Защо едни творци ще получат държавна помощ, а други - не?

Актьори като Славчо Пеев не са включени в списъка
10 фев 2021 22:36, Красимир Ангелов
44

65-има от най-известните ни музиканти ще вземат месечна парична премия през следващите три години с решение на правителството. Това е награда за особени заслуги към българската държава и нацията и се дава за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата.

Легендарният изпълнител Панайот Панайотов изпява хита "Момчето, което говори с морето" в края на 90-те. Оттогава досега той не е спирал да твори. Днес момчето, което говори с морето, е сред артистите, които са включени в списъка за особени заслуги към българската държава.

За разлика от певците, актьорите като Славчо Пеев не са включени в списъка. Това обаче не го обижда. Напротив - радва се за колегите си. Споделя, че има средства, защото работи на 3 места и пътува между София и Дупница, за да работи.

"Не знам докъде го докарахме, но ще ви кажа, че е много трудно. Не се оплаквам, че не съм получил. Това, че ме използват все още по театрите, в сатирата - това за мен е по-важно. Не по-важното, а най-важното", заяви Пеев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Парите ще се дават по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава. По този закон обикновено се отпускат персонални пожизнени пенсии на големите ни творци в размер на 700 лева.

Бюджетът е малко над един милион лева за целия период на отпускане.


44
Още от Образование
Онлайн уроци за сексуално образование за тийнейджъри
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 седмици
Герберите управляват. Протестите продължават. Изборите наближават. Българите намаляват. Партиите никнат като гъби. Лидерите точат зъби. Искат да ни управляват. Пак ли ще забогатяват ? ! Със подхвърлени трохички ще ли оцелеят всички ? Управата пак добрува. Стадото мълчи ,. кротува. Социолозите - агенти ще надуват тез проценти. Вождът е непобедим ,. с подвизи недостижим ! Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран . София (2020).
39
1
 
3
 
! Отговори
аа преди 2 седмици
До бб
Може ли да се запознаем с критериите по които се оценява техния принос към държавата?

Може. С изключение на няколкото ,които са с наистина големи заслуги за към българската култура , останалите са лакейте на власта и дейно помагащи на властимащите да държат заспал българския народ, да хвалят неуморно силните на деня и да отклоняват вниманието на хората от некадърното управление и алчноста на господарите .По делата им ще ги познаете .......
38
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чест му прави на Славчо , Филип Трифонов и другите малцина които са устояли и не са били част от мафиотската структира ДС.
37
0
 
1
 
! Отговори
бб преди 2 седмици
Може ли да се запознаем с критериите по които се оценява техния принос към държавата?
36
0
 
4
 
! Отговори
nimportequi преди 2 седмици
До сега пак взимаха но тайно като щатни сътрудници на МВР сега ги легализираха един вид...
Момчето което изпя другарчето :D
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонеимен преди 2 седмици
Важното е,че другарката Цветана Манева се уреди за пенсийка - и при комунизма си беше добре кат депутатин,и при царя се намърда с мъжа си,сега и пенсйката...ае нека и е зле
34
1
 
5
 
! Отговори
Да прочетат преди 2 седмици
Приказката "Щурец и мравка"!Като не си отделял от хонорарите за осигуровка ,сега малка пенсиика!Приказката завършва(Аз пък няма да ти дам,гиди дърти мързелан)
33
0
 
7
 
! Отговори
65 преди 2 седмици
Какъв активен творец е напр.Багдана Карадочева и Стефан Димитров???От колко години няма нито една песен?Поне от 20год.Гя е мастит реститут,по цял ден спят ,по цяла нощ играят комар.Ако искат могат класика на направят. Но ги мързи. А Славчо Пеев не беше ри този ,който години наред беше в Гърция,и как възхваляваше гръцкият театър какво чудо бил.И като си дойде, що не направи нещо. Що не дадат отличие на тези хора на културата , дето сегатънат в забрава и мизерия?
32
0
 
8
 
! Отговори
И през комунизъма преди 2 седмици
беше така, и тогава избирателно си избираха най верните доностници и ги правеха уж бригадири(неудобно им беше да ги водян доностници), и за награда им даваха бонус върху заплатата. Обикновено такива ставаха подмазвачите, и с удоволствие докладваха на по горните. Когато навремето постъпвах на работа, лично съм го преживял този момент. Н-к цеха ме извика и ми обясни, че ще ме назначи, но ще трябва да му казвам какво си говорят работниците помежду си. Веднага се отказах и си намерих друга работа.
31
3
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 2 седмици
Може би не са от - герб
30
4
 
3
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 2 седмици
Важното е,че Мавъра и Бакърджията навремето бутнаха Мавзолея!
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защото едните почистват с език дупките на властта, а пък за другите това е унизително!
Мафиотските практики на гербавите не са оставили нито една сфера незасегната.
28
1
 
26
 
! Отговори
K6 преди 2 седмици
Защо ли всички творци се правят на мъченици??
Майка ми се сбръчка от работа за 30 години и получи пенсия 220 лева, докато през това време тези си поеха кафето гуляеха и се правиха на клоуни
27
4
 
20
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Славчо Пеев е известен преди всичко като дългогодишен партиен секретар на Сатирата и това е неговата "особена заслуга" към българската държава! Измислен актьор и неприятна личност.
26
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не подкрепям. Тези куманистически културтрегери не трябва да получат пенсия, а да бъдат изселени. Куманизма трябва да се изкоренява, а не да се поощрява. Правителството знае ли какво прави?
25
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Костов изгради пазарна икомомика за мутри,мутреси и депесари.Отне възможността на начетени и добри хора да управляват родината си Факт.Другото е празни приказки.Изградиха се и подобни демократични институции да бранят получената олигархия от народа си.Това са фактите.Костов е също с червено потекло.Проверете!
24
4
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 2 седмици
Архивът на Киноцентър Бояна е унищожен, нс композиторите, музикантите и певците, също. Те получават евентуално пенсия, ако са били осигурявани след 1997. Повечето от тях могат да получат пенсия едва на 70, по старост. Та защо подценяваш чуждия труд? Хора, които са работили понякога денонощно... Трудът на всеки е важен в тази държава и никой не е по- голям от никого!
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Славчо Пеев е един муйко.
22
2
 
9
 
! Отговори
Изидор Леви преди 2 седмици
А Ачо ромът /Хр. Мутафчиев/ ще получи ли нещо, или му стига само титлата ,,шеф на артистите,,....
21
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бкп добро лошо построи нещо и е видимо!Какво построи СДС и Костов?Покажете го?Само рушене.То да се руши е най -лесно.Да се гради е трудно.Абе каквомстана с Балкан ,бе,защо не го питате тоя командир?