Доходите на най-бедните и най-богатите у нас с разлика от над 8 пъти

България е на челната позиция по неравенства в ЕС
18 мар 2021 19:58, Ния Христова
47
Доходите на най-бедните и най-богатите у нас с разлика от над 8 пъти
Снимка: БГНЕС
България застава на челна позиция по неравенства в Европейския съюз - разликата между доходите на най-бедните и най-богатите у нас е над осем пъти. Това сочат най-новите данни на Евростат за 2020 година, съобщи БНР.
 
"Ако се върнем назад в годините, имаше периоди на по-голям спад, имаше периоди на лек ръст, но за България беше около шест-седем пъти разликата  на доходите между богати и бедни. В момента за втора поредна година тенденцията за над 8 се повтаря и се притеснявам да не стане нещо нормално за икономиката ни. Средно за Европейския съюз разликата е около 5,2 пъти", коментира икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов.
 
Данните показват още, че за втора поредна година страната ни е на първо място с най-високо неравенство сред страните от ЕС и според коефициента на Джини, който се използва за измерване на неравенства и разпределението на благата в обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искахте капитализъм. Какво равенство?Станахме достойна капиталистическа африканска държава с либертарианска икономика. Неравенството е чест и достойнство. За неравенство се бореха всички партии.
41
0
 
4
 
! Отговори
Eдин от Германия преди 3 години
Не разбрах защо името на най-големия германски финансов институт беше цензирано в по-долния ми коментар. Думата Б А Н К А вече неприлична ли е ?
40
2
 
2
 
! Отговори
Един от Германия преди 3 години
Стига сте писали подобни статистики. Ами в Германия шефовете на Дойче Банк, Даймлер, Фолксваген и други (както и топ футболисти и треньори) получават между 5 и 10 милиона евро годишно с бонуси, дори и фирмите да са на загуба. Това е средно 500 повече от годишния доход на бедните 25% германци. 8 пъти нищо не е, аз влизам в тази категория.
39
4
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен35Колко пъти да повтарям, че не последните години ни причиниха проблем? - всичките ни днешни проблеми се пръкнаха от политиката на преход на БСП! Така ни размаза тази тяхна политика, че още не можем да си стъпим на краката, още някои хора са просто "матриял", още пенсионерите са на кисело мляко /тогава, 90-те години, пенсионерите спасяваха нацията от гладна смърт с пенсиите си и това съвсем не можа да им го прости БСП! - чак сега и за тях се вижда светлинка в тунела/...БСП ВЪН !
38
1
 
3
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
И как се установи тази разлика? Българинът знае, че богат доходи не декларира!
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Посмалете малко.Все пак един милиардер избяга в Дубай,втори в Белград,Галеви и те ,други олигарси са по съдилища и арести,милионите им са запорирани,а се предполага че доходите на обикновения човек все пак не намаляват.Отделно е че нацията намалява или определена част емигрира,което пак влиза в противоречие с написаното за увеличаване на разликата .Значи преди е била по-голяма и просто базата в сравнение с други държави е различна и в наш ущърб.
36
1
 
8
 
! Отговори
За преди 3 години
За съжаление в България неграмотните са богати , а не обратното. Учителите,лекарите и още много като тях неграмотни ли са? Какви глупостите пишете. Най-богати са мутрите.Като цяло има и нормални хора с добри заплати ,но те са много малко. Така ,че *** или не не пиши глупостите. Докато има като вас ще бъдем зле.Доволни че взимат пари,а за другите не им пука.Само не човек може да говори колко сме добре.
35
2
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен32Абе ти що бъркаш плоскостите, значи?!...Сега разглеждаме финансовия портфейл, не мисловния капацитет...Та парите не са виновни, онези, побъркани по тях ще си изкупуват вините: дават ли ти - взимай, гонят ли те - бягай, значи...Просто!...*** народ, слаба държава, ама дали ние сме прости или робството беше твърде скоро?!...Като се замисля, не мога да повярвам, че това, което ни се случва вече 30 г. не е някакъв кошмарен сън - ето, сега ще се събудя...и...всичко ще е добро и светло.
34
0
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
ОСЕМ,или..ОСЕМДЕСЕТ пъти е разликата?Защото ако най-бедния има 500 лв приход,да речем../изключвам пенсионерите..За тях 300-400 лв пенсия си е "резон"../,то при ОСЕМ пъти разлика просто няма как на седмица де се пръкват по няколко нови МИЛИОНЕРИ .Та?..За какво става дума?
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
bravo emcho! N1! ei taka prozrachno live iskam na ecrani v infocentera i ikoni ot bg ikonomika, tablici, diagrami, chisla, chisla...i kuklite ti da dumat bez da aaaakat...kratko, tochno i yasno s vesela usmivka! :-)
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже е малка разликата. Не е честно неграмотния и мързеливия да взима колкото образования работохолик. Разликата трябва да е сто пъти.
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При 12 години управление на мутрите, неравенството става все по-голямо. Мутрите пълнят чекмеджетата, а хореата мизерстват.
30
4
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Пурко RЕ те тва ти е проблемът, значи!...Не мой то тъй...Само 10 млн! Бе ти как живееш, бе...То с толкоз не може да се отриде на една екскурзия, значи, кво остава за питието, пък и аперитива?!...Не това не си е живот!...Мъка, мъка...БСП ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
29
1
 
2
 
! Отговори
Св. Петър преди 3 години
Без багаж моля
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най богатите са най бедни. Духовно са бедни ,беден им е и речника и фантазията им е бедна . И все не им стигат парите. Все са гладни за пари . За власт. Бедните те.
27
1
 
2
 
! Отговори
Пурко R преди 3 години
Значи . Патрона има фабрика за около сто милиона евро. И аз нарани а имам само десет милиона? Брря да му сеневиди.
26
3
 
2
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Чети бе."...според коефициента на Джини, който се използва за измерване на неравенства и разпределението на благата в обществото "
25
4
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен24Това е защото сме най-експлоатирани от всички - т.е. ще почнат наистина да вдигат заплатите, значи...Само да видим колко още ще протестират богатите, значи! Негодници много станаха откакто БСП се зае с възпроизводството им преди 30г...Немам думи!
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната абсолютно безполезна статия написана от непрофесионални журналисти. Какво липсва?Дефиниция на това какво сравняваме! Тази разлика от 8 пъти е между какво? Горните 10% и долните 10%? Горния 1% и долния 1%? Горните 20% и долните 20%? Без тази информация, статията е напълно безполезна. Мога да напиша статия, че най-богатите 100 българи са няколко милиона пъти по-богати от най-бедните 100 българи.
23
1
 
1
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ТОВА ГО НАПРАВИХА ТИЕ НАЩЕ ОТ ГОРЕ.-ДА УГОДАТ НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ФИРМИ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 650 ЛВ БРУТО.-ТЕ ТИЕ ТЕ-КАДЕ ГИ ВЕЛИЧАЯТ НЕКОИ.

Спонсорирани публикации