Все повече искат ваксина, но има ли недостиг за личните лекари?

Откриват се някои грешки, призна д-р Брънзалов
Обновена: 23 фев 2021 21:46 | 23 фев 2021 21:41, Красимир Ангелов
47

Лекари алармират за пробойни в организацията с ваксинацицята срещу COVID-19. Има ли достатъчно ваксини за всички и как се осъществява поставянето им от личните лекари?

"Перфектна организация е силно казано, не сме очаквали въобще да няма проблеми. Откриват се някои грешки, които могат да бъдат коригирани. Информационна кампания би била добре дошла, информацията е много важна за всички - както за пациентите, така и за нас. Не бих казал, че няма информация, но трябва да се потърси, където трябва. Важно е да се намери там, където е достоверна", заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
"За съжаление, няма достатъчно ваксини за личните лекари, но този проблем трябва да бъде решен, защото масовата ваксинация започва сега", коментира още той. По думите му всеки общопрактикуващ лекар е заявил броя на пациенти, които желаят да бъдат ваксинирани, а голяма част са възрастни и с хронични заболявания.

"Разпределението на ваксините трябва да бъде много внимателно. Имаме уверение, че ще почнат да влизат в България повече ваксини и от тях 50% ще бъдат за личните лекари, а паралелно с това другите 50% ще са за ваксинационните пунктове в страната", уточни зам.-председателят на БЛС и добави, че се радва, че все повече български граждани имат желание да бъдат имунизирани.

"В момента срещаме трудности - няма ваксини. Но се надяваме, че количествата ще задоволят сегашните търсения, а за бъдеще има и в повече", каза д-р Брънзалов. Тоя обясни, че в момента ваксинира само с AstraZeneca и пациентите му нямат избор на ваксина.

Неговото мнение подкрепи и пулмологът д-р Александър Симидчиев, който подчерта пред Bulgaria ON AIR, че трябва напоителна комуникация за населението.

"Когато не е достатъчна дозата на информация, общественото съзнание се запълва с дезинформация. Затова трябва да има обилно количество научно базирана информация", категоричен бе той.

"Видяхме какво се случи в Израел - ваксинираха възрастните и хронично болните на 80%, и видяхме ефективността на ваксината. Ваксините са решението, стига да ги има и да се сложат в ръка", подчерта д-р Симидчиев. И отбеляза, че данните за ваксините са за над 80% ефикасност.

"Вече можем спокойно да кажем, че всичките ваксини предотвратяват тежките усложнения и влизането в болница", каза пулмологът и добави, че в условия на пандемия трябва да се работи с наличното.

"Изборът е на базата на това, че хората започнаха да мислят, че има разлики между ваксините. Истинският избор е дали да се ваксинираме или не и кога най-бързо може да се ваксинираме. Безопасността е гарантирана на всички ваксини, ефективността е над 80%", отбеляза д-р Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха да ви имам и смешните пропагандни новини.. Никой не иска да се ваксинира!
18
0
 
1
 
! Отговори
ОПЛ преди 3 години
"Суматохата" е начинът, по който нашето общество се организира.Дори без кол център на произволния принцип "опашка за тоалетна хартия"Е добре ваксинацията да е централизирана.Може би ОПЛ изпълнявайки политическата поръчка на "прехода" си заслужихме неприязънта на колегите,Но ние сме на правилното място.Друг въпрос е:ДОКОГА ЩЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ СИСТЕМАТА ДА РАЗЕДИНЯВА ЛЕКАРСКОТО СЪСЛОВИЕ?
17
3
 
17
 
! Отговори
Stalinista преди 3 години
В Австрия също много искат да се ваксинират, така пишат медиите, а като чета никой не ще да се ваксинира.
16
3
 
7
 
! Отговори
руми преди 3 години
голяма лъжа опашатаааааааа!
15
4
 
6
 
! Отговори
се чудя аз преди 3 години
Ако носА маска и зема, а чи пръдна, дълща съм заплаха срещу USA?Аз съм Българин И ОБИЧАМ МОИТЕ БРАТЯ РУСНАЦИ
14
0
 
10
 
! Отговори
Колега преди 3 години
За какво се натяга Брънзалов, при толкова много имунизационни центрове в София ?? Аз имам опашки от пациенти за преглед и нямам време, УСЛОВИЯ и СИЛИ да се занимавам и с имунзации, изискващи куп документация и редене в РЗИ без да получа ваксини.
13
2
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Аз искам ваксина, и обичам САЩ и ЕС, аз много обичам САЩ и ЕС!
12
0
 
10
 
! Отговори
ОПЛ преди 3 години
Знайни и незнайни медийни и системни колеги лекари,ОПЛ имаме опит с ваксинопрофилактиката,Но при 10 -дозови флакони е много вероятно да изхвърляме част от дозите,Защото пациентопотокът при нас е ограничен и от 10 записани пациента могат да се явят само 2-***,а след 6 часа пробитият флакон се изхвърля!Всички нормални здравни системи провеждат централизирана ваксинация като по-интелигентните имат национална кол система за записване на желаещите ваксинация.
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз няма да се ваксинирам.Трябва години да минат,за да се ДОКАЖЕ, че ваксината Е БЕЗОПАСНА,А НЕ ОПАСНА.В АНГАЛИЯ един банкер го уволниха,щото след прекаран ИНФАРКТ е ОТКАЗАЛ да севаксинира.Темата я ИМА в тубата.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българското общество особено необразованите млади етнически българи деградират и придобиват манталитет на страните от третия свят.По-добре е да си го кажем!На фона на дерационализацията на образованието поколенията получили добри професионални умения се дезинтегрират в професионалните си общности.
9
4
 
16
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
Нама такава пропаганда. Целият наличен състав на калинки, министри, държавни служби .... е впрегната да пробутва някакви ваксини.
8
1
 
2
 
! Отговори
97907 преди 3 години
Във Франция за отдалечените места тръгват ваксомобили. Така всички, които искат да бъдат ваксинирани, ще могат да получат съответните дози.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БГ нация е болно общество, в което има нетърпимост между всички.Трупаните противоречия в лекарското съсловие излязаха наяве.В лекарската практика има кардинални принципи:1.Primum non nocere.2.Медицина на доказателствата.3.Медицина ориентирана към индивидуалните потребности на пациента.4.Мултидисциплинарен подход с участието на пациента.Това ни обединява като лекари,А НЕ КОЙ ЩЕ ВЗЕМЕ 10ЛВ.НА ИГЛА!
6
0
 
10
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 3 години
Да бе, кои са тези ВСЕ ПОВЕЧЕ?!
5
3
 
8
 
! Отговори
9 преди 3 години
Гледах преди малко, американски граждани пътуват до Русия да си бият Спутник. Доста държави предпочитат руската ваксина. Не става въпрос за пари а за човешки животи. Няма значение ваксината от коя държава е, стига да "работи". Европа е поръчала огромни количества Американска ваксина...аман от политика!
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На ваксърите лекари не им трябват, само ветеринари за тях
3
6
 
9
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Все повече искали да умират!!!
2
2
 
9
 
! Отговори
вижда се преди 3 години
Най-лошото нещо за българина е ,че се е родил в България !!!!
1
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига лъга Пингвин! И опашките ви са фалшиви, и ваксините ви, и дипломите ви и всичко у вас е фалшиво!