Българин 4 месеца не може да прибере тялото на майка си от Италия

Жената е починала от COVID-19
14 мар 2021 21:52, Нели Христова
28
Българин 4 месеца не може да прибере тялото на майка си от Италия
Снимка: NOVA

На 16 декември миналата година след тежко боледуване от коронавирус майкана на Илиян - Надежда Пандова загубва битката с болестта и издъхва в болницата в Сан Северо.

През последните 20 години жената, която е медицински работник, живеела в Италия. Работила е като болногледачка. Вече четири месеца мъжът търси начини да я погребе. Появяват се и проблеми с институциите в България, предава NOVA.

„Всеки ден поддържах връзка с майка ми. Сутрин ми се обаждаше да ме пита дали съм си изпил лекарствата. Следобед пак ми звънеше, вечер ми се обаждаше за лека нощ. От началото на декември, каза че е настинала и няма сили. Казах й да отиде на лекар. Тя ми каза и че има висока температура“, разказва Илиян Пандов.

Няколко дни по-късно състоянието й се влошава. Диагнозата е коронавирус. „На 10 декември за последно ми се обади на видео връзка по Messenger и ми каза: „Мамо, чуваме се за последно.“ Тя е медицински работник, жената знаеше за какво става въпрос. Не й действаше лечението и каза че за последно се чуваме“, обясни Илиян Пандов.

След това лекарите в Италия я интубират. На 16 декември губи битката с болестта.

Оттогава към днешна дата започва и ходенето по мъките за Илиян. Близо четири месеца няма издаден смъртен акт от Италия, а тялото на жената все още е в хладилна камера в болницата в Сан Северо. Илиян няма финансова възможност да прибере тленните останки на майка си.

„Първоначално ми казваха от погребални агенции, че това ще струва около 13 хиляди евро, защото прекарването й след коронавирус ще бъде като опасен товар и затова е толкова скъпо. След това от други погребални агенции се стигна дотам минимумът да е 8-9 хиляди лева, които пак нямам възможността да платя. Става един омагьосан кръг. Казват ми първоначално от посолството, че трябва да изпратя нотариално заверено удостоверение за наследници. Отидох за удостоверение за наследници, те ми се смеят и ми казват, че без смъртен акт няма как да ми издадат удостоверение за наследници. Кое трябва да е първо - смъртният акт или удостоверението за наследници?“, коментира той.

Илиян успява обаче да изпрати нотариално заверена декларация в посолството в Италия, за да докаже че е единственият наследник. Декларира също, че е съгласен на служебно погребение там.

В страната ни Надежда Пандова се води покойник само пред НОИ. Оттам обясниха, че българите живеещи в чужбина, всяка година трябва да подават декларация -живот. Жената не го е направила в последните дни на годината, защото тогава се разболява и изпуска срока. Така те я обявяват за мъртва и спират пенсията й. Пред всички други институции обаче тя е жива, защото няма смъртен акт. Така кредитът й, за който е направила застраховка живот, стои непогасен. А, Илиян с нищо не може да докаже, че майка му е починала.

Надежда Пандова се води жива не само пред българските институции, но и в регистрите на Италия.

„От община Сан Северо ме уведомиха, че когато има процедура за служебно погребение не се издава смъртен акт предварително, а чак когато тялото бъде погребано. Те обясниха още, че на фона на пандемията имат доста починали. Това е бедна община, намираща се в Южна Италия. Нямат много финансови средства и по тази причина все още българската гражданка не е погребана и съответно не й е издаден смъртен акт“, обясни Ермелина Пейчева - завеждащ консулската служба в Рим.

По думите й тези процедури са тромави и понякога продължават с години.

От Външно министерство и Консулската служба в Рим се ангажираха да направят всичко възможно да ускорят процедурите за служебно погребение и издаване на смъртен акт.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зле сме си... За онзи турист Скатов похарчихме няколко стотин хиляди, обаче на обикновените отрудени хора няма кой да помогне........Ако си с някакви БКП корени си добре, ако не си престояваш в хладилника до второ нареждане! БКП форевър!

Бог да прости жената!
21
0
 
8
 
! Отговори
Поп Грую преди 1 месец
А за нищоправеца скатов веднага самолетче...
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голям ужас и моя ята майка почина в Италия. Съчувствам на човека.
19
1
 
9
 
! Отговори
Хасан преди 1 месец
Какво да се очаква от две мафиотски държави?!
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 14 Анонимен
Той е внесъл пари за погребението ти
17
1
 
13
 
! Отговори
Цар Боко ще преди 1 месец
изпрати правителственият самолет да я прибере, той лесно решава с народни пари, няма да са от чекмеджето я!? За чекмеджето има, но за народа няма, това са мутрите от ГЕРБ. Пак тях си изберете, та да довършат народа!
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 4 месеца не се ли изчисти от корона, та да я погребат евтино?
15
0
 
14
 
! Отговори
Dtrumppp преди 1 месец
Много тьжно
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Живей трудно...Умирай трудно...И в отвъдния свят е трудно да си...Такива случаи трябва да поема държавата.
13
2
 
26
 
! Отговори
Обективно преди 1 месец
Европейският съюз е колонизаторска и експлоататорска организация, която краде хора, ресурси и капитали от Източна Европа в полза на Запада.

Когато робите от изток умрат в западната империя, чак тогава разбират, че струват по-малко от праха по подметките на западните експлоататори.
12
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия дето плюете по човека, прочетохте ли изобщо статията, гледахте ли интервюто? Жената е била медицинска сестра в България. Помагала е на хора. Как може изобщо да кажете “Какво ѝ е длъжна дървата”?! Гледате снимката на един болен човек и плюете само заради цвета на кожата му. Елементарни сте!
11
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи другите процедури се бавели с години а за спирането на пенсията веднага
10
10
 
6
 
! Отговори
Финаннсист преди 1 месец
Ако сте общ работник на мижава заплата заделяйте 20-30% за черни дни. Не харчете без причина. Учете за да си намерите професионална работа и тогава живейте с 30-40% от заплатата и внасяйте парите във фондове. Ако сте млади до 45г. Ще имате два милиона в твърда валута и постоянни годишни приходи 6-8% завинаги.
9
14
 
15
 
! Отговори
Българин в Америка преди 1 месец
Аз останах безработен преди 4 години и вече ми свършват спестяванията. Ако може България да ми помогне както помага на други неудачбници.
Майтап бе, да го *** маннгото, всеки се оправя за себе си. Затова има застраховки. Ама българинът нали е тарикат не ги признава. И за 20 години как не е спестила пари или манггото ги е похарчил. Я да се направи ревизия! Какво общо има Българската държава и властта с умрял в чужбина българин. Купувайте си застраховки и си спестявайте пари.
8
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зле сме си... За онзи турист Скатов похарчихме няколко стотин хиляди, обаче на обикновените отрудени хора няма кой да помогне...
7
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С какво е виновна България за това, че Италия не е издала смъртен акт?
Това е дупка в тяхната система, а не в нашата.
Естествено е без документи в България да не може да се обяви смърт.
Истината е, че в много западни държави е пълно с неуредици и бюрокрация, обаче българите плюят само родното. В Италия даже пръ д ня та им мирише явно по-добре.
6
2
 
29
 
! Отговори
Шопо преди 1 месец
Говежда държава...
5
1
 
44
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 1 месец
БОЖЕ,БОЖЕ, ДА ЖИВЕЕШ ТРУДНО, ДА УМРЕШ ОЩЕ ПО ТРУДНО !!! ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА И, СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ НА СИНА И !!!
4
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подобен проблем имаше съпругата на мой познат, който почина в Русе от инфаркт. На лекаря му се сторило, че смъртта не е естествена и уведомил МВР. Започна разследване, което трая 6 месеца, през което време моя познат бе в хладилник. Накрая се разбра,че няма убийство и го погребаха, но съпругата му плати много пари за съхранение на тялото. За скъсаните нерви и другата бюрокрация няма да говоря.
3
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Захариева и Каракачанов нали казаха че помагат на всички Българи.Къде са сега ,нали има избори?