В капана на любовта: Африканци източват милиони от сметки на българки в нета

Жертвите продават имоти, ценности, теглят и заеми заради обещание за щастлив съвместен живот
24 мар 2021 08:43, Елка Василева
200
В капана на любовта: Африканци източват милиони от сметки на българки в нета
Снимка: архив, БГНЕС

Българки са завлечени с хиляди левове чрез онлайн измами. От ГДБОП съобщават за случай, при който са преведени в чужбина рекордните 400 000 лв. Жените стават жертви на любовни авантюри, а сценаристи се оказват основно киберпрестъпници от Северна Африка.

Преди две седмици майката на Димитър попада на интересно приятелство във Facebook, разказва БНТ. В социалната мрежа я намира Джон Максуел. За кратко Джон успява да изгради доверие и да събере лична информация за жертвата си, която живее в Хасково.

Мъжът обещал двамата да заживеят щастливо в България, тъй като имал много пари. Имало обаче условие.

"Той е бивш военен от Афганистан и там била паднала бомба в бижутериен магазин и всички тези ценности той ги събрал в един колет и й го изпратил, но в момента бил спрян в Лондон и тя трябва да преведе тези пари на сметка в Испания", разказва Димитър Митев.

Възрастната жена се свързала със сина си, който живее в Норвегия. Поискала 8 000 лева, без да споменава за какво са парите, както била инструктирана.

"Впоследствие разбрах, че тя е 100% убедена, че трябва да ги плати тези пари", допълва Димитър. „Както виждате, няма никаква логика в това, което се предлага, но самата манипулация, самият начин на обработка на определен човек кара тя да го прави", казва мъжът.

Димитър и съпругата му започват собствено разследване, за да докажат измамата. Свързват се с въпросният Максуел и разбират, че измамниците използват програма за фалшифициране на самоличност.

"Каза ми, че е военен, но снимките, които ми изпрати в месинджър, не отговаряха на човека от Facebook профила. Мисля, че се опитват да изиграят роля, която ги представя като атрактивни мъже, мачовци. За това качват снимки с униформи, за да пленят по-лесно сърцата на жените", обяснява Труде Хокланд, съпруга на Димитър.

Подобни измами не са рядкост и в Норвегия. 62-годишна жена, професор по медицина, набира смелост и разказва публично как губи 13 милиона крони. Била убедена, че мъжът, на когото помага финансово, е гръцки архитект, изпаднал в беда докато работи в Ларнака.

В купчината входящи сигнали в ГДБОП са потънали над 200 000 лв. на десетки българи. Измамите в интернет лавинообразно нарастват. Засечени са трансфери към държави от Африка, Европа и Азия.

В капана на любовта жертвите продават имоти, ценности, теглят и заеми. Случаите си приличат по едно - обещание за щастлив съвместен живот.

"Преводите са от 10-20 хиляди български лева. Един случай имахме преди два месеца, при който млада българка е изпратила над 400 хиляди лева", обяснява Владимир Димитров, началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Допълва, че най-голямото оръжие на този вид измамници е наивността.

Фалшивата самоличност се поддържа с откраднати снимки от профили - най-често на военнослужещи, лекари и служители на ООН.

"В над 98 % от случаите сме стигали до организирани престъпни групи в северноафрикански държави. Предполагаме, че месечният оборот от този вид престъпност е от няколко милиона лева. За да се изкарат парите от жертвата, се използват други организирани престъпни групи, които имат само мулета", допълва Димитров.

Мулетата обикновено са хора, които имат спешна нужда от финанси - тежко болни или пък наркозависими, на тяхно име се откриват сметки. Срещу дребна комисионна парите се теглят от банкомати в различни точки на Европа - така следите се покриват, а жертвите губят всичко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова им е акъла. Мързеливият два пъти работи, скъперникът два пъти плаща.Ум царува, ум робува, ум паmки пасе.
62
0
 
18
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
ГДФАСУЛ защо не разследва откъде млада българка има 400 хил. лева?
61
0
 
10
 
! Отговори
Язък преди 3 години
Ако статията е вярна,то същата е доказателство за афоризма:дългокосо-плиткоумно. Язък за борбите на суфражетките за равенство.
60
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уахаха - Вчера както си вървях по улицата и от банката изхвърлиха няколко торби с пари в кофата. Аз ги събрах и ти ги пращам по Еконт, но моля те им плати транспорта 5К, че са големи чували и нямям толкова и после ще си ги разделим.
59
0
 
22
 
! Отговори
Българка взима дава преди 3 години
Българките се заиграват със смотани български мъже взимат им парите и после купонясват тези жени и дават луди пари за гигантски африкански членове.
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възможно е да са давали парите за откуп като са вярвали, че имат кадри от домашен филм или компромати. Така е като обикалят по сайтовете за запознанства. После ги е срам и лъжат, че от любов са ги дали парите. Много от хората обикалят с лепенки на телефона - крият си камерите. Наистина са наивни. Наивни до просmотия.
57
2
 
11
 
! Отговори
!@! преди 3 години
Човешката глупост е безкрайна.Може и да има такива случаи, но за превод над 20 хиляди (ако не си бизнес и нямаш други подобни трансфери), ДАНС ще са при теб с въпроси.Да не говорим за големи суми като 400 хиляди.
56
1
 
14
 
! Отговори
Гроби Таласома преди 3 години
На жените им липсвало внимание... Стига сте ме разсмивали. Жената не знае, какво иска, а тази дето знае и тя е потвърждение на правилото! И цял живот - угодия нема. Защо е така? Защото тук говорим просто за "бъг", грешка в сътворението и усъвършенстването на човекът;)))
55
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фалшиви новини . Българката пари не дава , ако имаш ще ти ги вземе . Стига сте лъгали .
54
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Занзибар ли се запознават с тези мъже?
53
0
 
10
 
! Отговори
От бореца преди 3 години
Милионите са в африкански валути, само дрътите миндери, са си дръти по цялото световно човечество.!.
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пишете в лентата на браузера си антифа точка ком на английски и гледайте къде ще ви препрати.Ето това е най-голямата успешна измама на 21 век .
51
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пишете в лентата на браузера си антиафа точка ком на английски и гледайте къде ще ви препрати.Ето това е най-голямата успешна измама на 21 век .
50
1
 
7
 
! Отговори
еАН преди 3 години
BBC-то си е BBC.
49
7
 
10
 
! Отговори
до 49 преди 3 години
Дефинирай доста добра. Доста добра за мен е 25 000лв.. Добра е 8-10-12000лв.. С доста добра 400 000 за жилище са нищо. Аз съм с повече от добра и изплатих вече 2 жилища. При 2% лихва няма да стоя и да блея, я.
48
10
 
20
 
! Отговори
ий преди 3 години
Пишем мъжете,че жените са лекомислени и лековерни. Направо да си го кажем,наивни. Но не отчитаме фактите. Жените без внимание са много,и не може да се неглижира.Пък чужденец,богат,млад,с голям атрибут,никоя няма да избяга от това,дори и да е женена ще кръшне .В случая и ние БГ мъжете имаме вина,че не обръщаме достатъчно внимание на жените си.Да знам ,за тях сме бай *** без отношение към жената,и са отчасти прави. Мислят си че чужденеца е много класи над нас.
47
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми българките налитат на африканци вече. Какво да намерят тук?! Шкембак склададжия с 2500лв. заплата и БМВ Е60, който се прави на милионер наляво-надясно, а реално няма 2 стотинки в джоба. Качествените мъже отдавна имат половинки, че даже и любовници.
46
0
 
21
 
! Отговори
Джо преди 3 години
То па все едно малко мъже изгарят по подобен начин. Жените са потайни, трудно признават, че са ги преметнали.
45
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре бе...... Аз работя за една доста добра заплата за България и не мога да си представя да изтегля 400 бона за жилище, тия дават такава сума за мним любовник.......От дет дошли, там отишли
44
8
 
23
 
! Отговори
Голям член на ООН преди 3 години
Нека да позная - същите тези се страхуват, че ще ги чипират с ваксина, нали?