Проф. Балтов: Да се пазят децата от COVID-19, има по-тежки случаи

„Ще има четвърта вълна на вируса, ако не успеем да ваксинираме около 3 млн. души“
20 мар 2021 12:26, Елка Василева
70
Проф. Балтов: Да се пазят децата от COVID-19, има по-тежки случаи
Снимка: архив, БГНЕС

„Вирусът се видоизмени и подмлади групата, която засяга. Трябва да се пазят децата. Имаме случаи, които протичат по-тежко при тях, за щастие нямаме случаи за апаратна вентилация.“ Това каза директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред bTV.

Той добави, че в болницата има 6 деца, които се лекуват от коронавирус, както и че има още резерв.

"За София 3500 са леглата за средни и тежки случаи. По-добре сме подготвени в „Пирогов“. Имаме 16 оборудвани етажа, повечето от персонала е ваксиниран или преболедувал. Сега имаме даже 180 нови желаещи за ваксинация", добави Балтов.

Още по темата

Според него желанието за имунизация е вече 50% и ще има все повече хора, които ще искат да се ваксинират.

Лекарят предположи, че ще има нова четвърта вълна на вируса, ако не успеем да ваксинираме около 3 милиона от населението през август-септември, но тя няма да е толкова тежка и ще е през октомври и ноември.

Според него ние не сме в локдаун, а в затягане на мерките, защото ще са само 10 дни и нямаме вечерен час.

Балтов не смята, че е закъсняло решението за налагане на по-строги противоеподемични мерки, но е категоричен, че за да са само 10 дни, трябва да се спазват стриктно.

Директорът на „Пирогов“ коментира и причината за третата ни позиция по смъртност от вируса в света.

Имаме доста застаряващо население и хора, които не се профилактират 10-15 години. Те са със спящи заболявания, които не се лекуват, а и вирусът стана много по-опасен, обясни Балтов.

По думите му често има и протичане на заболяването в първите 7-10 дни почти без симптоми - зачервено гърло и хрема. А после се обостря със задух и отпадналост, които не позволяват на инфектирания да стане дори от леглото.

Освен това специалистът заяви, че се изследва новият френски щам, но не може да се каже засега дали е по-заразен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
долу ръцете от децата!
15
1
 
24
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: 12Ми по-добре е, ама няма кой да слуша! Даже от грип децата боледуват по-тежко.Разбира се, най-добре човек да е здрав.Но пълно безумие е ваксинация по време на пандемия!Именно тя кара вируса да мутира и започне да разболява и деца.
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
самоубий се!
13
13
 
14
 
! Отговори
До 7-цата преди 3 години
Като въведат мерки, каквито имаше в Италия и Испания през миналата пролет, ще видиш едни кутии. Точно те разнасят заразата, отвориха училищата през септември и всичко пламна точно след 2 седмици, същото се повтори и през януари. Повечето са безсимптомни, но разнасят, след това родителите на работа и от там цялата фирма...Вечерта 20 деца на една площадка и така нататък.Тотална разхайтеност и безхаберие!Имат се за богоизбрани някои хора.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е ли по-добре децата да прекарат този вирус за да придобият антитела? Така или иначе при децата не се стига до усложнения или летален изход. Изкарват го като нормален грип.
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жестока и мъчителна участ очаква всички герберски *** !
10
3
 
24
 
! Отговори
Сократис преди 3 години
Няколко избрани от Борисов лекари с професорски титли, но със специалности много различни от епидемиология, вирусология и инфекционистика, ежедневно и ежечасно облъчват зрители и читатели, с налудничави свои твърдения. Предполагам, вече повечето от вас са чели как се "изчисляват" новозаразени, хоспитализирани и починали.Всеки добър ученик от 7-8 клас, ще обори ежедневните стъкмистики, и ви докаже, че нищо сериозно и тревожно не се случва в момента. А за твърденията за децата-това е престъпление!
9
9
 
11
 
! Отговори
SL преди 3 години
Ще засяга и още как... Тъй наречените млади семейства отказват да възпитават децата си и те самите не спазват никакви правила, правят го демонстративно и гледат с насмешка на мерките, които останалите спазваме цяла година.Сега когато покрай "сухите съчки" вземе да гори и суровото, ще ги чукне горния, та да видят долния!
8
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В понеделник ще рекламира да водим децата да ги имунизарат против короната.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как да се пазят , да ги затворим в кутии ли
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Вируса може да зарази всеки. При голяма част от хората минава като грип или като лека настинка. Като цяло излишно се създава напрежение от такива като Балтов.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи не ми цъкайте минуси ако нямате идея за какво говорите :) това "каляване" няма нищо общо с това дали ще хванеш вирусна инфекция :)
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Това пък няма нищо общо....
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости аз прочетох в фейсбук един вика, че вирус няма и аз му вярвам защото има снимка на котенце на профила!
2
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредните заблуди и насаждане на паника и страх сред хората.Вируса сега пък засягал повече деца и млади? Сериозно ли?В другите държави защо не е така? Все пак България не се слави с голямо население с преобладаващо млади хора.Статистиката за новозаразени показва точно обратното.
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моите деца са калени понеже редовно ходят на село.