Приятел на Скатов: На първо място за него бе да се върне жив

Не е бил неподготвен, категоричен е Диян Митев
11 фев 2021 09:11, Красимир Ангелов
49

Верен приятел на д-р Атанас Скатов сподели спомени за дружбата си с алпиниста, загинал на К2 пред седмица. Първоначално инспекторът в "Пътна полиция" Диян Митев от Сливен е само почитател на Скатов и взима автограф от него.

"След като осъществих контакт с него, той веднага обърна от Вие на "ти". Добронамерен, с чисто сърце, приема хората приятелски. Още след първата ни среща си допаднахме, свързваше ни любовта към планината, към природата. За мен беше голяма чест и привилегия да се запознаем", разказа Митев в ефира на "България сутрин".

"Наско всеки ден беше в планината край Сливен - пеша, с велосипед, тичаше, всеки ден спортуваше. Когато съм имал възможност, съм го придружавал в тези негови тренировки. Аз също цял живот спортувам, за мен беше по-различно да преоткрия планината", спомня си близкият приятел на Скатов.

Още по темата
Според Диян Митев, с личния си пример алпинистът е показал, че нещата, които желаем да постигнем, не са невъзможни - просто трябва да вярваме силно в мечтите си и да се потрудим здраво, за да ги реализираме.

На Атанасов (18 януари) Диян поздравява Скатов, а това остава и последният им разговор преди фаталната атака на К2. Митев е на мнение, че има опити за омаловажаване на успехите на алпиниста. По думите му не е достойно да се коментират такива постижения и да се казва, че Скатов не е бил достатъчно подготвен.

"В много от случаите се е принуждавал да продава лично имущество, за да може да дофинансира и да замине на експедиция. Много обичаше живота. Наско неведнъж е казвал, че на първо място е да се върне жив и здрав. Няма как да се предполага, че е очаквал нещо лошо да се случи. Винаги с позитивна нагласа, вярва в успеха, но не на всяка цена", сподели Митев пред Bulgaria ON AIR.

Той се надява Наско да бъде запомнен като усмихнат човек, който обича природата и хората. Да бъде запомнен с неговите постижения и каузата му да опазим природата.


49
Още от Общество
Какви усложнения има при децата след COVID-19?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
Реалност преди 3 седмици
Не бил опитен,само дето изкачил 10 осем хилядника-2 пъти Еверест и всичките първенци на всички континенти! Може да се е изпуснал от измръзване, преумора,или се е скъсало въже,не знам,но да се омаловажават постиженията на д-р Скатов е нагло и некоректно!
И не очаквах някой застаряващи алпинисти,според ситуацията да се изявяват и изказват негативно за друг алпинист,някак не кореспондира с мъжкия спорт който изпълняват!
40
0
 
1
 
! Отговори
kirasirrav преди 3 седмици
Отначало не обръщах голямо внимание на шумотевицата ок. Скатов. Но започнах да се замислям-при всички положения ако беше успял щеше да е сензация. Наистина,не е бил елитен алпинист, но и някои условия там са били срещу него. И е ясно че щурмуващите (вкл. и той ) са били наясно с шансовете и рисковете.
Според мен е допусната гол. грешка - трябваше първо да изкачи всички други 8-хилядници а К2 да остави за последно - ако умре на него значи върха го е спрял, ако успее прави немислимото и сензацията
39
3
 
3
 
! Отговори
Надя преди 3 седмици
Понеже застрахователя не иска да плати ,плащаме всички ние .Тои отишъл да си........за него пращат самолет ,а невинна жертва в Испания .....
38
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако Скатов е осъзнавал риска - лошо.
Ако не го е осъзнавал - още по лошо.
Сам е решил да ходи там, не е бил длъжен или да е насила.
Рискувал ... загинал.
Стига вече с тоя случай.
37
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кой ли не се изреди за неговите 5 минутки слава на гърба на една лична трагедия...
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Спрях до минутата в която водещия каза че оставял наследство :)) Има къде по смели и с цел хора в България, не казвам че Скатов не е свестен, напротив, просто е пренебрегнал предупреждението от шерпите че няма читаво въже :) Сега мъченик ли да го изкараме, в името на родината ли е загинал...? Пак казвам, изглежда ми свестен човек, обаче медиите го правят мъченик, което е лошо за неговото семейство :(
35
1
 
9
 
! Отговори
До 34 преди 3 седмици
Според участници в подобни експедиции договорите са железни. При толкова рисково занимание разбира се, че агенциите се подсигуряват до най-малката подробност.

Борбата сега е да докажат, че няма вина за да вземат щедрата застраховка от немския му застраховател. Засега германците изглежда се опъват.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аман ..
33
2
 
12
 
! Отговори
Аман преди 3 седмици
Тези се побъркаха... Едните зоват за пълно разследване (вероятно защото ще трябва да отделят пари да го върнат в България), според другите пък криели истината. Оставете го Скатов да почива в мир. Нито е първият, нито ще е последният, който умира в планината. Има ли значение сам ли се е изпуснал или се е счупил стар парапет, за който се е държал? Вероятно в договора му със SST с дребни букви е написано, че не носят отговорност. Захариева като "зове" да ходи сама да се катери да разследва
32
9
 
11
 
! Отговори
До Митев преди 3 седмици
Какъв алпинист е Скатов бе?!!

Качвал ли е Дрю, Айгер, Гранде Жорас, Серо Торре ?
Тоя беше просто скъп височинен турист и никой никога не го е припознавал за свой в тази общност и то не заради едната завист.

Просто беше един балон който се спука.

Намерете в ютюб някое от изкачванията на Ули Щек също трагично загинал и ще разберете какво е алпинист и какво е недоразумението Атанас Скатов.
31
5
 
9
 
! Отговори
айде стига вече преди 3 седмици
Щом първа точка от плана не е изпълнил не ми го хвалете.
30
0
 
13
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 седмици
Откъде накъде Митев разбира от високопланински алпинизъм?
Древните са казали: "Обущарю, не по-високо от обувките!"
Бог да прости Скатов и точка по въпроса.
29
6
 
6
 
! Отговори
оф преди 3 седмици
Един по-малко за ваксиниране
28
0
 
20
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 седмици
Инспекторе Митев и на мен ми се ще по цял ден да спортувам, да обикалям из планините и да бъда усмихнат. След половин век упорит труд с много часове на ден изградих своето стабилно финансово положение за старини. Отчувах си децата, образовах ги, помагам сега и на внуци. Градих, ремонтирах денем и нощем, лишавах се от почивки, но не лиших за нищо семейството си. Никой не ме и спонсорирал на нищо, за никаква кауза. И аз бях усмихнат, но усмивката ми отдавна я няма.Не разбирам безделници като Наско
27
0
 
7
 
! Отговори
riho преди 3 седмици
всеки път едно и също. Най омразните думи на журналистите от най-мъдрия човек "нищо ново под слънцето" . "На първо място за него бе да се върне жив" - ами никой няма да каже обратното.
26
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Стига с тоя катерач, бе. Половината медии са пълни с това от седмица.
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бях на 19 когато с приятели решихме да се качим на Кончето. Тогава разбрах, че тая работа не е за мен. Седнах на Кончето и реших, че сили нямам повече и бях решила да се сурна надолу. Насреща обаче се появи Дойчин Василев с група. Беше като козле. Провикнах се да се дръпнат, че ще скачам и Василев дойде при мен и ми каза нещо от сорта - "Никакво скачане, айде от тук, така, така, (посочи ми с щеката) и надолу." :) Погледът му с който ме гледаше, ме кара да се засрамя. Сега му благодаря.
24
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Маниаци, сър.
Айде на работа! Стига сме се занимавали с хора, дето си чесали егото до протриване.
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 12

Вероятно съпругата му се въздържа от коментар, защото той не малко пъти не се е изказвал много ласкаво за нея в медиите. Явно тя е по-разумната. Тази му експедиция беше платена от Пайп Систем, но си е завел и метресата там. Майката на детето му сигурно е обидена и има право. Той приживе е продавал имущество и сега за детето....един Бог знае какво ще остане :(
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да, факт - хора, които не са били на базов лагер коментират, факт. Това е така, защото са си преценили силите дали да бъдат там или не, спонсори все ще се намерят за реклама.