Борисов: 29 млрд. евро ни отпуска ЕС за щетите от пандемията

Премиерът: Правим на практика нова АМ "Тракия"
337
Борисов: 29 млрд. евро ни отпуска ЕС за щетите от пандемията
Снимка: Правителствена пресслужба

29 млрд. евро ще получи страната ни от Европейския съюз за справяне с щетите и последствията от пандемията.

"Това са 60 млрд. лева, които ще дойдат в страната ни в следващите години, от които 50 млрд. лева са грантове", съобщи премиерът Борисов по време на оглед на строително-ремонтните работи на АМ "Тракия".

За първи път за България ЕС предвижда толкова значима сума за възстановяване от кризата, причинена от пандемията. По думите на премиера това ще гарантира, че каквото и правителство да има след изборите, няма да се спре инвестиционната програма на държавата. По темата вицепремиерът Томислав Дончев докладва на премиера относно напредъка на страната ни по подготовката на Плана за възстановяване и устойчивост на България.

Той изтъкна, че България е сред държавите, които се движат най-бързо и това ще даде възможност парите да са максимално бързо на разположение на бизнеса. Публикувана е вече и новата версия на Плана след проведените обществени обсъждания и консултации. "Добрата новина е, че специално за бизнеса има предвидени нови 900 милиона лева в три фонда, освен тези 800 милиона, които са останали от първия вариант на плана. Предвиждаме тези пари да станат максимално бързо достъпни в България - ако може още в средата на тази година", изтъкна Дончев.

Вицепремиерът добави, че през следващите 5 години България ще е в състояние да удвои обема на публични инвестиции в инфраструктурата, железниците, дигиталната свързаност, енергийната ефективност, но преди всичко за директни инвестиции за бизнеса, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов инспектира ремонта на 17-километров участък от АМ "Тракия", намиращ се между връзката с автомагистрала “Марица” и пътен възел "Чирпан - Изток". "Нека хората да видят, че съоръженията на магистрала "Тракия" са компрометирани и за съжаление правим на практика нова магистрала. Когато откриваха тази част, тогава Станишев беше премиер, Гагаузов-министър, какви приказки бяха. Но да не хвърляме вината като на предишните, защото си е тяхна. Важно е да го направим и да е безопасно за хората", каза премиерът Бойко Борисов.

Строителните дейности са част поетапния ремонт на компрометирано 40-километрово трасе на магистралата между Стара Загора и Чирпан. По трасето на магистрала "Тракия" се възстановява конструкцията на пътя, извършва се стабилизиране на основата, подмяна на асфалтовата настилка, реновират се 9 големи съоръжения, подобрява се отводняването и се прави ландшафтно оформление. На участъка ще се монтира най-висок клас мантинела между двете платна, която би възпрепятствала навлизане и на тежкотоварни превозни средства в насрещното платно. Строителните дейности в този участък следва да приключат до края на месец март 2021.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тия пари от ЕС Боката ще дигне още 2 къщи в Барцелоната и едно хотелче в Маями.
200
5
 
7
 
! Отговори
Край преди 3 години
Е те сега ще видите калко ще стане цената на имотите.С тая печатница - един хлеб ще стане 10 евра.
199
6
 
8
 
! Отговори
БСП преди 3 години
Охаа Баце Бойко Борисов ще тъпче още кюлчета злато в нощното шкафче.
198
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко време трябва още да дранкаш глупости,пения 150 евро?За какви пари се говори,фактите показват последни в Европа във всеки отрасъл на икономиката.Бягай скрий се идват дроновете на Радев с бинокли следят.
197
1
 
1
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Много *** Трябва да си
196
7
 
10
 
! Отговори
ПКП преди 3 години
И колко трябва да си безгръбначен и зависим за да гласуваш за този???
195
3
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
найс!"29 милиарда" евро!...От тях 20 за Мутрьо,а девет-за сателитите му,които го държат на орбита..На много ниска орбита..-ПОДЗЕМНА....па и друго не ми стана ясно от статията:-Това БЕЗВЪЗМЕЗДНА помощ ли ще е,или ще трябва да ги връщаме тия милиарди..?
194
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Охо .чакайте мисля че ще е като ваксините, колко си милиона броя сме платили а идват по кашонче и са парите че е така,ЕС много лъжат )
193
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите ще са за бизнеса,а не за работниците. Ще разправят как дават милион на някой да отвори фирма,да наеме 10 работника и да им плаща заплати. Ама няма да споменат,че само на избрани хора ще одобрят проектите. Нито,че бизнесмените ще плащат едни мижави заплатки по 800-900 лева ,а парчето от милиона остава за него и този одобрил проекта му. Тези филми вече ги гледаме от 2007г.
192
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата -29 милиарда ми изпраща ес за шкафчето
191
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кради, кради!
190
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За това ли беше цялата тази дандания с фалшивия вирос?
189
3
 
18
 
! Отговори
Дългове преди 3 години
След колко години ще върнем този дълг от 29 млрд
188
1
 
16
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
29 млрд. евро = 60 млрд лева ??? Еврото ли падна, левът ли се качи?
187
5
 
18
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
ЕС отпуска пари за справяне с пандемията, а Борисов строи магистрали с тези пари и прибира част от тях за себе си и за хората около него. Трябват му пари сега, защото идват избори, които трябва да спечели на всяка цена, иначе отива в затвора и ще го погнат здраво в опозиция.
186
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джо Байдън изпрати европейския си слуга върховният представител на ЕС по външните въпроси Йосеп Борел да се договаря в с Русия, но Лавров добре го редноса и го върна обратно в Брюксел. Ами така е, когато момчетата не си държат на думата, Русия не разговаря вече с такива, още повече да води еврейски пазарлъци с тях, айде обратно в Брюксел.
185
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има предположения, че че върховният представителят на ЕС по външната политика негово превъзходтелство Йосеп Борел се е опитал зад кулисите да договори с Путин добри условия за почетната капитулация на Европейския съюз. Но факт е, че Русия и Сергей Лавров просто казаха на негово превъзходителство върховният предатвител на ЕС по външната политика Йосеп Борел да си гледа работата, Русия няма намерение да води диалог с ЕС.
184
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Унижението на негово превъзходителство върховният предатвител на Европейския съюз за външните работи Йосеп Борел при посещението му в Русия превръща ЕС във фураж за американските мултинационални компании.
183
3
 
14
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 3 години
От тия 29 милиарда,беднотията няма да види и 29 цента - обзалагамели се???
182
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВъзмутенХа-ха-ха! Това да не ти е духа от лампата на Аладин... Да плеснеш с ръцете и хоп... джобовете на всички Г'аньовци са пълни с пачки... Гладна кокошка просо сънува...