Педиатър: Децата без симптоми не пренасят коронавирус

Третата вълна ще бъде провлачена до май, смята д-р Марио Янакиев
38

Децата без симптоми не са разпространители на COVID-19, обикновено те се заразяват от родителите си, а не обратното. Това заяви педиатърът д-р Марио Янакиев в ефира на "България сутрин".

"Без симптоми не пренасят коронавирус, но родителите заразяват децата, а не децата родителите", посочи д-р Янакиев. Според него ръстът на по-малките, диагностицирани с Ковид-19, се дължи на третата вълна.

"Имаме нов вид на вируса, а третата вълна ще бъде провлачена до май. Това е не толкова заради щамовете, просто нашите организми са много изморени", отбеляза педиатърът и добави, че има пряка връзка между психологичното ниво и имунитета.

Още по темата
"Няма драстично увеличение на болните деца при мен, да са спокойни родителите, че аз не срещам тежки усложнения", подчерта д-р Янакиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му най-честите симптоми при по-малките са хрема, кашлица, болки в гърлото, повръщане и разстройство.

"Педиатрите много рядко правим PCR тестове на деца, но когато детето е заобиколено от болни родители, инфекцията продължава повече време. Внимателни сме особено ако имат хронични заболявания. Трябват специални условия, за да се вземат проби от децата, особено малките, затова имаме резерви за скрининг", подчерта д-р Янакиев.

Относно ваксината лекарят обясни, че няма известие от фирмите производители на ваксини за изпитания върху деца, затова е скептично настроен за масова имунизация на по-малките.

"Тази година свикнахме да живеем в Ковид епидемия, което беше голямо изпитание за педиатрите. Опитният педиатър с една епидемиологична анамнеза, с един поглед може да разбере дали е болно детето. Бъдете спокойни, децата изкарват леко Ковид-19, но вашият лекар трябва да създава профилактична програма", каза д-р Янакиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тези със сополи пренасят ли го
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Децата са заразни 34Абе ти нормален ли си бе??
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този педиатър да си скъса дипломата и да не заблуждава хората!! Аман от пишман "специалисти"!
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Педиатърът защо не си гледа педиатрията, а си пъха носа в материя, от коятовсе още малко хота по света разбират?
31
3
 
2
 
! Отговори
Децата са заразни преди 3 години
Децата освен, че са гадни те пренасят и всички видове зарази хепатити, въшки, гли сти, острици, дори и ХИВ и СПИН
30
0
 
1
 
! Отговори
Пастафарианец преди 3 години
До: Свети PCR (номер 30)Аз пък съм привърженик на църквата на пастафарианците, вярващи в Летящото Спагетено Чудовище и ходя с гевгир на главата!Летящото Спагетено Чудовище е истинско, това че не сте се срещали с него не означава че не съществува!Ако не ходите с гевгир на главата като излезете навън, то може да ви изпие мозъка с дългите си спагетени пипала! Затова който носи гевгир, чудовището не може да си провре пипалата през него и така ще ни опази живи!
29
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 3 години
Третата вълна сигурно ще бъде провлачена до месец май, защото не успяха да организират наличност на ваксини за всички желаещи да се имунизират, и не премахнаха всички ограничителни мерки, включително и маски веднага.Затова ще се влачи, не за друго!
28
3
 
0
 
! Отговори
някой преди 3 години
Ето, това е нормален лекар. А не като ония, Нострадамовците от НОЩ!До: номер 25Да, точно така излиза! Имаме си работа с безсимптомен вирус, заразяваш се, нищо ти няма, обаче се водиш "болен" защото си с положителен PCR тест!И в резултат на това те поставят под домашен арест, който наричат поетично "карантина", защото си опасно заразен и може да убиваш хора!Според д-р Трифон Вълков, безсимптомни са от 50% до 80% от всички заразени, и вероятно вече близо 3 милиона българи са били заразени.
27
2
 
3
 
! Отговори
Свети PCR преди 3 години
Опасно е да се оспорват постулатите на Църквата на КОВИД19. Ковидпсихоманите стават много агресивни и свирепи. За тях това е ерес и богохулство. Дразнят се също когато някой не носи ритуалният символ - маска. Истински вярващите се познават по това, че носят две маски една върху друга.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредният специалист по всичко, който дава категорични заключения за нещо, от което си няма понятие. Научни изследвания, доказателства? Ала-бала, щом го мисля, значи е вярно и мога да го плещя по телевизията! Но защо да го съдим, щом като заемащи много по-отговорни позиции от него правят същото. Клета многострадална България, какво ли я чака още...
25
2
 
8
 
! Отговори
Питам преди 3 години
Като не пренасят децата вируса, дайте гласност колко педиатри са били или са болни от коронавирус?
24
9
 
7
 
! Отговори
Az преди 3 години
Бла-бла-бла... глупости... Цяла година успяхме да се опазим от заразяване, тръгнаха децата за 2 седмици на училище, и в резултат и четиримата сме заразени... При положение, че с жена ми работим от вкъщи, ей сега ще повярвам, че децата са го хванали от мене!!!Да е жив и здрав оня малоу**ик министърчето на образованието, децата преучиха за тези 2 седмици направо!!!
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом доживях безсимптомен смъртоносен вирус а Китай вече въвели ан-лни тестове за пристигащите в страната...когато и да се самоубия все ще е късно!!
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"знае", че не пренасят, щото има лаборатория и е извършил някакви изследвания или ейтака - седял, наблюдавал с невъоръжено око и си правил изводи от ограниченото количество пациенти до които е имал достъп
21
2
 
1
 
! Отговори
Киро Х преди 3 години
Марио Янакиев: "Готово, Бойко, казах го, къде ще си получа парите?"
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даа, ти му обясняваш като на интелигентен човек, но то ти отговаря като себе си....Рак и за бременност. Перфектни за сравняване с грип. Ако не си твърде дебела, и можеш да стигнеш, потупай се по гърба за мъдростта си.
19
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата пренасят вируса! Дори да са без симптоми. Двете ми хлапета- трети клас и предучилищна, домъкнаха вируса от учебните заведения. Още на първата седмица след отварянето януари. Те нямаха никакви симптоми, но всички останали /работещи с месеци от вкъщи/ се натръшкахме с пневмонии. Недейте да баламосвате хората и се пазете много.
18
2
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Това в офиса на SDI ли го научи? В днес.бг ли го прочете или докато връзваше маската на детето си - го измисли? Така е, ако не си на умирачка - няма вирус, докато не умреш - няма рак, докато не родиш - не си бременна.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма смисъл. Напиши им, как всеки умира от ковид, как е чума, как децата трябва да са или затворени, или избити. Как дойче веле, балтов и ко са истинските източници. Как до 2 години всички ще измрем. Как смъртността е 5% и така... Напсувай "кръчмите", защото в речника им няма "ресторант или заведение"...
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато вирус се размножава, той унищожава клетките, и от това остават специфични отпадъци. Тези отпадъци сигнализират на имунната система, и следва реакция - иначе казано, "симптоми". Ако вирусът не се размножава, симптоми няма, но и разпространяване няма.