Проф. Овчаров: Домът ни дава илюзия за сигурност

От пещерите до днес ни събира огънят
Обновена: 2 фев 2021 11:44 | 31 яну 2021 18:30, Александър Попов
53

Всеки може да си представи как да изглежда неговият дом на бъдещето. Но как е изглеждал в миналото, които са първите хора с дом? Проф. Николай Овчаров ни връща векове назад по време на мултиплатформения проект на телевизия Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Домът", който се излъчи днес.

"Попаднах на много интересна мисъл на френския философ Гастон Башлар, който казва, че домът е съвкупност от образи, които ни дават илюзията за сигурност. Много хубава мисъл наистина, защото в края на краища, когато нашите предци за пръв път са влезли в пещерите, което е било първият им дом, тяхната организация е била около огъня. Когато говорим за дом, това е огън, около който хората застават. Той ги предпазва, той им дава възможност да приготвят храната и всичко останало.

Когато днес говорим за дом ние разбираме сграда. Римският дом е бил доста скромен, такъв е бил и при прабългарите и славяните. После обаче, в класическата древност, римският дом става цял дворец, естествено за богатите. Такива дворци виждаме в градове като Помпей, които са запазени заради изригването на Везувий. Със задължителните вътрешни дворове, с градини, с имплувиума - басейнът, в който са се къпали богатите римляни.

Разбира се, има и други домове, както и днес. Тези на обикновените хора. Всъщност не са се отличавали много от съвременните квартали "Младост" и "Люлин" в София. В Рим и големите градове това са били инсулите - сгради на 5-6 етажа, в които са живеели в малки стаички по-бедните хора", разказа проф. Овчаров.

Как е било по нашите земи?

Първите славянски къщички са били много малки - 2 на 2 метра, около 5 квадрата. Вътре са живеели по 7-8 души. Но пак се връщаме на огъня - около него те са се обединявали. В преносимите юрти на прабългарите той пак е бил в центъра. Вече в първото Българско царство вече се появяват дворци като в римската епоха. Пре 13-14 век в столицата Търново виждаме едни красиви сгради.

Какво значение има домът за цивилизацията?

Той е основното нещо, около което всичко се върти. Всичко започва от огъня, от топлината, възможността човекът да се предпази от опасности - първо от хищници. А после около домашното огнище са се събирали. И днес казваме "Да седнем около огъня", до камината. Аз например не възприемам съвременните камини на ток. Не дават същото усещане като живия огън.

Домът трябва да ни събита, това илюзията за сигурност. Илюзия е, защото когато излезеш извън дома пак си в обществото. Което не е по-малко страшно, ако го сравним с хищниците по време на праисторическите времена.

Тази измамна сигурност обаче е много важна, защото домът - това е семейството. Виждаме сега и по време на пандемията колко е неприятно, когато не можем да се съберем дори по време на празници.

Какво биха казали археолозите за нашите домове след 2-3 хил. години?

Ако направим аналогия със сегашното време - то е много информативно. И ако не станат някакви колизии в бъдеще, ще има достатъчно информация за това как сме живеели в 21 век. Не е като в древността да чакаме да излезе някой надпис да ни разказва или да събираме парченцата на счупени съдове. Но пак трудно ще бъде възстановена душевността на хората. Бъдещите археолози ще трябва да я създават по начина, по който те го виждат. Един голям английски философ Арнълд Тойнби е казал "Ние историците сме създатели, никога не можем миналата история да бъде пресъздадена на 100 процента. Тя преминава през виждането на изследователя."

Проектът „Бъдещето: Домът“  се провежда със специалното партньорство на ОББ, Теси, Шнайдер Електрик, Бош и „Проект 80 Тинтява“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
... преди 3 години
Аз ще забраня на мойте деца да влизат ,в час по История докато не седнат и не напишат цялата Истинска История на България!!!Има време докато пораснат.....
50
1
 
2
 
! Отговори
Еххх преди 3 години
Господин Овчаров.вие какво направихте българските деца да учат истинската история за произхода на българите и величието на България? А не помияа.която учат в момента? Ще ви кажа.че и 2 -ки да имат по история.вече не ни пука.защото учат само за Гърция и Рим и за България 2 урока .и то глупости.Какво искате-децата да мразят Родината си ли? Е..постигате го с тези 5 учебника по история на разни издателства и драскачи вътре.които само хартията са изхабили.Кой плаща да затривате паметта на българите?
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 48Бх .... дибре ли си уе? Май чи не
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В началото всички народи говореха един език." Поради чалгата вчера и днес, на кого в БеГе му пука кой е бил този език! зОт шест хиляди години преди Христа е една сдревна еврейска библия, по която требват до днес евр. родове на Изток от нас. Езикът е старобългарски. Поинтересувайте се. не плюйте по себе си.
47
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като почнете с "колко били дали българите на Света" и направо ...
46
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой бегета станаха бетер макета ...
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука един тpoл спори с професор по археология. Българите имат общо със славяниет, но не на 100% славяни (станаха, след като СССР така каза). Колкото до великолепния ти аргуемтн, че мали досег славяните с германците ... ами товажи в двете посоки, бе!
44
0
 
3
 
! Отговори
Домошар преди 3 години
Банални истини,дъвчем отдавна сдъвкана храна,а Светът е Бездомен..
43
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Излиза че траките - коренните жители на Балканите - са нямали дом?
42
3
 
3
 
! Отговори
Край преди 3 години
До 41 и Шотландското лох /като Лох Нес/ е българското лок/ва/ нали.Всички са българи ама не си признават нали.
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДОМ е полусфетичната шатра на прабългарите технивт дом. "Хайде дом!" (Хайде прибирайте, отивайте си вкъщи!), казват и до днес в някои райони на РБ.В по-късни епохи, с думата"дом" наричали куполите на храмове и т. н., поради сходството на формите, но българите вече ди имали нова дума "купол". Е лстиндки фори думста беллум, белли (война) е с бг корен - беля, лоша работа.Сунце, село, град, star - все думи с бг корен. Звездите ( stars) sа старият дом на прабългарите.Всеки ез е д бг следи
40
4
 
4
 
! Отговори
Между другото преди 3 години
Професора първо да прочете какво е Gang Stalking или как Борисов с крадените пари плаща на банди да тероризират неудобни и тогава да говори за домът!
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАми отвори да видиш кои народи използват тази дума дом,отвори ,бе!Всички народи,които са били в контакт със славяните и съседи на славяните, думата преминава от славянския в немския език и не е латинска
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм убеден, че домът дава фалшиво чувство за сигурност. Когато след ден, изпълнен с напрежение и умора се прибера вкъщи, щом прекрача прага, веднага усещам внезапно настъпила лекота, спокойствие и уют, от раменете ми се смъква товара на напрежението. Има някакъв психологически феномен, който англичаните са формулирали като "моя дом е моята крепост".
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 31Амо като са нямали Б гърците,са го изписвали като василевс
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАбе ей,защо лъжат,че и разпространяват лъжите си като официална наука,ето това ме ядосва,защото те са жалки и направват фалшиви информации ,сега отвори речника да видиш,че думата дом на латински не означва дом!Всичко им е фалшиво и така не само фалшифицират зананията,но и асимилират хората,което е престъпление!
35
0
 
0
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Не е ли "василевес"?
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото за обществото било по-добре, дай да прецакаме индивидите и родовете им, които са градивните единици на обществото, но да твърдим, че е за добра.Wat?
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 31И това го каза защото?
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30Добре, *** псевдопатриеотически! Вярвай в каквото си искаш. Сакън да не ти се накърни жалката мизерна чест и гордост. Живей си в глупавата илючия, че си някаквъ извънчемен и хиляди години преди теб не е имало нищо.