Директор на болница: Не трябваше да връщат учениците в клас

В молове и ресторанти имало повече пространство за спазване на мерките
11 мар 2021 11:25, Красимир Ангелов
27

МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив се превърна в първата Ковид болница по време на първата вълна и вече е готова да посрещне третата.

"Положението в сравнение с втората вълна е по-леко. Имаме 20 пациенти, но ако сравняваме със същото от началото на януари, когато имахме от 0 до 5 пациенти - ръстът е значителен. Лошото е, че трендът се покачва", заяви директорът на МБАЛ "Св. Мина" проф. д-р Петър Петров в "България сутрин".

Още по темата
Според него лечебното заведение е добре оборудвано за леки и средно тежки случаи.

"Втората вълна ни научи на доста неща. Имайки тренинг и екипи, както и вече изградена кислородна инсталация, мисля че вече можем добре да отреагираме на това предизвикателство, което ни очаква", посочи той.

И изрази допълнителен оптимизъм по отношение на третата вълна.

"Поне този път знаем с какво се сблъскваме и какво ни очаква. Имаме вече и готови терапевтични схеми. Има и опит сред персонала. Дори част от персонала, които бяха по време на първата вълна, ги държим в резерв, тъй като броят на леглата ни сега е по-малък", посочи проф. д-р Петров

"Ако трябва да го сравним с първата вълна - броят на заразените е много по-висок. Тогава беше доста по-стресиращо, защото не знаехме с какво се изправяме. Нямаше терапевтични схеми. Нямаше опит. Трябваше да бъдем прекалено предпазливи. Изолационни костюми. Екипи, които не излизат 24 часа от отделението и после се карантинират", обясни събеседникът.

Проф. д-р Петров намира мерките за важен елемент в борбата с Ковид-19, но посочи и нуждата на обществото от социален живот и развитие на икономиката. "Няма как да не бъдат прецизирани мерките и да не бъдем в локдаун", заяви той.

По отношение на коригираните мерки, проф. д-р Петров е на мнение, че в училищата не трябваше да бъде връщана присъствената форма.

"Водещо място имат училищата. Така стана и със започването на учебната година. Сега по същия начин - започна вълната да се вдига. В моловете и ресторантите има доста повече пространство за спазване на мерките. Вероятността оттам да се вдигне заболеваемостта е по-малка. Категорично съм против отварянето на нощните клубове, където няма как да се спазват тези мерки - разстояние между хората", посочи директорът на "Св. Мина" в Пловдив.

"В цяла Европа няма достатъчно ваксини. Имаме огромен списък с чакащи пациенти", заяви д-р Петров по отношение на големите опашки пред имунизационните центрове. И апелира към другите болници с важни съвети.

"Всяка една болница трябва да има изработен алгоритъм на лечение. На базата на практиката, която са създали, те намират най-добрия алгоритъм. Трябва да има екипи, които да са мотивирани и обучени, трябва и оборудване - кислородна система, и не на последно място - да запасени с антибиотици и противовирусни препарати", завърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре стига с вашите глупости!! ЗАЩО ДА НЕ Е ТРЯБВАЛО???
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средната възраст на починалите от Ковид-19 е около 70 години, а на тежко болните е около 50 години. Какви 80 години ви гонят?
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учениците от 1 до 4 клас се върнаха от 4 януари на присъствено обучение и заболеваемостта спря да спада и започна да се вдига. Минимумът беше през седемте дни 15-21 януари 2021 с 416 нови случая средно на ден, а сега са 2342 нови случая средно на ден за седемте дни 4-10 март 2021. На практика заболеваемостта се вдигна точно според прогнозата преди Нова година и аналогично на изпращането на децата на училище от 15 септември.
20
1
 
7
 
! Отговори
До господина/дамата, преди 3 години
дето "мисли", че скокът на заболелите не се дължи на присъственото обучение, а на фитнесите и кръчмите:Няколко мои близки се разболяха от Ковид в последните седмици. Хора в пенсионна възраст, не ходят на работа, нито по молове, фитнеси и заведения. Седят си в къщи, но имат внуци, които ходят на детска градина и училище. Сега 2 от тях са в болница, останалите се лекуват вкъщи с надеждата да не стигнат до болница. За това какво обяснение ще измислиш?
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Оффффф!Много е несериозно да твърдиш, че децата не боледуват от ковид, след като напоследък има дори и болни бебета!
18
8
 
2
 
! Отговори
Оффффф! преди 3 години
Директорът на болница да си гледа болницата!Да не се занимава с училищата и моловете! За тях има кой да се погрижи. Децата от ковид не боледуват, а тези, с които са им пълни нболниците, по молове и ресторанти не ходят, още повече пък на дискотеки.Средната възраст на тежко болните и починалите от ковид е около 80 г. Не са ви виновни децата или кръчмите.Вие сте некадърни.
17
2
 
6
 
! Отговори
До Зоро и останалите преди 3 години
"екперти" по образование - абе вие как не схванахте, че класовете не могат да се делят на групи по 10 деца, защото няма учители? НЯМА! Отделно, всяко училище има бюджет, който се формира от броя на децата, което пък определя броя на щатните места за учители. Ако в у-ще с 8 паралелки 1-4 клас ги разделим по 10 в група, ще трябва да се назначат поне още 20 учителя. И това е само за едно у-ще! А тази професия е на изчезване! Да не говорим как ще ревнете, че издържате с данъците още некъдърници...
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аа, нема да плашите, подготвяме четвъртата вълна, основен фактор завършващитесредното си образование - абитуриенти, ще се лее чалга до небесата, ще се мятатгюбеци и ще се возят по покривите на автомобили, налети с обилно количествофалшив алкохол тип цар Киро или Миньо Стайков. Ще се показват новите подаръци за завършващите- пластмасови цеци, устни, коригирани носове, уши, задни частии всякакви други части. Роднините ще се включват активно. Удри *** тоз вирус.
15
5
 
2
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
до 3Абсолютни глуупости човече. Говориш наизуст. Нямаш връзка с действителността на йота. Почнаха да растат плавно.Трябваше да се учат, но да разделят по макс 10 деца в клас. (1-4 клас) и да ги следят много внимателно. Ако едно покаже малко признаци веднага да го тестват!
14
1
 
8
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Набий им акъл професоре. Набий им както се набива к... в тъпаата банкянса тиква.Само че малко късно го казваш! Аз сигурно съм гений бре.Защото точно това казвам още от 15 септември първия път, и 1 януари втория път!Дано поне осъзнаването на факта колко смърт донесе пожарникаря, докара хората на не пускат за него на 4 април. Това е все едно да се самоубиваш!
13
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Па да закрием училищата направо?! То за какво са ни? Момиченцата от малки да ги научим а фръцкат дупе и да денсат на пилон, момченцата имат по-голям избор, я мутра, я гейче, може и барманче да станат! За какво им е това училище бе?
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сложен въпрос.Голяма пречка е и липсата на откритост на държавните и общински разходи за образование и здравеопазване.Тоест ,тези които плащат данъци не знаят къде отиват!
11
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И без това расте полуграмотно поколение, тези са решили да го направят нацяло неграмотно. Дистанционно обучение?! Айде стига, всички знаят ,че това е на практика невъзможно за поне 2/3 от децата
10
5
 
18
 
! Отговори
www преди 3 години
Заради безотговорни родители, които не искат да си гледат разглезените деца и настояват да им ги отглеждат присъствено в училище, измряха маса хора. Моите деца са големи, но от първи клас си стояха след обяд сами в къщи, обядват, учат, поспят си и вечер на бързо проверяваме и прибираме чантата. Сами се гледаха, станаха хора!
9
7
 
22
 
! Отговори
До недоволните преди 3 години
от статистиката - не ви харесва какво говорят числата, ама е факт. И на мен не ми харесва, ама е факт - присъственото обучение е сред най-рисковите фактори за разпростванение на вируса. Не е единственият, но е е сред най-рисковите. Обаче вие като шопо - седи, гледа жирафа в зоологическата градина и повтаря: Е, те такова животно нема! Та пишете си минусите, от тях нито вирусът, нито жирафът ще изчезнат...
8
11
 
24
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Дали ви харесва или не, учениците са хора и основни преносители - гръбнакът на епидемията. Покрай тях измряха много от техните възрастни близки и учители. Другото е просто затваряне на очите.
7
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен 123 преди 3 години
Айдееее пак учениците ви са виновни... Хайде стига вече тези неща... Затваряйте всичко, и няма да има болни. Сега от 5 ти до 12 клас онлайн, Мол-те хора, заведенията хора, и кое според вас трябва да се затвори.
6
14
 
18
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
"Учениците от 1-4 клас се върнаха още в началото на Януари и нямаше повишаване на заболеваемостта."Как да нямаше??? Отвори статистиката за Ковид - ясно личи по графиката какво се случва. В средата на октомври, 1 м. след началото на уч. година, започва стръмно покачване на заболелите. В края на ноември - след 1 м. ДО за 5-12 кл. - все още е пик с над 3000 заразени на ден. Края на декември - 10 пъти по-малко. Края на януари пак започва покачване, а 5-12 кл. се върнаха в у-ще едва преди 2 седмици!
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В повечето училища учениците са с фиктивно ,а не действащо образование.За съжаление е така от десетки години и инфекциите от корона вируси нямат вина.
4
8
 
27
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Най-сетне някой лекар да излезе и да каже истината - децата в градината или в училище няма как да се пазят. Едно че не разбират, второ, че не внимават, а и 20 деца в една стая за 4-5 часа просто няма как да стане.

Спонсорирани публикации