Работа в чужбина или трафик на хора: Къде са уловките?

Над 450 българи са станали жертва през изминалата година
2 апр 2021 21:19,
11
Работа в чужбина или трафик на хора: Къде са уловките?
Снимка: Pixabey

Бъдете изключително внимателни, когато заминавате да работите извън България. За това призовават от Комисията за борба с трафика на хора. Причината са примамливи обещания за високо заплащане на фона на нарастващата безработица заради пандемията. Зад тези обещания обаче, все по-често се крие риск от въвличане в трафик на хора с цел трудова експлоатация.

Според наблюдаваните досъдебни производства през изминалата година, пострадалите от трафик на хора българи са над 450 души.

"Това е малка част от реалните случаи, тъй като повечето от пострадалите не подават сигнали или не са разбрали, че са станали жертва на трафик", обясни пред Нова тв Ернеста Русева от националната комисия за борба с трафика на хора.

По думите й трябва да бъдем особено бдителни, когато попадаме на обява, в която се предлага високо заплащане, но не се изисква образование или наличието на чужд език. Когато има само обявен мобилен номер за връзка, но не и посочен адрес на фирмата, търсеща персонал, обявата също е съмнителна.

Не е регламентирано и посредникът да иска пари от работника, тъй като обикновено лицензираните посредници имат договорка с фирмата в страната на дестинацията. Трябва да има и договор, който да е на език, който  работникът разбира, тъй като той трябва да знае какво подписва и при нередност да си потърси правата. Не е редно и работодателят да задържа документите на служителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мария Бакалова новата набедена за актриса с роля изиграна в пародия скрита камера - роля която нито една голяма исериозна актриса не би приела нито пък такава е търсена за подобна роля.С политически цели. Подигравка с киното е това.
4
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом търсят работници, значи заплатите са мизерни и никой местен не иска такава работа без пари. Но в България е толкова зле икономиката, че българите се съгласяват и на такава ропска работа.
3
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имат телефон, набират мобилен номер. И случайно забравят, че има също номер на българско посолство в тази страна? Че има номер на полиция от който и да е уличен телефон? Тези хора не са жертви. Някаква специална клиника трябва да се отвори за тях. То си има, ама на 4-ти км не са такива тежки случаи.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тия карантини сигурно е много благоприятно да те затворят някъде.
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То по-голяма чужбина от тук има ли? Каките, дето си мислят, че ги наемат за актриси, руси ли са?Не, че няма и 200 вида други ***. Искат - получават...ВИЕ бихте ли отишли?!