Желаещите за ваксинация в списъците на личните лекари са малко

Една от причините е малкото информация
14 фев 2021 22:00, Нели Христова
193
Желаещите за ваксинация в списъците на личните лекари са малко
Снимка: БГНЕС

От първи март трябва да започне ваксинацията на хора над 65 години и такива с хронични заболявания. В момента личните лекари правят списъците на желаещите да се ваксинират, но за момента джипитата нямат информация как ще протече самата имунизация. Не са много обаче и пожелалите ваксина възрастни хора.

Все още са малко желаещите възрастни или хронично болни хора, които искат да си поставят ваксина срещу ковид. Според лични лекари, една от причините е малкото информация за това как ще протече процесът по имунизиране.

"Има такива, които активно ни търсят, за да се включат в тези списъци, има и такива, които отказват категорично", заяви д-р Владимир Бояджиев.

Във Варненска област има около 300 общопрактикуващи лекари. До края на работната седмица само 100 от тях бяха изпратили списъците с желаещи да се ваксинират на здравната инспекция в града. Оттам отговориха, че броят на хората над 65 години и хронично болните, пожелали да се имунизират, е много малък - едва 3761 души.

БНТ пита няколко души дали ще се ваксинират?

"Мисля по въпроса, информирам се все още", каза Ганка Лунгова.

"Все още се колебая, щото съм на 76 години и имам проблем с ваксините", коментира Васил Найденов.

"Аз съм болна и ако ми разрешават, ще се ваксинирам", заяви Тодорка Стоянова.

Малко за момента са и поискалите ваксини в Пловдивско.

"Ако лекарят ми препоръча, ще го направя", коментира Стефка Станчева.

"Няма да се ваксинирам на този етап, изпитвам лек страх от самата ваксина", сподели Василка Тасева.

Досега едва около 10 процента от пациентите в листата на доктор Калайджиев са изявили желание да се ваксинират. За да бъдат избегнати усложнения, лекарят съветва преди имунизация пациентите да си направят както антигенен тест, за да проверят дали са болни в момента, така и тест за антитела.

"Най-лошият вариант би бил, ако в момента сте болен без да знаете. Тъй като тогава не можем да предвидим каква реакция ще възникне. А ако сте преболедували сравнително скоро и имате антитела, на този етап е безсмислено да бързате", каза д-р Александър Калайджиев.

Лекарите припомнят, че единственото противопоказание за поставяне на ваксините срещу COVID-19, за което има научни сведения, е активното лечение на ракови и автоимунни заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Астра ЗевзекаЕдинствената ваксина в световен мащаб, която досега е отказана е Спутник от Израел.
16
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се перчите и се тупате по гърба за великото постижение - че сте се ваксинирали с експериментална субстанция - имайте предвид, че "забележителните" неща могат да се очакват след време - някои при среща с вируса, като ADE (antibody dependent enhancement), други след неизяснен период, като автоимунни заболявания, дегенеративни неврологични заболявания. В момента РНК-терапията е на нивото на първите хирурзи, с триона за дърва и приблизителна идея какво трябва да направят. Тоест, проба-провал.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се ваксинирам само ако се наложи, иначе не. Но в близките две три години няма да пътувам зад граница нито ще се занимавам с екстравагантни дейности, така че ще почакам ваксините да станат по-добри.
14
5
 
22
 
! Отговори
Астра Зевзека преди 3 години
Никой неще да го ваксинират с ваксина , която другите страни отказаха
13
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12Червените не сте "нормални", тъй че ...
12
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9"Едиснтвения"?Тва червените ще ме скъсате от смях. Аз също исках да се вкасинирам и вече съм ваксиниран (щото работата ми го налага). И представи си, всичко мина без някакви особени забележителни неща.
11
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой нормален уважаващ себе си човек, не желае да участва в клинични изпитвания, безплатно и без това да е жизнено необходимо.
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бау се ваксинира, поклонението беше преди два дни. Оттърва се от ковид19 завинаги.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моя личен лекар няма никаква идея за нищо конкретно свързано с ваксинирането. Личните лекари са в същата мъгла, както и всички други граждани. Някои правят някакви списъци, без да имат информация, просто са решили да имат някаква готовност.
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, кво стана с Бау? Като стана въпрос за желаещи се сетих за него, че май той беше единственият желаещ да се ваксинира тук. Ама изчезна нещо тоя човек, да не се е ваксинирал вече?
7
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В някои близки географски до нас държави всеки е получил съобщение с СМС кога и къде е предвидено да бъде ваксиниран ако пожелае. И всеки знае на коя дата и в кое медицинско учреждение ще може да се ваксинира. У нас е пълна мъгла.
6
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А вие какво сте очаквали ***? Всички на бегом да тръгнат към ваксините ли? Нема да стане
5
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правят само пресконференции, на които един министър на здравеопазването говори само с лозунги и високопарни безмислици. Информация няма. Дори личните лекари не знаеха, че самите те правят такива списъци, а го бяха казали навсякъде по медиите. Не разбирам, как личните лекари трябва да научават от медиите какво правят и какво трябва да правят.
4
3
 
25
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 3 години
"Една от причините е малкото информация"????????????? Имате предвид, по двадесет-тридесет писания на ден, от по десет страници, колко невероятно безопасни са ваксините, и колко свръхефективни са, и как са невероятно безопасни и безвредни? Не стига ли? Може би трябва по 50-60 на ден да пишете?
3
3
 
13
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 3 години
Ние сме имунизирани по времето на д-р.Т.Живков!!!
2
8
 
13
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
Баламите свършиха, останаха само тарикати - това е стандартен процес в еволюцията, нарича се естествен отбор.
1
6
 
23
 
! Отговори
Доктор Ох боли преди 3 години
Ваксинирам дами от 18 до 28 годишна възраст, между 45 и 50 килограма чистоплътни. Елате котенца да ви боцна срещу Ковид. Боц боц боц.