Кои са най-вредните и често консумирани храни в България?

Кренвиршите, майонезата и безалкохолните в челните позиции
22 фев 2021 07:10, Ния Христова
224
Кои са най-вредните и често консумирани храни в България?
Снимка: Pixabay
Кои са най-вредните и често консумирани храни в България? Ако ги изключите най-малко за месец от менюто си, ще постигнете изненадващ резултат в кондицията и масата на тялото си, съобщава Монитор.
 
Ето топ 15
 
1. Кренвиршите са сред най-вредните продукти. Няма кренвирши от месо. Това е съчетание от животински остатъци (МОМ – млени органи и мазнина), соя, сланина и вода, като месото доста често е под 20%. В тях се откриват и остатъци от кости. Тук спадат и всички малотрайни колбаси с цена за килограм под 10 лева. Колбасите от този род съдържат и много вредни за тялото добавки – консерванти, оцветители, овкусители, сгъстители и др. 
 
2. Майонеза – френският специалитет е хубав, но само като е домашно приготвен. Ако сте се зачитали някога в етикет на майонеза – единствената естествена съставка е слънчогледово олио. Високо съдържание на консерванти, нишестета и др.
 
3. Безалкохолни напитки – особено вредни са всички газирани безалкохолни напитки. Най-много излишни килограми и различни гастрити, колити се създават от консумацията им. За предпочитане са тези със съдържание на захар или царевично-гликозен сироп, но не и с изкуствени подстадители. Изхвърлете ги от менюто си. Ако не можете, заменете ги с натурални сокове.
 
4. Бяла захар/изкуствени подсладители – бялата захар е най-краткия път за качване на килограми. Най-дълголетния народ на света – японците, почти не консумират бяла захар. Използвайте заместители от природен произход – стевия, фруктоза, пчелен мед, инулин. Доказано е, че голяма част от изкуствените подсладители имат канцерогенен ефект. 
 
5. Чипс/пържени картофи – чипсът е така наречената калорийна бомба, която не носи на тялото нищо друго освен вредности. Нищо хубаво за организма не ви дават тези храни, а поемат изключително много мазнина, която повишава калоричността им до 10-12 пъти. Ако ви се похапват картофи, по-добре те да са задушени или изпечени. 100 гр. сварени или задушени картофи имат средно 50-90 калории/ 100гр. чипс. – 550 кал. 
 
6. Сланина/свинска мас – организмът на един млад човек, до 20 години може да се бори със тлъстините, но след тази възраст това се превръща в тонове холестерол, запушени артерии и затлъстяване. Изключително вредни са продуктите съдържащи скрита свинска мас и сланина – луканки, салами, кренвирши, пастет и др. Свинската мас се препоръчва единствено за топлинна обработка при високи температури. Тогава тя остава стабилна и не се разгражда до канцерогени. Внимание – така полезният ни зехтин, при висока температура отделя силни канцерогени и може да предизвика ракови образования. Използвайте го само на стайна температура напр. за салати.
 
7. Маргарин - съдържането на един маргарин е – хидрогенирано растително масло, оцветители и аромати. Да дефинираме какво е хидрогенираното растително масло - растително масло с добавени хидроксилни молекули, което да стане от течно твърдо при температури до 42 градуса. Какво става тогава – маслото полепва по вътрешността на стомаха и червата и там тези водородни молекули се отделят (а те самите са силен канцероген). А когато изпивате горещо питие и мазнините в стомаха започват да се втечняват? Тогава преминават в кръвта ви. След като горещата напитка си е свършила работата, и мазнините са преминали в кръвотока те наново се втвърдяват. Да не забравяме температурата на тялото е 37 градуса, а те се разтопяват при 40-42 градуса. Какво се случва след това – вече втвърдените плаки започват да се движат в кръвотока и полепват по вътрешността на кръвоносните съдове. Тогава може би се досещате, в един хубав и слънчев ден някой от съдовете се запушва и човек получава инфаркт или инсулт. 
 
8. Сладкиши тип вафли/пасти/кроасани и други подобни - съдържат: захар, хидрогенирано растително масло и естествено още няколко „полезни“ вещества с наименования Е468; Е652 и т.н. С шоколада също трябва да се внимава. Ако на опаковката пише: съдържа растителни мазнини в добавка на какаовото масло, спомнете си веднага – това са същите тези хидрогенирани растителни масла.
 
9. Пастет – смлени остатъци от кланицата, сланини, кожи, кости и т.н. Всичко това подобаващо оцветено и ароматизирано, така че да бъде вкусно и примамливо. Обърнете внимание: съдържание на мазнини: 50-70%. Сами се досещате какво представлява това. В момента в който влезе в организма започва да вреди.
 
10. Кетчуп – съдържание: захар, вода, нишесте, лимонена или винена киселина и доматено пюре. В този случай доматеното пюре има за какво да е на последно място – просто, защото е в най-минимално количество от изброените- 5-10% /максимум 17%. А ако пък са забравили да сложат и доматено пюре сюрпризът е пълен – оцветител Кармин (червен) класифициран като опасен за здравето. Сто пъти по-добре си намажете филията с доматена салца от градината на баба ви. Останалото е химия.
 
11. Солетки, соленки, пръчици... – съдържанието на вредни вещества в тях не е толкова голямо, с изключение на едно – готварска сол. Изключително високо съдържание на сол. А тя води до високо кръвно и т.н. Хранейки се с такива продукти вие може да приемете над 10 пъти повече сол от нормалното.
 
12. Бързи закуски – бяло брашно, захар, колбаси, кебапчета без месо – една огрома калорийна бомба, даваща на организма ви: токсини, холестерол, лоши въглехидрати и т.н. и т.н.
 
13. Разтворими напитки:
 
На първо място степчета.
На второ – всички бульони.
На трето – разтворими чайове, пудинги, кремчета и напитки.
 
И трите съдържат 100% изкуствени съставки.
 
14. Пушени меса/риба/колбаси – извънредно канцерогенни. Според учените причината са съдържащите се в пушените меса нитрити, които в средата на стомашното съдържимо се превръщат в нитрозамини – същинските пакостници. Избягвайте ги. Когато зеленчуците са торени в повече от нормалното съдържат нитрати, които под действието на кислорода се превръщат в нитрити, а в организма в нитрозамини. За щастие тук количеството е много по-малко, а накисвайки ги във вода за половин час ще ви отърве от тях!
 
15. Храни съдържащи съставката МОНОНАТРИЕВ ГУЛТАМАТ - извънредно много подобрява вкуса на всяка храна. В много фабрикати и полуфабрикати присъства, за да може значително да подобри вкусовите им качества (бульони, вегета, колбаси и др.) Мононатриевият гултамат е силна невро-отрова – блокира предаването на нервния импулс. Честото консумиране на такива храни води до високи натрупвания на веществото в организма и до сериозни последствия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
10
 
! Отговори
До Веско преди 3 години
"Натуралните сокове" -имат предвид и тези в тетрапак и всички други измислени сокчета.
112
1
 
10
 
! Отговори
мечта преди 3 години
Лятото като стана в 6 и седна на слънце,и кафето върви като амброзия!
111
2
 
18
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Само един въпрос имам по точка 3. На кое викате натурални сокове?
110
0
 
33
 
! Отговори
Док преди 3 години
Абе не, че се заяждам, ама в тоя продънен сайт съм чел статия за "10те супер храни" и там сланината беше на първо място.
109
0
 
7
 
! Отговори
хаха преди 3 години
До КомпирАми той човека го каза - гледа ги в двора на къщата си. Не вярвам двора му да е 20 000 декара, нали? Явно отглежда няколко реда, може би десетина или 15. Колко картофи да гледаш в един двор на село. Не е говорил за полета а за двора на къщата си.
108
5
 
23
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Тази статия е пълна с невярна информация. Ако си купуваш най-евтините *** - да, всчико е вредно. Обаче ако се зачетеш в етикетите и откриваш, че има майонеза която съдържа само яйца, олио и лимонена киселина, без консерванти, оцветители и тн. Също ако се зачетеш, може да намериш кетчуп без вредни вещества. Че солетите били вредни, защото съдържали сол просто няма да коментирам, това са пълни глупости. Естествено ако ядеш по 10 пакета солети на ден не е добре.
107
8
 
0
 
! Отговори
До 145 преди 3 години
До 11 Точно ракови образования е точната дума пубере! Много и различни са те !Обаждаш се на ,,слабо време"!,Моли се да не те стига!
106
0
 
7
 
! Отговори
Северозапада преди 3 години
До специалисто с бръмбарете.Връй ги събирай, оти не ги събра у 6 часа и сеги сите ти са се наместили у кратунята проста.маати изкилиферчена, муджрамуняк такъв.
105
0
 
38
 
! Отговори
меню преди 3 години
Останаха полезни само ракия, салата и пържола.
104
0
 
12
 
! Отговори
Компир преди 3 години
ВСИЧКО Е АБСОЛЮТНО И ВЕРНО.! КОМЕНТАРЪТ И СПОРОВЕТЕ СА ИЗЛИШНИ! А на този гдето събира колорадският бръмбар на ръка ще кажа че това е възможно само ако гледаш малка леха или в кашпа!?!?!Те се възпроизвеждат непрекъснато! Мръдни към Самоков,след Мечката,към Широки дол и Злокучене полето е цялото в картофени ниви ,как точно се обират бръмбари млади момко ??? Явно си чел нещо но не си го доразбрал !Или ако гледаш картофи ,къде точно?
103
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накратко- умрете от глад за да не умрете от ядене.
102
0
 
18
 
! Отговори
11 преди 3 години
"предизвика ракови образования" - това е писано от неграмотни пуйки без никакви образования.
101
0
 
6
 
! Отговори
Tt преди 3 години
Направете сега реклама на майонеза Краси , продъниха ми ушите от тази реклама по националното радио
100
3
 
5
 
! Отговори
до 136 преди 3 години
Статията е относно най-консумираните продукти в България. Мнозинството тук яде лютеница поради което изтъквам очевидната неадекватност на автораТова че изнежени типове като теб си правят салца, песто и всякакви изгъзици не влиза в статистиката.
99
4
 
3
 
! Отговори
хаха преди 3 години
До АнонименАма ти верно продължаваш да се излагаш, анонимко. Правилно ти е казал човека, сутрин, преди да напече. А не преди да изгрее. Има разлика, но както ти каза момата - ти не вдяваш и се правиш на много разбиращ. Спри, не се излагай повече. Като четеш, преди да започнеш да спориш с хората, осмисли написаното. Преди да напече слънцето, означва преди да напече а не преди да изгрее. Щото ти си го разбрал така, за тва се заяждаше за 6 часа сутринта. Ти не си разбрал, хората ти виновни.Хахахх
98
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 133Не виждам нищо, което ми пречи да правя слаца, лютеница или песто. Това са различни неща, а ти нямаш моралното право да ми казваш, какво храна да си приготвям и да консумирам.
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хляб и безалкохолно.Хлябът не е толкова лош, ако се консумира с мярка, но за съжаление е почти 50% от диетата на повечето българи.
96
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Сто пъти по-добре си намажете филията с доматена салца от градината на баба ви."В България се прави лютеница бе неграмотници. Баба ви от Южна Америка да ви прави салцата.
95
3
 
3
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Анонимко, Ивето те напрай на две стинки. Хаха, еваларка на момата, каза ти го направо в очите.Директно та приключи с един пост. Хахахахаха
94
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко?Не!