вселената.
220
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Добре *** какви трябва да са адекватните мерки на държавата?И кой ще ги плати?
219
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 224Ами да изберем тебе?Ама като те чета, ти си бая по-***.