Костадин Ангелов: Нека хората проявят малко самоконтрол,

Всеки ден този вирус ни изненадва, заяви министърът
18 мар 2021 18:12, Нели Христова
49
Костадин Ангелов: Нека хората проявят малко самоконтрол,
Снимка: БГНЕС

Затварянето се наложи защото числата го изискват. Оказа се, че британският вариант на вируса е по-трудно контролируем.  Това каза пред bTV министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

"Появиха се нови щамове, за огромна наша радост те не са докарани в нашата страна. Френският щам не може да бъде доказан с PCR. Всеки ден този малък вирус ни изненадва с поведение и с начин на разпространение. От нас се изисква да вземем тези непопулярни мерки. Днес брифинга от всички ни беше най-труден. Трябваше мерките да бъдат такива, че да щадим психиката и достойнството на хората", каза още Ангелов.

"Благодарение на нашите мерки, които бяха поносими и в голяма част от времето спазвани дадоха резултат, постигнахме завидни резултати в ЕС. Много държави с по-строги мерки не успяха да постигнат нашите резултати", добави здравният министър.

"До края на деня ще има брифинг на директорът на изпълнителният директор на агенцията по лекарствата. Имаме вече резултати от аутопсията в Пловдив. Тя не доказва връзка между ваксината и неблагоприятния изход, няма тромби у жената, която е починала. Когато приключи заседанието и ще обявим какво ще е решението на нашата държава по ваксинацията с "АстраЗенека", каза още Ангелов.

Припомняме, че жена на 57 г. от пловдивското с. Йоаким Груево издъхна в нощта срещу петък, часове след като е била ваксинирана.

"Щамът от миналото лято няма нищо общо с този сега. Ние сме длъжни да сменим тактиката си, след като този невидим враг го прави. В Танзания видяхме един президент, който твърди, че няма вирус и той загина от този COVID. Нека се водим от разума на науката. Ние ще забавим разпространението, но няма да го спрем. Единственото нещо, което може да убие този вирус е ваксината. Само когато постигнем 70% ваксинация на целия свят, чак тогава ще спечелим тази битка, дотогава ще сменяме концепцията. Няма правилен модел. Всичко, което беше казано до момента много бързо рухна", добави той.

"Ако останат ваксини в България, ще бъде ваксинирано населението в Западните Балкани. Досега не сме изнесли една ваксина. Имаме спряни партиди на "АстраЗенека", до края на деня ще има решение и ще бъдат пуснати отново в употреба", каза здравният министър.

"Възможно е когато човек се ваксинира да бъде преносител. Ефективен имунитет се развива не по-рано от 28-34 ден. Не трябва след ваксина да се хвърля маската. Трябва човек да се пази", добави той.

"Много български лекари и сестри не се регистрираха в първата фаза. Сега голяма част от тях са в болнични заведения. Сега много лекари и сестри вече искат да бъдат ваксинирани. Ние сме обърнали нагласите на българските граждани", каза още здравният министър.

"Има един важен въпрос - колко време след ваксинация сме защитени? Има много въпроси, на които науката не е отговорила. Като учени също се вълнуваме и търсим техните отговори", каза още Ангелов.

"Има скала, която показва къде са най-рисковите места. Не можем да сложим полицай до всеки човек. Нека хората проявят малко самоконтрол, нека носят маски. Не се иска нещо толкова голяма. Този момент поставя пред нас големи изисквания. Ние трябва да положим усилия, за да се превърнем в онези водачи, които българските граждани искат да имат. Ние нямаме друга възможност, освен да се справим с това. Аз не искам хората да ме обичат, искам да бъда полезен и да чувствам удовлетворение като лекар, тогава ще спя спокойно", каза още Ангелов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
3
 
! Отговори
ББ преди 3 години
защо само астра г-н министро...искам пфайзер...или модерна,до кога зависимости и куфарчета???плащам данъци и преки и косвени...къде отиват парите ми??до кога ще правите избор вместо мен???до кога ще се разпореждат мафиоти и бедни духом престъпници с живота ми и този на децата ми???вярвате ли,че ще ви го позволя???1400г Народа ми е оцелял срещу "вярващи си"!парите и офшорните ви не са ценност...златата и егото ви не са ценност отдавна!Справедлив Свят!!!Съд за престъпниците!!!Ревизия !!!
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо след като положението е много зле забраната влиза в сила чак от понеделник?
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези хора са за долнопробни нискобюджетни филмчета от Холивуд, за там са определено, особено този с ботокса :)))
41
8
 
10
 
! Отговори
Долу коронизма! преди 3 години
В събота всички граждани на които им писна от лъжци, коронаджии, хипохондрици и медицински фашизъм да излязат на улиците! Долу маските и статистиките!
40
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неадекватника пак плещи пред медиите... вместо да се скрие в някоя дупка и да си посипе главата с пепел.
39
6
 
10
 
! Отговори
Питам преди 3 години
А ти с каква ваксина се бодна???а нас ни смяташ балъци.
38
3
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
"До края на деня ще има брифинг на директорът на изпълнителният директор на агенцията по лекарствата."***, би ли разяснила това изречение?
37
3
 
6
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Друже .Българин и самоконтрол ?
36
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста се самоконтролират българите иначе до ся да сте по дърветата да висите
35
7
 
11
 
! Отговори
Самоконтрол преди 3 години
Не правете секс и не забременявайте жени по време на епидемия. Да се спре размножаването в следващите 5 години. Въздържайте се и повече самоконтрол.
34
4
 
14
 
! Отговори
Добре,де преди 3 години
Показвате само хора,които агитират работа от къщи,ами ние в хлебозавода как да работим от в къщи и кой да ни гледа децата,докато сме на работа.Никой не яде виртуален хляб.
33
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се подкрепи за момента най голямата опозиционна партия способна да гътне ШАЙКАТА в случая БСП, ------БСП също подкрепят мерките и ваксинацията.
32
5
 
13
 
! Отговори
Тоя преди 3 години
вече не е министър много измами много приказки. Защо не си признай колко много хора извадихте на зелен коридор и ги заразихте.
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние трябва да положим усилия, за да се превърнем в онези водачи, които българските граждани искат да имат--------Ако обичаш - недей!
30
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека в понеделник всички да отворят и никой да не носи маски. Какво ще направят, всички ли ще глобят? Няма как да стане. Не може шепа *** да ни диктуват живота.
29
3
 
9
 
! Отговори
Ненормален работещ преди 3 години
Няма никъде самоконтрол. От най-горните етажи та до Димо Куция и жена му Донка от нашето село. Те не са корумпирани като вас, те са крадливи. Ама дребни крадци! А вие сте нп едро.
28
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една година не се научи - дребни тарикати, самоконтрол нямат.Ако не им наложиш контрола с твърда ръка, все едно си ги отвързал и си им дал благословия да правят каквото им е кеф.
27
6
 
19
 
! Отговори
Да гътнем ШАЙКАТА преди 3 години
Колкото и да не им се иска на много хора и партийки, но изхода е един..... Да се подкрепи за момента най голямата опозиционна партия способна да гътне ШАЙКАТА в случая БСП, която да победи на изборите ГЕРП и да състави коалиционно правителство с ясна и кратка цел.....СВАЛЯНЕ И РЕВИЗИЯ НА МУТРЕНСКОТО УПРАВЛЕНИЕ....пък после кой от къде
26
5
 
11
 
! Отговори
Таня преди 3 години
"Ние трябва да положим усилия, за да се превърнем в онези водачи, които българските граждани искат да имат." каза послушко и отиде да лази в краката на Тиквата.
25
6
 
4
 
! Отговори
Бойха Хрес Спасител преди 3 години
Ако са боцнете, значи *** одобрявати за старият-нов цар и бог, де! Ку не съ боцнете, значи сте против мен и тогава ва оставям в ръцете на Корнелата:))) Само Аз, Цар и Бох, мога да ва спаса, с едното боцкане - боц и вий нищо нема да усетите, но пък, Аз ша спечела изборете;)))