Кунчев: В момента няма избор за ваксини, но не препоръчвам отлагане

Според него ваксинационният план не бил пред провал
Обновена: 19 фев 2021 09:26 | 19 фев 2021 09:22, Александър Попов
204
Кунчев: В момента няма избор за ваксини, но не препоръчвам отлагане
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В момента наистина няма избор с какво да се ваксинират желаещите. Ако погледнем фактите без емоции – имаме разрешение от ЕМА, които са върховният орган. Те казват, че ваксината на "АстраЗенека" е подходяща за хора над 18 години", каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред bTV.

Той отново повтори, че липсата на данни за ефективността върху възрастни хора не означава, че ваксината не е ефективна.

Кунчев добави, че ако човек има конкретни предпочитания за даден препарат, може да отложи ваксинирането, но той не го препоръчва.

Според него ваксинационният план не е пред провал, ваксинациите вървят добре, а количествата, които идват у нас се увеличават.

Още по темата
Главният инспектор призна, че едва ли ще успеят да обърнат нагласите към ваксинирането.

"Нищо не може да стане с вълшебна пръчица. Това го знаем от години, защото се занимаваме с други ваксинации. За мое съжаление на Балканите сме сред най-песимистичните", каза той.

Според него нежеланието за ваксинация сред младите хора е поради това, че не са засегнати сериозно от вируса.

"Но те са и най-дълго в социалните мрежи и са най-засегнати от инфодемията, която пълни главите им лъжи и глупости. Ако и днес влезете, в която и да е мрежа, ще видите какви цифри и "факти" се вадят", каза Кунчев.

Кунчев заяви, че има достатъчно истинска информация за ваксините на сайтовете на Министерство на здравеопазването, на този на ИАЛ, и на Здравната каса, но в крайна сметка зависело какво иска да чете човек.

"Ако искаш да прочетеш, че Бил Гейтс ще ни чипира, влизаш и четеш това. Изглежда другото напряга хората и ги кара да мислят", каза Кунчев с ирония.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още по темата: ваксиниАнгел Кунчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
те тия астра занека вече у кофите ги метат в някой държави
184
0
 
4
 
! Отговори
мнение преди 3 години
Абе брадат козел, ти ползите и вредите не си обяснил, ама иначе, бодете се с каквото ви се дава, щото избор нямате!
183
0
 
1
 
! Отговори
Тия преди 3 години
са тотално загубили мисленето си.Вече чипа им не работи да си бият втора ваксина.
182
2
 
0
 
! Отговори
Баце преди 3 години
Червенотиквеници, айде спрете вече, а?! Само лъжи и спам във всички мрежи.Астра Зенека 2$, а Пфайзер е над 10$, отделно, когато са правени заявки, никой не можеше да гарантира ефективност... и трето Пфайзер нямат капацитет, какво ако са поръчани от тях?!
181
5
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
"АстраЗенека" e ниско-ефективна и човек остава в риск с много голяма вероятност. Друг въпрос е защо тези тиквойници са купили предимно от нея.
180
6
 
5
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Докторе, защо ако някой се е ваксинирал или изкарал вируса да трябва да носи маска. Нали уж с ваксините щ3 си върнем нормалния живот. Да на лято (ама куково) Всявате паника за да не приключи цирка, че тогава вече сте Бита Карта. Хайде бягай в отделението, и стига с тези щабове, НОЩ-ници и т.н. Мача е свирен, време е за работа.
179
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 182Защо,защо оставяха хора,а защо хората не спазваха мерките,как се стигна до този пик,да няма здрави лекари достатъчно,съответно препълнени отделения и т.н. .Да помниш как медиците се молеха да се спазват мерките,за да могат да бъдат пълноценни при лечение и здрави,а не да избират кой да е с тръба.
178
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Астра Зеника е за по младите,които обаче се ослушват,затова се предлага на всички.Като не е изследвана за възрастни,но се предполага че става,излиза малко хипотетично.Поне медиците се ваксинират масово с малки изключения,доста изстрадаха на първа линия,но учителите които са в рискова среда всекидневно е странно,че половината се въздържат.Както и да е,в ситуацията в която сме,само ваксинирането ще ни освободи от този натрапник.Но и връщането към старото нормално трябва да се преосмисли обективно
177
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде ваксинирайте се,че едни пари требе да се менкат тука!
176
4
 
5
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Между другото от Джон Хопкинс болницата официално заявиха че при темповете, с които нарастват имунните, до края на м.април в Щатите ще има "стаден имунитет" и се очаква съвсем нормално лято.
175
2
 
11
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До До 178Те досега толкова хора оставиха да умрат по стълбите на болниците или с инфаркти и инсулти, на които никой не им обърна внимание защо малко се плаща, че му дреме на шишарката като умрят няколко хиляди повече.А и нали указанието е "яко да мpeм"!
174
3
 
9
 
! Отговори
До 178 преди 3 години
Ти по-добре недей окуражава никого, защото после ти ли ще отговаряш за телесните повреди и за смъртта на хората?
173
3
 
3
 
! Отговори
До 178 преди 3 години
Астмата и тн са от ваксините
172
10
 
6
 
! Отговори
До 178 преди 3 години
А аз никога не съм си слагал противогрипна ваксина. Но знам как да се лекувам и това не е толкова просто, колкото хората си мислят. На 62 съм. Нямам ХОББ, НИТО АСТМА. Нямам и един ден отсъствие от работа поради грип. Но когато хората не знаят как да се лекуват - ваксината е добро решение. Милиони вече се ваксинираха и гледам, че още не са умрели. Имам и познати, които вече 2 пъти се ваксинираха без оплаквания.
171
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече 15 г. си слагам противогрипна ваксина. По препоръка на личния лекар и заради ХОББ и астма. Карал съм няколко грипа , но никой не ме е застрашил особено. Но това, което става сега не е нормално. Моят доктор директно ми каза да се пазя и да не се ваксинирам. А той е с повече от 30 г. стаж. Мнението му е , че тези ваксини още са екпериментални и ситуацията около тях е мътна.Най-добре е да се изчака поне до есента, когато ситуацията може да стане по-ясна.
170
3
 
6
 
! Отговори
sss преди 3 години
и на какво се базира тази инфорнация в горепосочените източници??? Правени ли са изследвания от българска страна на вируса и на ваксината или каквото каже ЕС все е вярно? Как разбират с един PCR тест кой щам кой е? тези професори и доценти дето все агитират за ваксини - те лично имат ли практически опит с този вирус, изследвали ли са го, участвали ли са в практически изпитвания на някоя от ваксините или четат какво пише в западните медии и рецитират...
169
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия явно нема да се спрат никога. И никой няма желание да им се опълчи вече година и половина. Това не е нищо друго освен един терор. Най-добре си спрете телевизорите!
168
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе тия някъде вече трябва да си купят боя за лъжите си!
167
2
 
9
 
! Отговори
е-та преди 3 години
За едно овчарче имаше приказка.
166
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е малко като в казармата..:Длъжен си,но нямаш право!