Митове и факти - какво не знаем за Освобождението?

Гледайте тази вечер "3 март: Хроники на свободата"
3 мар 2021 13:47, Ния Христова
28

 

Митове и факти - какво не знаем за Освобождението? Повече за духа на 3 март ще може да видим днес във филма на Миглена Георгиева "3 март: Хроники на свободата". 
 
3 март не е само подписването на Санстефанския мирен договор. Всички знаем историята на България, но когато стане дума за война, трябва да сме наясно, че тя се развива на територията на цялата страна. Реших моят главен герой да е Гурко, неслучайно. Помислих си, че омаловажаваме ролята на българските чети. Това каза в студиото на Bulgaria ON AIR авторът на поредицата "Историите ON AIR" Миглена Георгиева.
 
Според нея обаче опълченците не са четите и пътят им е бил много труден - януари, зимата, минавайки планината са марширували на едно място, за да не замръзнат.
 
"За една нощ са минали не повече от 800 метра заради мъглата. Има по-интересни неща от това да се помнят дати. Ако запомниш случката, ще запомниш и хората", допълни журналистът.
 
Георгиева посочи още, че в събота от 19:00 телевизия Bulgaria ON AIR ще излъчи и филм в "Историите ON AIR" за това какво са чувствали българите от дните на Освобождението.
 
"Разгледах 3-4 вестника, благодарение на доц. Красимира Александрова. Показаха ми ги в Народната библиотека. Любопитно е да се ровиш в стари вестници, които показват духа на хората от миналото", отбеляза тя.
 
По думите й малко след освобождението журналистите са дали идея първото, което да се направи у нас - българските пощи, за да се разпространяват съобщенията между градовете. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 22

Чел съм история и то не малко. Това с немците на границата е плитко колкото софийска локва. Включихме се във войната, защото искахме това което не ни се полага , защото искахме да се саморазправяме с целия балкански полуостров, защото заменихме турците в тормоза и издевателствата над християнските народи на Балканите. Три пъти за 30 години нападнахте съседите си. Ако за теб това е нормално и имаш оправдание за това тогава е време да разбереш защо я имаше Османската империя , заради нас.
24
0
 
1
 
! Отговори
До 23 преди 1 месец
След като немците са на границата ти и неможеш да се биеш с тях просто ги пусни да ходят в Гърция или се предай , а не да се включиш с тях и на тяхна страна във войната . Да окупираш Гърция, Сърбия и Македония , да и Македония. Това да окупираш друга държава вече не е защото немците ти били на границата . Много елементарно оправдание. Дядо ми е бил войник в Сърбия , окупационен войник в Сърбия . Вярвай ми , по добре да не знаеш какво са правили там нашите войници . Има причина да не ни обичат.
23
1
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 1 месец
Ако си чел малко история,щеше да знаеш,че преди да вземем страната на Оста през II СВ 152 немски дивизии са чакали на границата какво ще решим.Как ще пазиш неутралитет тогава????!?
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 11

Малееее, тъпизъм до тъпизъм. Откъде се изкопавате такива бе? Че някои даже пишат томове с подобни невероятни тъпизми от сорта че сан Стефанска България била турска автономия. Говоря за някакъв си Янчо Ганчев пишман юрист и главоломно пишман историк. изявяващ се на страниците на мижавото пенсионерско вестниче 3- та възраст. То къде ли другаде да се изявява. Кой им плаща на такива и кой дава пари да им издават писанките не знам. Явно някой има сметка от това. Но кой?
21
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 19 ,

Защото два пъти влезнахме във война с тях затова . Затова сме тъпо племе неблагодарно. Никой не ни е карал да се включваме нито в първата , нито във втората световна война . Ето за това . Толкова ли беше трудно да пазим неутралитет . Можеше и да пазим , ама акъл нямаме за нищо . Даже и сега нямаме . Били сме дали пари на руснаците ? А колко злато изкопаха американците за 20 години от Бг що не питаш а ? Айде отивай на гей парада , че това е най - важното за Сащ в момента .
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Митове и факти - какво не знаем за Освобождението?

Къдя го туй Освобождение? Дали маистина, ама истински сме свободни????
19
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Истината за 3 март
Защо неблагодарно племе?
Ето тази година пак им дадохме 3 милиарда наши пари на руснаците?
Какво повече искат?
Какво лошо сме им направили?
Самолет ли сме им свалили, посланик ли сме им убили?
Кажи де русофилче?
Или се сърдят може би, че русофилите са си пратили децата в Америка вместо в Русия?
А?
18
13
 
7
 
! Отговори
Истината за 3 март преди 1 месец
Руснака трезвен никой не го е бил, а пиян никога не се предава, това реши изхода на войната. В резултат едно неблагодарно племе, дето забрави кой му даде свободата, получи независима държава. Който не е съгласен с резултата от тези факти да емигрира , при Байдън , Меркел или Ердоган , пътя широк. Който остава тук да се стяга за работа, много има да се върши, да почита комшията ( без значение религия и етнос ) и да целува земята българска , която го храни , като Ботев.
17
0
 
3
 
! Отговори
фен преди 1 месец
И при Одрин,ги ПОБЕДИХМЕ!
16
1
 
5
 
! Отговори
Йокин преди 1 месец
А г-жата,прочете ли архива,ДА ВИДИ,КОЛКО,НИ СТРУВА''окупацията'',на ,,братята''?
15
6
 
5
 
! Отговори
До Ахмед преди 1 месец
На 3 март българските опълченци и руската армия разбиха турските орди и донесоха свободата на България!
Бог да пази България и братята ни от Русия!!!
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До А, ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ:

И двете са васални на Австрия или Турция както Сърбия и Румъния.
13
9
 
11
 
! Отговори
А, ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ: преди 1 месец
БЪЛГАРИЯ Е РАЗДЕЛЕНА НА СЕВ. РУСКА ОКУПАЦИОННА ЗОНА И Т. Н. "ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ" --ТУРСКАТА АВТОНОМИЯ, ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ВЪНШНИЯ РУСКИ МИНИСТЪР, В ЛОНДОН ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА
ТРАЕН МИР??!!!

ТАКА--ТУРЦИЯ И РУСИЯ, СИ ПОДЕЛЯТ ОПЛЯЧКОСАНАТА ВЕЧЕ БЪЛГАРИЯ!!!!
12
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 11
съвсем си се олял в свободните си съчинения и фантазии
11
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Освобождението съвпада с руското робство. Поробителят Русия НЕ прави нищо, за да помогне на България. След като 1876-та Априлското въстание почти успява, през 1878-ма вече всичко е готово. Само незапознати промити мозъци (а после се смеете на макетата как си измисляли история) могат да твърдят, че Русия помага с нещо да се освободим. Русия стои и гледа отстрани, докато се освободим. После настанява армията си тук, ограбва всичко и си приписва заслуги.
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До В. Левски 1
Преди години историците се произнесоха ,че това са измислици и Левски не е казвал или записвал подобни думи
9
10
 
5
 
! Отговори
Кой преди 1 месец
Въпросът "Кой ни освободи?" сега се задава най-често - нещо като пренаписване на историята:
1. Украинци и финландци;
2. Съединените Американски Щати!
3. Международното положение
4. Никой не ни е освободил
5. Сами сме се освободили(като Мюнхаузен)
Дребните народчета си правят историйка. Другите - по-добро бъдеще!
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До В. Левски

Това със сигурност щеше да важи и ако ни беше освободила Англия. Аман от глупави намеци.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ахмед

Някакъв си Ахмед няма да нужда да умува за българските жени. Той да вземе да помисли за турските жени дето ги накачулиха отново с фереджетата. Късмет съм извадила че съм се отървала от подобна участ. И няма да търпя някакви *** да ми се дръгнат тука с българското освобождение. Капиш?
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някои хора наистина искат за сметка на историческата истина да се изтъкнат че са големи историци и че много му разбират. изведнъж изпълзяват от нищото и стават "герои".Много ги ласкае мисълта, че ще променят историческите факти без обаче да си дават сметка че с това дълбоко падат в очите на българите които не пасат трева. А тука някакъв си Ахмед рекъл да ми се прави на интересен. Важното е че в крайна сметка на Шипка турците изядоха пердаха. И при Плевен същоТова е историческата истина.