Спешна помощ: Лекарят не е Господ, не е робот, а жив човек!

Световният ден на здравето тази година не е празник, каза Катя Сунгарска
7 апр 2021 14:00,
63
Спешна помощ: Лекарят не е Господ, не е робот, а жив човек!
Снимка: БГНЕС

За първи път тази година Световният ден на здравето не е празник и няма да бъде празничен ден. Това заяви в интервю за "Дарик" Катя Сунгарска – говорител на Центъра за спешна медицинска помощ – София.

"Тази година на 7 април сме повече тъжни, отколкото радостни, за съжаление. Това е момент, който да ни накара да се съберем в себе си, да премислим, да отдадем почит на колегите, които загубиха своя живот в борбата в COVID-19", сподели още тя.

Спешна помощ – София се включва към инициативата, посветена на Световния ден на здравето. Точно в 12:00 часа с минута мълчание се почита паметта на медиците, които загубиха битката с COVID-19.

"В 12 часа днес почитаме колегите, които си отидоха от този свят, с молитва да им е светло, да им е уютно и спокойно там, където са. Пускаме сирените за мъничко и се надяваме това да бъде достатъчно за единение, съпричастие, за по-голямо взаимно разбиране, което ще ни помогне да преминем през това предизвикателство", каза Сунгарска.

Центърът за Спешна медицинска помощ в София е загубил вече десет медици от най-първата линия в битката със заразата.

"Особена е мъката, когато губиш колега. Работят се много часове – по 12 часа на смяна, това сплотява, превръща колегите ти в семейство и когато губиш, не губиш колега, а част от себе си, от семейството си", споделя говорителят на Спешна помощ.

По думите ѝ вече повече от година цялата здравна система работи на ръба на силите си: "Всеки ден и всяка нощ се полагат неимоверни усилия за спасяване и поддържане на живота, а това коства много".

Сунгарска апелира: "Нека хората да си дават сметка, че лекарят не е Господ, не е робот, а жив човек със своите болки, страдания, заболявания, проблеми, радости и тъги. За съжаление, тъгите са повече, защото всички медици са подвластни на това, на което е подвластно и цялото общество".

Сунгарска призова и към събуждане на естествените инстинкти, заложени във всеки, на първо място – инстинктът за самосъхранение. "Най-силният мотив за всеки един човек на тази земя би следвало да бъде животът му, здравето му и заплахата, която съществува".

На себе си и колегите си, Сунгарска пожелава: "Да сме живи и здрави. Това, което си пожелавам напоследък много често е да усещам повече човечност, мъдрост, нормалност и повече отговорност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
сър Нортън преди 3 години
Точно там е проблема че е човек и само пари вижда
46
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тъй де"На които му е тежко в Спешна помощ, нека да напусне"Така накрая там ще останат най-некадърните - това ли искаш?
45
0
 
3
 
! Отговори
ф преди 3 години
Поздравявам лекарите, но днес личен лекар взе нерегламентирана такса за издаване на болничен. Това дали е редно?
44
0
 
1
 
! Отговори
Пациент преди 3 години
И пациента така каза.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителството на протестърите ще го докарат до 10 000 души на ден заразени. Една седмица бяхме с по 3 000, днес вече са 4 500 на ден болни,
42
0
 
2
 
! Отговори
До 46 преди 3 години
Хора, живи хора, както всички нас
41
0
 
0
 
! Отговори
Човек преди 3 години
До 45Ами, гледай си цигарите и бирата и не давай примери за поведение. А, и не е зле да се научиш на правопис, пък тогава да се изказваш по форумите. Та, доста има да учиш, а и време, докато си пиеш бирата.
40
3
 
4
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Защо, тази злоба бе хора? Имам чувството, че много хора изтрещяха. Нека, благодарим на хората, които на нас, всички, болни или показали най-малките симптоми на Корона, или неболни, идват, отделят ни време, грижи и т.н.. Не е леко за никой, пандемия, мерки, страх, стрес - за нас, но и за единствените, на които звъним и чакаме помощ. Не съм лекар и нямам нищо общо с лекарските среди. Но, замислете се, когато ни стане нещо, звъним в Бърза помощ, нали? Но и там работят хора, подложени на кошмар
39
1
 
0
 
! Отговори
Преди няколко месеца преди 3 години
Пак така отивам си купя цигари, ама още куцам и ме боли крака, опитвам се да разделим това онова, спирам се за малко пред комшията, пробвам малко по-бързо ходене, то зад мене некой му подпалил колата и после в районното к'во знам и ми показват тая кола как гори малко след мене ама като все едно запалителен заряд с бял фосфор или литиевата батерия пламнала - викам пичове така като ме гледате имам ли 1000 долара за такъв боеприпас. Откъде и за к'во като си цъкахме навремето CS 1.5 с него ...все на
38
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама това сериозно ли? Наистина ли лекарите не са богове?Щото имам чувстото, че някои от тях се държат като такива, особено напоследък се извъдиха разни доктори, доценти, професори и академици от НОЩ и компания, които ни заповядват: "Ще слушате и ще правите каквото ви кажем, защото вие не сте лекари и нищо не разбирате! А ние разбираме всичко, затова ще ни слушате без да задавате въпроси!"Значи са богове? Нали?
37
6
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Естествено, че не вярвам в недоказн вирус, а също и в шано ПСР тестове(които не са за това), още по-малко вярвам в експериментални нанобъркочи , представяни и агресивно натрапвани по овцевизорите като ваксини.Мерси
36
6
 
5
 
! Отговори
Споко преди 3 години
Са Шоуто на Слави, че ви оправи и линейките и медиците и болниците ! Те в вируса не вярват, така, че като дойдат на власт той просто ще изчезне, Бог да пази България, че друг няма кой...
35
4
 
9
 
! Отговори
Факт преди 3 години
,,Лекарят,, не е Господ, а бизнесмен.Болницата не е лечебница, а търговско дружество
34
1
 
0
 
! Отговори
Абе не бе ... преди 3 години
Апа терапевта явно трябва да е робот, некой път ми не издържат нервите - глейте сега - аз имам работа и тя ми е най-важна, имам и хоби да оборвам глупости и да преследвам нацисти и да задавам големия въпрос що ми не върви работата, щото съм работохолик и нема как проблема да е в мене и почвам да питам и почвам да задавам въпроси, озовавам се да си купя цигари и к'во да видя ....стар проблем на МВР. Аз никъде не ходя, той ако се е спънал паднал ... Аз си работя по хобито и не ходя никъде
33
1
 
0
 
! Отговори
Не бе аз: преди 3 години
Аз съм подгонил скапания нацист и гледам да си гледам работата и да си плащам сметките, въпреки, че ми дължите много повече от тях ама нали и всичкото това и некъв от речника се мотае покрай работа!
32
8
 
4
 
! Отговори
Нане преди 3 години
*** напускайте...Искам да виждам молби за напускане...Спиране на 1000 те лева за тия мошенници...
31
3
 
3
 
! Отговори
ВРЕЛИ НЕКИПЕЛИ преди 3 години
*Здравната ни Система е Смъртоносно Болна* - Президента Радев , Днес 07.04.2021 .Един от Виновните е Катя Сунгарска - тя трябва да си подаде Оставка като някаква от Бърза Помощ - не можеш само да се водиш на Заплата и плещиш врели некипели за да си запазиш високата заплата - Апелирам катя да се махне и Позицията да се заеме от Хора които могат да оранизират Спешна Помощ на Хора .
30
3
 
4
 
! Отговори
пациент преди 3 години
На починалите лекари-светла им памет!Но всички лекари трябва да празнуват !НЕ СТЕ ПРАВА,г-жо говорител.Лекарите имат най-голямо право да си честват празника,защото благодарение на тях тържествува ЖИВОТЪТ а не смъртта.Не говорете за здравната система и за роботи-всички знаем,че добрият лекар и добър човек и затова му се доверяваме.Честит празник,уважаеми лекари,спасители на човешкия живот!
29
4
 
5
 
! Отговори
Даам преди 3 години
ХОРА,САМО днес МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ Е РАЗДАЛ Милиони левове......Раздават се пари на близки на Хунтата....За линейки обаче няма.....Споделяйте да се види, това са вашите пари.........
28
8
 
3
 
! Отговори
В БГ преди 3 години
Само Боко и още шепа хора около него / и избирателите му разбира се/ вярват че вирус има и и лекарите са умряли и са претоварени от вируса, а не от глезотия. Другите си гледат да не им нарушават празниците и да не им пречат на пиенето и купона.