Отчитат отлив на дарители на кръвна плазма

Хората, които са ваксинирани, могат да се подлагат на тази процедура
19 мар 2021 08:36, Ния Христова
12
 
Отчита се отлив на дарители на кръвна плазма. За това сигнализират от Центровете по трансфузионна хематология в градовете Пловдив и Варна. 
 
"Започнахме работа с реконвалесцентна плазма на 29 април м.г. Задачата на началника на ВМА не беше лесна - да подсигурим депо от всички кръвни групи. Към момента разполагаме с необходимото количество за лечение на пациентите от ВМА в София, Пловдив, Сливен, Варна и Плевен", каза началникът на Центъра по трансфузионна хематология към Военномедицинска академия проф. Румен Попов пред Bulgaria ON AIR.
 
Той сподели, че във времето са помагали многократно на пациенти и от други болници в България.
 
"Временен проблем с кръвта се случва. От едната страна са пациентите с COVID-19, които се нуждаят от лечение с реконвалесцентна плазма. От друга страна са много пациенти с други сериозни заболявания, за които се изисква лечение с кръв и кръвни продукти. Проблемът може да се реши по един единствен начин - когато всички здрави български граждани на възраст от 18 до 65 години даряват кръв", допълни проф. Попов.
 
И подчерта, че в момента в световен мащаб се проучва лечението на COVID-19 с реконвалесцентна плазма.
 
"В България също се прави такъв анализ, а когато са готови резултатите - ще се получи най-точният отговор. Използваме два метода за получаване на COVID-19 реконвалесцентна плазма - единият е чрез даряване на цяла кръв, това е обикновено кръводаряване. А другият е апаратната плазмафереза. И в двата случая помагаме на болни, които имат необходимост. Хората, които са ваксинирани, могат да се подлагат на тази процедура. С времето успяхме да помогнем на много пациенти", добави още проф. Румен Попов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен доста от хоата се страхуват като се каже да даряват кръвна плазма.Също и някой може дачакат да дарят за някой близък или приятел ако се наложи.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леле, леле... Чета коментарите и страх ме хващаКой да ти знае, че толкова животни се разхождат в човешки кожи...Лекарите им виновниТоя им виновенОня им виновенТе, милите, чисти и невинни душици.... Homo Hominis Lupus Est
8
0
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
Да се обеззаразява? А каишка срещу бълхи не искаш ли да ти сложим?И ти имаш право на глас?! И ти си сигурно родител?! ЗАЩО?!
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудя се,защо не се обеззаразява прелятата кръв?Пази Боже,да влезеш в ръцете на лекари!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вампири, таласъми....
5
1
 
4
 
! Отговори
Sk преди 3 години
И аз си търсих кръв като ми трябваше и я плащах. А тези негодници лекарите не я изследваха , ами ми сигнали заразена кръв с хепатит. Добре, че не беше нещо от рода на короната.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не се гръмнете. Аз не се спрях да ходя и да се срещам сс хора и никакъв грип не ме е хванал. Правя си ексепирименти и нищо
3
1
 
4
 
! Отговори
бла,бла преди 3 години
Отидох преди 2 месеца, понеже имам антитела, докторът ми каза, че имало супер много и нямало нужда. Понеже пия 1/2 хапче за кръвно сутрин, не пожелаха и кръв да ми вземат. А от ***, които кой знае вземат ли някакви лекарства, си точат и пари си им дават. Не искам нищо лошо да кажа, просто ако имаха толкова много нужда, нямаше да го пия 2 дни хапчето и щях да даря. Докторът ми каза, че имат пре достатъчно и да си гледам своето здраве. Еми, ок ...
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз изкарах някакво грипче за 1 ден и сега трябва да страдам цял живот
1
1
 
6
 
! Отговори
Всичко преди 3 години
е мазало.За да си направиш операция искат да си търсиш двама или трима да дадат кръв.И се молиш като куче за комат хляб. Системата тотално е сбъркана.