Ще има ли европейски пари за саниране на къщи?

До 2050 г. ще бъдат обновени 60% от съществуващите жилищни сгради
8 фев 2021 12:05, Ния Христова
17
Ще има ли европейски пари за саниране на къщи?
Снимка: БГНЕС
До този момент в България не е имало публична подкрепа за обновяване на еднофамилните сгради, които представляват близо половината от обитаваните целогодишно жилища в страната. По този показател се нареждаме на последно място в Европа, а процесът е напреднал в много страни, включително съседни. "Надявам се санирането на къщи да стартира в следващите години в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост". Това сподели Цвета Наньова, изпълнителен директор на Българо-австрийска консултантска компания, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.
 
До 2050 г. трябва да бъдат обновени 60% от съществуващите жилищни сгради и под 20% от нежилищните в България. Това e заложено в приетата преди дни от правителството Дългосрочната национална стратегия за подпомагане обновяването на националния сграден фонд от жилищни и нежилищни сгради до 2050 г. За осъществяването на тази инвестиция ще са необходими над 25 млрд. лв.
 
В следващия програмен период на ЕС /2021-2027 г./ България ще разчита на близо 2 млрд. лв. от европейските фондове и програми. По Плана за възстановяване и устойчивост се предвиждат близо 1,4 млрд. лв. за обновяване на жилищните сгради и още 300-400 млн. лв. за нежилищните. Към тях ще се прибавят 200-250 млн. лв. от кохезионните фондове.
 
"Тези пари няма да са достатъчни, затова в дългосрочната стратегия се предвижда привличане на частен капитал. Трябва да бъде създаден Фонд за декарбонизация, с който да се създадат предпоставки за привличане на частни средства. Страхувам се, че в момента няма дискусия по темата, нито реални планове."
 
Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
"Ще има ли европейски пари за саниране на къщи?"Тези с къщите с дворове се смятат за богаташи а собствениците на жилища в панелките за социално слаби.
13
0
 
3
 
! Отговори
Праведен преди 3 години
Ще има, като дойдат лумпе...ните.
12
3
 
12
 
! Отговори
Психиатър преди 3 години
Най обичам когато с общите пари се плащат ремонти на частни домове и някой друг решава кой и за какви пари ще ремонтира :) Тия програми са точно за точене на средства. Който иска да си санира сградата да си направи проект да си намери фирма и да си санира със собствени средства. Държавата единствено може да подпомогне процеса чрез улесняване на процедурите и контрол.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербавите пак точат зъби за голямото лапане.
10
2
 
13
 
! Отговори
Математик от ЩАБА преди 3 години
По бързи изчисления100млн - саниране на няколко еднофамилни къщи в София500млн - саниране на еднофамилни къщи за гости на избрани депут..собственици1.4млрд - саниране на джобове и шкафчета
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм си санирал моя дом със собствени средства.Откъде накъде други хора ще се облагодетелстват за моя сметка?Затова искам държавата да ми сложи соларни батерии на покрива.За да има равнопоставеност.Ако не го направи,ще я съдя за дискриминация.
8
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кръстете се черната котка Нинова да не ви мине път, тога ще я вапцате.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербавите си мислят,че пак ще спечелят изборите и още от сега се подготвят за следващите големи кражби.Само че този път черна котка ще им мине път.
6
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се краде ако на власт дойде БСП.
5
0
 
13
 
! Отговори
4234234234 преди 3 години
ЕС /2021-2027 г./ България ще разчита на близо 2 млрд. лв. от европейските фондове и програми. По Плана за възстановяване и устойчивост се предвиждат близо 1,4 млрд. лв. за обновяване на жилищните сгради и още 300-400 млн. лв. за нежилищните. Към тях ще се прибавят 200-250 млн. лв. от кохезионните фондове ---------------якоо ще се крадне
4
1
 
16
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Охааа 2 млрд за саниране на къщи. От който 1,5 млрд. ще отидат в джобовете на подбрани хора.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До този момент не е имало обществена подкрепа за саниране на еднофамилни къщИ??????Я стига!!!!! Кой въобще пита обществото за каквото и да било.А иначе то,обществото беше против да се санират само някои сгради и то на 7 пъти завишени цени,ама кой ни пита?
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимчо преди 3 години
Кой ги мисли тия глупости - 30 години за 60% или 50 за 100%?!?!?! Колко живи българи ще доживеят да го видят това? А 25 млдр. са малко повече от 3500лв. на човек, ако броим 7 000 000 души. Вие сте лучи, че някой ви вярва. А хората са глупави, че ви избират да 'планирате' такива малоумия.
1
2
 
22
 
! Отговори
Само да питам ! ! ! преди 3 години
Много изпълнителни директори, много индиански вожд ! Всички много знаещи и можещи. Та: кой и как контролира качеството при полаганее на външната топлоизолация ?Кой и как контролира резултата от изпълнените енергоспестяващи мерки ?Кой и как контролира "обществените поръчки" и разпределението на парите под масата...Да питам ли още ?