За Спутник V: Може да е ладата сред ваксините, но ще доведе до крайната цел

Д-р Монев: Политиката отстъпи на обществените настроения в Германия
4 мар 2021 15:00, Елка Василева
162
За Спутник V: Може да е ладата сред ваксините, но ще доведе до крайната цел
Снимка: архив, БГНЕС

"Ако имате трима души със старата мутация на COVID-19, при R число от три, след 10 цикъла на разпространение ще заразят 200 хиляди души, при британската мутация това R число е 5 и след 10 цикъла на разпространение ще заразят 29 милиона души. Такава огромна е разликата в една лека повишена заразност на вируса и затова няма как да не ни притеснява това". Този коментар направи пред БНР д-р Стоян Монев, лекар на първа линия в Covid сектор в общинска болница в Германия.

Той уточни, че и там ситуацията се усложнява, а противоепидемичните мерки се удължават до 28 март, като се определят възможности за облекчаването им в регионите, където заболеваемостта се понижава.

Още по темата

"Политиката отстъпи на обществените настроения, защото реши, че населението е изморено и не може да се продължава с тежкия локдаун. Но това ще даде тежки последици в следващите седмици", уверен е лекарят.

Д-р Стоян Монев прогнозира, че до септември ще има достатъчно ваксини за гражданите на страните от ЕС и призова хората след информирано решение да се ваксинират.

"Има известни резерви в Германия към ваксината на "АстраЗенека", която се появи след медийни публикации, че тя е 20-30% по-малко ефективна от "Пфайзер", което се дължи на по-ниска ефективност при по-възрастните хора, тези над 65-годишна възраст. Въпросът е, че дори да се заразят, ще протече като настинка, няма да стигнат до интензивни отделения и няма да умрат. Затова не разбираме страненето от тази ваксина", каза лекарят.

Според д-р Монев е правилно решението в България да има зелени коридори за хора, които да получат подготвени ваксини за приоритетните групи при неявяване на хора от заявените списъци.

За руската ваксина "Спутник V" той изказа мнение, базирано на научни публикации за нея, че е много добра. "Може да е ладата сред ваксините, но ще доведе всички до крайната си цел. Няма данни да бъде опасна, дори данните са много добри“, каза д-р Монев.

„Проблемът при руската ваксина е, че Русия няма капацитет за произвеждане на високотехнологични продукти и трябва да помоли Южна Корея, Италия, Франция или др. държави да произвеждат нейната ваксина. Въпросът е кога ще могат да я произвеждат. Правилно е да я одобрят от Европейската агенция по лекарствата, но руската ваксина ще бъде твърде късно налична, за да помогне за пандемията", смята д-р Стоян Монев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
3
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Друг е проблема на Спутник-а! Ако западните ваксини вървят с чип, то руската е с дискета. От там и проблема не са особено силни в чиповете. Всички знаем, че руския чип е най големия чип.
40
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Добре сме със запада, икономиката се развива, населението расте, заводите никнат като гъби, българинът се замогна, забогатя, прави деца, купува амолед и кулед форка, пет ка и 8К да гледа мачовете, върти западна кола по магистралите и прави тапи по празниците като пътува за чужбина, а пенсионерите меткат пачки с хилядарки от балконите. В своята 1300г история българите не са живяли толкова добре както днес при демокрацията и ЕС, ЕС е най-прекрасното място за живот.
39
2
 
4
 
! Отговори
Реклама преди 3 години
Русия трябва да пусне реклама как плешивеца се ваксинира,и после да започне да се среща с хора,с правителството,а не да се крие като мишок,и да общува с тях онлайн,нали вече ще е ваксиниран.
38
11
 
6
 
! Отговори
"Русия е велика преди 3 години
нека си е велика, но да стои по-далеч от цивилизацията.Така както е велика през 90 та година се провали с гръм и трясък и то без никой от Запад да я бутне и с пръст.Някой от големите ролитици беше казал - "Почне ли Русия да се прави на велика следват купони за хляб"
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Проблемът при руската ваксина е, че Русия няма капацитет за произвеждане на високотехнологични продукти и трябва да помоли....."------Доста неумно изказване . В момента нали се произвеждат ваксини в Русия Просто няма страна , която сама да произведе такива огромни количества . Пфайзер на колко места произвеждат . АЗ чака ли на Индия - чака и така нататък
36
4
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 27"Много е добра според научната литература... но е Руска. Съответно е Лада.'Става дума за технологията на действие, няма нужда веднага да се засягаш.Доктора много добре го е казал: и Лада и Мерцедес ще те закарат от точка А до точка Б, въпроса е по какъв начин и с какви възможности.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Сам не знаеш колко си прав. сПутника е векторна ваксина,а тя е технология измислена в САЩ.
34
0
 
4
 
! Отговори
Гил Бейц преди 3 години
Спутник е слаб, защото не е компатибел с уиндоса ми.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28"от Франкфурт"Майнц, но няма значение. Пак същото.
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диктатора Путин измести Бил Гейтс и стана ваксинатор номер 1 на планетата и космоса.
31
1
 
4
 
! Отговори
Китайските К0мундета преди 3 години
напръскаха ЕС с Ухански Райд, а те си мислят, че са ги напръскали с Шанел номер 5!
30
0
 
1
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 7 - по принцип бих се въздържал от коментар, *** агресивен, но сега съм длъжен да кажа, че пишейки "КОВИТ" сам се класираш като абсолютен п.рофан. Инак можеш да лижеш колкото искаш високопоставения трибуквеник и да пееш песента на партията.
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Русия е Велика"но ЕС е Недоносче - единствените без собствена ваксина..."***, ваксината "на Пфайзер" е германска.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е вярно. Ваксината на турчина е от Франкфурт, ЕС.
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е добра според научната литература... но е Руска. Съответно е Лада.Това не е ли малко непрофесионално и предубедено изкаване? Аман от пропаганда със стереотипи.
26
6
 
7
 
! Отговори
Русия е Велика преди 3 години
СССР беше Велик, но ЕС е Недоносче - единствените без собствена ваксина...
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските хакери са виновни, иначе Спутника щеше да се казва Аполо и да е мейд ин юесей.
24
4
 
2
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
И без това руските чипове са некачествени
23
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ!Самият факт, че Путин се е заел САМ да я рекламира е достатъчен.Навремето така ни пробутаха и комунизма. И има още доста хора, независимо от ада през който мина България, които се самозаблуждават.От тогава още помня и знам - нищо, което има връзка с Русия!Ако някой се натиска - знае къде е руското посолство - да ходи там и да се моли.
22
8
 
4
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Не искам да ме чипират с петолъчка

Спонсорирани публикации