Британският щам доминира, всички мутации ще дойдат в България

Спасението - или да се ваксинираме, или да го поболедуваме
Обновена: 21 фев 2021 12:16 | 21 фев 2021 12:15, Камелия Цветанова
110
Британският щам доминира, всички мутации ще дойдат в България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Както в модата всеки има право на лош вкус, така и в живота всеки има право на своите избори - правилни или неправилни. Това каза пред БНР проф. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология към БАН, в коментар на настроенията против ваксините в обществото. Тя обясни, че има умерено и разумно отношение по темата=

"Мисля, че преодоляхме първичния негативизъм към ваксините срещу Covid-19. Най-добрият начин да се повлияе е да се дава много информация и на достъпно ниво, за да могат хората да разберат и да вземат информираното си решение", посочи тя.

Още по темата

Проф. Угринова сподели, че е била приятно впечатлена от опашките пред пунктовете за ваксиниране.

"Начинът да се справим с този вирус е или да се ваксинираме, или да го преболедуваме, но по-безопасно е да се ваксинираме. Има доста тежки случаи при боледуването и дори след това се появяват усложнения", смята тя.

Според микробиолога, ако всички обаче кажат, че искат да се имунизират срещу коронавируса, "ще лъсне" веднага другият проблем, че няма достатъчно ваксини. Тя изрази очакване доставките да са регулярни и ваксинационната кампания да върви добре.

По думите на проф. Угринова технологията на РНК ваксините е напълно революционна и те имат много висока ефективност, а при ваксината на "АстраЗенека" ефективността не е толкова висока, но няма докладвани случаи на заразени, които са прекарали тежко заболяването.

"В тази ефективност на ваксината се броят само хората, които не са се разболели след поставяне на ваксината. позитивното при "АстраЗенека" е, че 100% от поставилите си тази ваксина, дори да са се разболели, са изкарали лека настинка. ако това е цената, аз мисля, че може да се плати", отбеляза тя.  

На този етап е допускане на вероятност, но няма категорично доказателство, че ваксинираните хора могат да пренасят заразата, обясни микробиологът.

За продължителността на имунитета след поставяне на ваксина, проф. Ива Угринова посочи, че засега има потвърждение за 8 месеца, но учените очакват трайността му да е 2 години.

"Британският щам на коронавируса вече доминира в страната. Той измести класическия щам от Ухан", каза тя и добави, че всички мутации на Covid-19 ще дойдат в България.

Проф. Угринова беше категорична, че РНК ваксините могат много бързо да бъдат пренастроени, за да могат да уловят и новите мутации на вируса. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: мутациякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
14
 
6
 
! Отговори
до 29 преди 3 години
Това са ботове, където писаха против ваксините. Работят по задание за проваляне на кабинета Борисов.Само социопат може да пише против народа си. Те са социопати. Абстрахиайте се от подобни подтиквания. Всеки си има глава на раменете и може сам да вземе решение какво да прави.
30
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега публиката в Австралия освирка организаторите заради тъпотиите с вируса и недопускането им на мачовете. На цял свят им писна с тази измама и се надявам скоро да излязат по улиците хората и да кажат - стига!
29
2
 
10
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
абе прилепите в ухан си взеха забележка, няма повече корона, спокойно, угринова, пък на теб като ти става толкова приятно от опашки за ваксини, капни си малко ваксинка утре в кафенцето, че много нагарча.
28
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кво стана с ***? Нали не щеше да се ваксинира и риташе?Що приказки изписа в днеса, че не щял ваксина... ха ха ха...
27
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МНЕНИЕНаистина няма грип, благодарение на асовото носене на маски!Но намеците ти че ковид е обикновено грипче, само показват че си един кръгъл глyпак!Симптомите коренно се различават от тези на грипа, като един от най-съществените е че при грипа губиш обоняние заради силно течаща хрема, но при ковид хрема няма! Губиш обоняние защото ковид атакува директно рецепторите в мозъка, отговорни за обонянието!
26
4
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Много Въпроси се задават за Ваксината Спутник ?Защо ЕС се инати да я направи законна ?В Европа започна Масова Ваксинация със Спутник , само ЕС я Задържа ?Трябва ли да ходим за Здравен Туризъм в Европа за да се Ваксинираме ?
25
3
 
17
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
От Цялата История с Ковид , има добра страна - няма вече Грип , няма по 3 дни болничен отпуск .Или си Умрял или си Здрав .
24
2
 
5
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
И КАТО ВИДЯТ ТУКА КАКВА СКРЪБ Е ЩЕ СЕ ИЗНЕСЪТ НА ЧАСА
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в България не беше ухански щам - наште доктори само глупости говорят , каквато държавата, такива и лекарите за съжаление :(
22
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо щама не доминира в Австралия, Нова Зеландия, Сингапур и още куп други държави?Много просто. При пристигане те взимат със специален транспорт и 14 дена задължителна карантина в хотел, след това тест. Взимат мерки, като строг контрол и тестване на всички пристигащи, отделно ако се засече в страната затварят окръга за седмица докато установят всички контактни и ги карантинират. За това и там всичко си работи и не страда бизнеса, докато ние сме в агония повече от година.
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече редно да имаме и български щам )
20
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интелигентните хора ще се ваксинират и ще си решат проблема! Ниско интелигентните (такива като тях едно време са вярвали във вещици), няма да се ваксинират, защото Бил Гейтс щял да ги чипира, но пък тях ще ги ваксинира самия вирус... по трудния начин!Е, някои може и да не успеят да се справят с вируса, ама това се нарича естествен подбор - оцеляват по-умните!
19
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Британския щам с любезното съдействие на ваксините на Астра Зеника ли пристига у нас?
18
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доктор Шваб:"Мнозина питат: кога най-накрая ние ще се върнем към нормалния живот? Накратко, никога!"
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клаус Шваб придава много голямо значение при установяването на новия световен ред на младежта, на нейния радикализъм. Той смята, че именно младото поколение ще бъде катализатор на промените в борбата срещу: Климатичните промени Половото неравенство Екологичните реформи Правата на ЛГБТ-общността
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Лондон Лордовете ядат полусорови пържоли, кой знае какви гадости дъвчат още.
15
4
 
11
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Заразити ф БГ винаги идват от Запад.Въобще Якуту умиране.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При нивото на днешните технологии икономическата мощ на една държава вече не е от първостепенно значение. В ковид ерата, който ще продължи може би десетилетия определяща роля за мястото на една държава в световния ред ще има военната мощ.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо ги пренастройте, после ни се обадете.
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се че ще дойдат. Но с какво? Тия ни взеха за мезе