Преболедувалите COVID-19 дълго страдат от симптоми

"Александровска" започва консултативните прегледи
8 фев 2021 10:54, Ния Христова
13
Преболедувалите COVID-19 дълго страдат от симптоми
Снимка: Pixabay
Александровска болница стартира консултативни прегледи за пациенти, преминали през коронавирусната инфекция, но все още страдащи от пост-COVID синдром. Консултациите ще се провеждат и в други болнични заведения. Консултациите са отворени и за хора, които смятат, че са прекарали заболяването или имат съмнения за това. 
 
"Пациентите, преболедували инфекцията, остават дълго време със симптоми, които ги притесняват. Заболяването протича, обхващайки целия организъм, не само белия дроб", посочи пред БНР проф. Даниела Петрова, завеждащ отделение по белодробни болести в Александровска болница.
 
"То е свързано с нарушения в най-малките кръвоносни съдове, което е свързано с нарушения в обмяна на кислорода и въглеродния диоксид в кръвта, с развитие на остра дихателна недостатъчност, засягане на сърцето, развитие на миокардия, недостатъчно оросяване на миокарда, със засягане на мозъка с главоболие, оток на съдовете, стесняване, възможност за тромбози и, разбира се, риск за развитие на исхемични мозъчни инсулти", поясни специалистът.
 
"Основните усложнения след преболедуване са свързани със сърдечно-съдовата система. При голям процент от боледувалите, над 40%, се наблюдава излив в обвивката на сърцето, уточни проф. Петрова. Така се създават условия за сраствания, а има ли сраствания, те затрудняват работата на сърцето", обясни проф. Петрова.
 
Тежката отпадналост е едно от нещата, които ще ни подскажат, че трябва да се прегледаме.
Още по темата
 
"Изключително намален е физическият капацитет. Те се уморяват при изминаване на разстояние от 100 метра, с чувството, че са изкачили Черни връх. С изразена вегетативна симптоматика, която включва обилно изпотяване, световъртеж, главозамайване. Една част от тях чувстват тежест в гърдите, дискомфорт в сърдечната област, болки не само в лявата или дясната белодробна половина, но и зад гръдната кост, които ги притесняват. Хроничната умора продължава дълго време и този синдром също показва, че организмът не се е възстановил изцяло", подчерта проф. Петрова.
 
"Всеки пациент, преминал през инфекцията в болнично заведение, или който е бил лекуван амбулаторно, както и пациенти, които знаят или се съмняват, че са прекарали Covid-19,  без да има доказателства, а в рамките на повече от 2-3 месеца усещат гореизброените симптоми, могат да се обадят и да запишат час за консултация. Телефоните са 02 9230 467 и 02 40 22 388. Интересът е голям", уточни Даниела Петрова пред БНР. 
 
От 10 февруари консултативните прегледи ще се провеждат в два кабинета. Кардиолози, пулмолози, нефролози, невролози, психиатри и клинични психолози ще бъдат на разположение за пациентите. След преценка на състоянието, ако се налага ще бъде назначаван пакет от изследвания, специфични за това заболяване. Прегледът и изследванията ще бъдат безплатни.
 
"Специалистите ще преценят дали тези пациенти се нуждаят от долекуване в болнични условия. Дали ще се продължи амбулаторно лечение и след като се стабилизира тяхното състояние, на една част от пациентите ще се предложи да продължат с рехабилитация и долекуване в Националния комплекс от специализирани болници за рехабилитация", поясни проф. Даниела Петрова.
 
Тя увери, че специалистите на място ще разграничават пост-COVID синдрома от белезите на хронични заболявания.
 
"Мога да кажа от нашия опит до момента, че пациентите с ХОББ и астма са сравнително малко засегнати от Covid инфекцията. Болните, които боледуват от Covid-инфекцията, имат предимно кардиологични заболявания."

13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 3 БебоПознавм поне десетина преболедували, които се чувстват много добре. Престанете с паниката и негативизма. А колко ще струва санаториума, май 85 лв на ден, кой ще се облажи,а?Познавам в пъти повече преболедували от работата. 5 починали.Подозирам, а и личният лекар, че съм го изкарал на крак в началото на ноември ... Така излиза, връщайки се назад.До днес имам задух, тежест в гърдите, след 4-5 стъпала на работа спирам, да отпочина и да успокоя дишането и сърцето. Не съм хич паникьор.
12
2
 
0
 
! Отговори
Петър преди 9 месеца
Психиатрите ще имат може би най-много работа. Човек вече не смее да кихне. Такава психоза. Отвратително е. Беше достатъчно да се кажат какви мерки трябва да се спазват. Но от сутрин до вечер да ни заливат със страх, нормално като защита едни хора отричат и се противопоставят, а други от стрес усложниха здравословните си проблеми. Лекарите го знаят много добре, но какво да правят.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Никой не говори за засилване на имунитета с простички, природни неща, а само ваксини и хапчета. Оставят впечатлението, че света трябва да бъде зависим от определени компании.
10
1
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 9 месеца
Като те хване Ковида и ..........Не се знае дали си вече човек
9
6
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 9 месеца
Тия докторя ,не са били никога толкова нагли!
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А да, всеки прекарал Ковид да следи състоянието си и да се консултира с богоизбрани капацитети. Изброяват се дори специалности. Благодаря, с никой няма да се консултирам. Аз ще им правя клиентела, за да си изкарват парички, а те ще закриват и дори ще съсипват вече цяла година цели сектори от икономиката. Последното, което ще правя, е да обръщам каквото и да е внимание на лекарски бюджетни хрантутници.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Някои ги удря в мозъка.Сещам се за един,ама няма да му споменавам името,да не ме хакнат.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А ако дойде нов щам? А ако ни удари астероид? А ако ваксините трябва да ги слагаме всяка година?Ако, ако, ако.... Акото най-вече мирише и цапа гащите.И с какво ваксините са по-добри от собствения имунитет? Може би с посоката на трансфера на пари?
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Медиите са най-големите виновници. В Португалия заради медийната психоза в дните на на-голям "колапс" като се изпоизвиха по 50 линейки пред болниците , се оказа, че 90% от тези в линейките не са за спешна помощ. Просто са супер психирани и един през друг започнаха да звънят за линейка. Ако слушате медиите ще очаквате като излезете на улицата да се спъвате в трупове, дали е така, имате прозорци или излезте да видите
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Страдат страдат, помопозности само да психирате населението. Аз го изкарах и всички около мен, нищо не ни стана, същите сме си като преди. То има един контингент и без Ковид са многострадални Геновеви и пълнят отделенията за щяло и нещяло. За тях такива медийни атаки са перфектни. Пенсионери, хипохондрици, самотно чувстващи се хора, хронично болни. А това , че го изкара половин България, ако не и повече, и дай всичко да е от Ковид.
3
3
 
9
 
! Отговори
Бебо преди 9 месеца
Познавм поне десетина преболедували, които се чувстват много добре. Престанете с паниката и негативизма. А колко ще струва санаториума, май 85 лв на ден, кой ще се облажи,а?
2
6
 
7
 
! Отговори
от опит! преди 9 месеца
По-добре ковид, пост-ковид и имунитет, отколкото нетествани ваксини и мерките на ГРОБ!
1
2
 
11
 
! Отговори
ПСИХИЧЕСКИ преди 9 месеца
Страдат психически увредени от медиите и ако са имали щастието да са били лекувани в болници.