Смесването на ваксини - ще доведе ли до по-добър имунитет?

Доц. Нина Янчева с надежда за успех на подобно начинание
18

Великобритания започва проучване на ефекта от комбинирането на ваксините срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca.

Целта е да се разбере дали процесът по имунизиране може да бъде по-гъвкав, заради проблемите с доставките на ваксините. Властите в страната искат да видят какъв имунен отговор се получава, ако пациентът получи две дози от две различни ваксини.

Още по темата
Двете ваксини са от различен тип - разработката на Pfizer/BioNTech е РНК, а на AstraZeneca е аденовирусна векторна ваксина.

"Не е нещо, което се прави за първи път. И за други инфекциозни заболявания е използвано. С комбинирането им се предполага, че ще се получи по-добър и по-продължителен имунитет", коментира ръководителят на катедра по инфекциозни болести МУ-София доц. Нина Янчева пред телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ при проучвания при животни е получена по-добра ефективност. Така че в този случай, ако първата доза е AstraZeneca, втората доза е Pfizer/BioNTech, би трябвало ефектът върху имунната система да е по-силен.

Очаква се в проучването да участват 800 души над 50 годишна възраст. Двете дози ще се слагат в интервал между 4 и 12 седмици.

"Идеята е първата ваксина да е на AstraZeneca, а втората да е на Pfizer/BioNTech. Около 13 месеца ще продължи това проучване, но първите данни реално ще ги имаме лятото", посочва доц. Янчева.

Противопоказанията, които има за тези две ваксини, ще бъдат валидни и при тяхното комбиниране. Като например липсата на достатъчно данни за продукта на AstraZeneca при хора над 55 годишна възраст.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
10
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 3 години
Това вече не е ДОРИ ТЕСТВАНЕТОВА Е ЕКСПЕРИМЕНТИРАНЕ!!!!Върху вашето ЗДРАВЕ!Върху вашето БЪДЕЩЕ!Дори нямат идея, какво правят! И не им ДРЕМЕ!КУКУРИГУУУУ!!! СТАВАЙТЕ?!
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има неща които не трябва да се смесват.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Смесването на ваксини - ще доведе ли до по-добър имунитет?" Трябва да се чете между редовете за да се разбере истината. Нека да се запитаме защо точно Великобритания с нейната AstraZeneca предлага такова "проучване а не САЩ с нейната Pfizer. Истината е че AstraZeneca не е много ефективна и специално при възрастните над 65 години но не искат са си го признаят защото са вложили много пари и репутация. В другият край е САЩ с нейната Pfizer, нов вид ваксина с неясни дългосрочни странични ефекти!
11
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 3 години
Даа,автоимунна система,трепе всичко ,като почва от теб.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не смесите де що има ваксини и не ваксинират всички държавни лидери по света плюс нашите нощници начело с Годжи? Ние ще поизчакаме няколко месеца да видим какво ще стане. Така де, един вид контролен орган за одбряване на новата ваксина,, Турлюгювеч''
9
0
 
6
 
! Отговори
алхимик преди 3 години
Тайната рецепта е - "коктейл" от всички така наречени ваксини! Едно боцкане - и ще живеете Вечно!
8
0
 
3
 
! Отговори
наркоманче преди 3 години
Ше се боцна със всичките! С какво ли не съм се боцкал до сега - и ето още съм жив!Може пък да ми стане по весело? То така или иначе до 'пенсия' няма да стигна...
7
0
 
7
 
! Отговори
20248 преди 3 години
Все по-близо до фашизма.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички пандемици и ваксъри са за психиатрията. Не е нужно освидетелстване, то е очевадно.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвсем на първични експерименти се подкара.Кой разумен човек ще им се подложи вече, не се сещам.
4
0
 
8
 
! Отговори
LOL преди 3 години
Тея удариха дъното! Вече и само за надежда се говори.
3
1
 
9
 
! Отговори
Би трябвало преди 3 години
Би трябвало да има по-добър ефект. Аз като смеся водка с бира по-бързо се напивам.Същото става и с други комбинации.Както се казва двоен ефект ,хем по-бързо,хем по-качествено. Шегуват се разбира се:)
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия взимат и най-заклетите про-ваксъри за мезе. Сега пък коктейлче.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експериментите продължават.