Има ли отношение ДНК-то ни към коронавируса?

Науката за гените се развива много бързо, каза д-р Димитър Георгиев
22 фев 2021 10:17, Анисия Иванова
11

В битката с коронавируса, която целият свят води над една година, се включва и един от най-младите клонове на медицината – генетиката. Ще успее ли познанието на човешкия геном да помогне за справянето с пандемията и има ли отношение ДНК-то ни към процеса на заразяване с вируса.
Още по темата

Все още знаем малко за генетичния материал, който имаме, защото това е огромна база данни. Всички си задават въпроса защо има хора, които боледуват тежко, леко или такива, които изобщо не боледуват. Вероятно отговорът е в нашия геном. Определен генотип хора боледуват тежко и това е вероятно заради различно реагиращ геном. Има и такива, които не се разболяват, защото носят в себе си защита. Това каза за "България сутрин" акушер-гинекологът и специалист по генетични изследвания д-р Димитър Георгиев.
По думите му разбирането на човешкия геном  ни е донесло много възможности.

"Има възможност да се извади ДНК на бебето в 9-та гестационна седмица, за да разберем дали бебето боледува", обясни акушер-гинекологът за Bulgaria ON AIR.

Според него науката за гените ни се развива със страшно бързи темпове и вероятно в следващите 20 г. ще знаем много повече.

"Човешкият геном крие отговори на много въпроси, които си задаваме", обясни д-р Димитър Георгиев.
Лекарят е на мнение, че няма защо човечеството да се страхува от иновации, разкриващи ни повече за генома. Той допусна, че кризата с коронавируса ще доведе до голям тласък в развитието на генетиката.


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Да явно това е пробив да се мешст и в ДНК-то
10
3
 
0
 
! Отговори
Бабел преди 4 дни
Ами това е главното - РНК е базата за ваксините.
Да му мислят стволовите модификати и ашламата...
Може да се дезинтегрира привнесената чрез ствол/пацента ДНК и т.н...няма как да се поръчат вип ваксини, кюпът е общ.
Няма страшно и всички по сървърите.
9
2
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 4 дни
Естествено,че има.Никога не съм се пазил като хипохондрик,имал съм контакт даже веднъж с болен(без да знам-в последствие научих,че е коронован) ....и нищо ми няма!
8
3
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 4 дни
Над 75% от регистрираните в рисърчгейт. Вярно че истинското предизвикателство е да влезеш в 90% ,но имам още малко време.
7
0
 
5
 
! Отговори
Мен преди 4 дни
До ГосТ

Я да видим твоята практика в областта на молекулярната биология, форумен експрерте?
6
5
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 4 дни
Този лекар може би нямаше да говори толкова самоуверено, ако знаеше, че всъщност генома не е статичен. И ако знаеше механизмите на генно пренареждане за образуване на антитела. Тия работи не се учат в акушерство и гинекология, анатомия или вътрешни болести. Не че ги подценявам.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
ДНК то ни има връзка с всичко.
От номера на обувките, до как ти понася пиенето.
И всичко останало.
42, бе......42:-)
Заглавие- трепач.....
4
6
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 4 дни
Общо взето, медицина без Молекулярна Биология, Физика, Химия и Информатика се нарича шарлатанство. Не е зле лекарчетата да не се изживяват като учени, а да зубкат това ,което им се дава и да не правят грешки. В най скоро време, единствено хирурзите, които управляват полуавтономните роботи ще бъдат нужни. Невронните мрежи от компютърната томография го намекват.
3
0
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 4 дни
Генетиката не е никак млад клон на науката. Всъщност води началото си от 1900г заедно с Грегор Мендел. Следва бурно развитие на класическата генетика от биолозите до 1953, когато биолога Уотсън и физика Френсис Крик правят модела на ДНК. Оттам нататък започва бурното развитие на Молекулярната Биология и в частност Молекулярната Генетика, които нямат нищо общо с медицината, но полагат основите на диагностичната медицина.
2
2
 
8
 
! Отговори
Генетичните Оръжие преди 4 дни
искате да кажете, защото има само една раса срещу, която се води геноцид - бялата!
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Аз не знам дали има, не съм квалифициран. Нека да кажат тука форумните спецове по генетика.