След ваксина на "АстраЗенека" без алкохол, физически упражнения...

"Зелените коридори" ще останат и през седмицата
Обновена: 21 фев 2021 09:55 | 21 фев 2021 09:50, Камелия Цветанова
186
След ваксина на "АстраЗенека" без алкохол, физически упражнения...
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Създадена е организация не само в „Пирогов“, но и във всички големи столични болници и от днес започват да работят всички със зелени коридори, съобщи в“ директорът на болницата проф. Асен Балтов пред bTV.

По думите му могат да се ваксинират не само хората над 65 години с хронични заболявания, но и всички желаещи.
„Зелените коридори“ ще останат и през седмицата, ако има достатъчно ваксини, посочи той.

Още по темата

„Вижда се, че има желаещи, хората са изчаквали да мине първа, втора и трета фаза. Вижда се още, че има ефект от ваксинирането през първата фаза на лекари, сестри и медицински персонал. Сега всички тези хора правят ваксинациите и няма да заразят някого“, обясни директорът на „Пирогов“.

„Миналата седмица специализираните научни съвети дадоха своите препоръки дали да бъдат ваксинирани хората с определени заболявания. Видя се, че няма нищо притеснително“, заяви проф. Балтов.

„Това нещо оказа влияние, хората придобиха увереност и видяха, че няма нищо страшно – видяха, че ваксините работят и действат. В „Пирогов“ след като ваксинирахме хората, достигнахме колективен имунитет над 75%, което доведе до намаляването на новите случаи сред персонала  до един на два три дена“, каза още той.

По думите му втората доза на ваксината може да са направи и при личния лекар.

„Никой няма да бъде върнат, тези „зелени коридори“ ще продължат да действат, защото имаме много здравно неосигурени пациенти, които искат да бъдат ваксинирани“, увери проф. Балтов.

Той обясни, че ваксинирането отнема горе-долу 5 минути, но се създава стройна организация, защото пациентите носят епикриза, ако имат странични заболявания. Мери се кръвното, температурата, има разговор за алергични реакции.

„Като цяло отнема около 10 минути, след което се преминава към поставяне на ваксината. След това пациентите изчакват 15 мин. - до половин час и след това си тръгват“, обясни той.

„За ваксината, която в момента поставяме – на „АстраЗенека“, е необходимо 24 часа да не се употребява алкохол, да се избягват тежки физически упражнения, защото тогава може да се усили оттока и зачервяването в областта на ваксинацията“, посъветва проф. Балтов.

„Ваксината на „АстраЗенека“ е векторна ваксина и нейният носител е аденовирус, който е абсолютно безвреден, но понякога ваксинираните дават реакции с повишаване на температурата в първите 24 часа, което се смята, че е нормална реакция спрямо този аденовирус, а не спрямо ваксината“, уточни той.  

При другите две ваксини, които са РНК, се смята, че някои пациенти получават минимални алергични реакции, в следствие на обвивката на информационната РНК – тя е липидна обвивка, това са подробности, които хората трябва да знаят, според проф. Балтов.  

Той уточни, че температурата, която се вдига след ваксината, е транзиторна – в рамките на 24 часа, след което всичко преминава.

„Когато имате съмнения, че сте изкарали вируса безсимптомно, е добре да си направите тест за антитела, защото след първата доза може да се получат леко по-обострени симптоми, свързани с това, че през тях е минала коронавирусната инфекция, има някаква именна памет“, обясни още директорът на „Пирогов“. Според него обаче няма нищо тревожно.

„В петък дойде сериозна пратка от ваксината на „АстраЗенека“, личните лекари ще получат дози през седмицата. Следващата седмица ще дойдат още 100 000 ваксини, което означава, че ще можем да ги разпространим масово, не само в най-големите болници, не само при личните лекари и но и в РЗИ“, увери проф. Балтов.

Според него, ако темпът на нарастване на заболяването се запази, то ще бъде абсолютно контролируемо от страна на медицинските специалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
10
 
! Отговори
Поскъпване преди 3 години
От днес алкохола поскъпна.Виждаме връзката между новата ваксина и новините цени,но както каза здравния министър: Здравето преди всичко!
48
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мутри вън ХА ! ХА ! ХА ! ... Голяма смешка ! От 10 години все това повтаряш, несбъдната мечта ! Хо Хо Хо ...
47
4
 
14
 
! Отговори
Гастро зевзека преди 3 години
Мощната деария страничен симптом ли е?Щото си е физически напън все пак.
46
10
 
21
 
! Отговори
Мутри вън преди 3 години
Края на Борисовото управление идва с провала на масовата ваксунация. Българите искат вино и пържоли а не ваксини. Въприса е какво следва като раята се дърпа , леля Меркел ще се разсърди исъинските господари на стадото в бг територията ще усилят натиска.
45
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След ваксинирането вероятността от среща със св. Петър се увеличава многократно!
44
2
 
2
 
! Отговори
10 преди 3 години
До Анонимен 36 А на теб ти препоръчваме да си смениш памперса ! Мирише ужасно !
43
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука се събрали "мъже" с нежна душа. Страх ги е от една ваксина. Момчета добре, че страната независи от вас. Тскива пишман мъже може да ги изнасяме в Африка да работят . Тука да какво са ни.
42
7
 
12
 
! Отговори
Анатоли преди 3 години
Как да не се редят когато личният лекар каза на баба ми че при една корона много трудно ще изкараш при положение че е болна от сърце та на тези хора не им ли се живе ? Хорицата нямат избор много от тях имат хронични заболявания и предпочитат да имат странични ефекти от ваксина от колкото корона.
41
1
 
18
 
! Отговори
Известен алкохолик преди 3 години
Защо не казахте по рано. Вече ме набодоха.
40
22
 
10
 
! Отговори
Бау преди 3 години
мечата на злобният *** е след Х години всички да се разболеят много страшно (от ваксините) и той да е знаел, че ще стане и за това не се е ваксинирал :D
39
1
 
1
 
! Отговори
10 преди 3 години
До ? ха ха ха ха ха ! Още ли пееш рефрена на неизлечимите ? ! :)
38
2
 
20
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
Зелените коридори, действително ли ще са вапцани в зелено или това е само някаква уйдурма?!
37
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковидарите се броят на есен.
36
13
 
8
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 3 години
Слагайте Астрата, защото като дойдем на власт април ще има Спутник и Москвич за всеки.Западни коли без и почивки в Сочи и Камчатка.
35
5
 
16
 
! Отговори
алкохолеца преди 3 години
Опаааа, тук доста ще дадат фира.......!
34
5
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
Другите ваксини 24часа легнал ,даже до нужника в двора не може да се ходи.
33
6
 
27
 
! Отговори
Лаборант преди 3 години
Ало балтон ваксините не са тествани на хора с хронични заболявания, на хора с алергии, въобще на болни хора. Този тест трябва да се извърши в третата клинична фаза, ама тя още не е свършила.как разбра че няма странични действия? Нали си чувал за нежелани действия които се проявяват след седмици, месеци? Или си нагушил една провизионна и ръсиш заблуди? Третата клинична фаза трае най малко 2 години, в повечето случаи 4 години.
32
1
 
11
 
! Отговори
НСИ преди 3 години
Скоро пускаме традиционния годишен доклад за смъртността през миналата година (2020) и ще ви се завие свЕт.Лек ден.
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Активист на БСПСедесарско ..ведо, не се накрадохте, та за още ламтите.
30
11
 
20
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Едни опашки от статисти като за снимка се извили!!! Постановка на цирк ,,ГЕРБ,,