Пробутват ли ни коледни козунаци за Великден?

Коледни сладкиши от Западна ЕВропа заливат пазара ни за Великден
8 апр 2021 14:42, Ния Христова
27
Пробутват ли ни коледни козунаци за Великден?
Снимка: БГНЕС
Коледни сладкиши от подобни на козунака от Западна Европа заливат пазара ни за Великден. Това установи проверка на в."Телеграф".
 
Магазини у нас предлагат популярния италиански сладък хляб панетоне, който на Запад се консумира около Коледа и Нова година, но поради сходния с козунака вкус сега се предлага за Великден.
 
В Западна Европа той се продава за около 4-5 евро. След коледните и новогодишните празници цената на стоката, която не е продадена, пада драстично до 1-2 евро, разказа Петя Иванова, която от 20 години живее в Италия. 
 
Веригите магазини у наспродават панетонето за около 7 лева за брой, а срокът му на годност изтича през септември тази година. При разфасовки от 1000 г цената може да достигне 16-17 лева.
 
В Италия за Великден по традиция се сервира коломбо, който прилича на кекс с глазура, разказа още дългогодишната емигрантка. Предлага се в различни форми на животни или като кръст на цени от 4-6 евро. След празника неговата цена също пада до 1-2 евро. В някои магазини вече се продават и такива сладкиши, но на цена от 13 лв. за брой. Теглото им е 750 грама. Сладкишите се предлагат в луксозна кутия с дръжка.
Още по темата
 
Някои магазини предлагат и пакетирани български козунаци, които са с по-дълъг срок на годност. Цената им е 2,40 лева за опаковка от 500 грама, което е три пъти по-евтино от италианското панетоне. Продават се в два варианта - със стафиди или с шоколад.
 
Агнешкото месо в Италия се продава на цена от 8 евро при количество в рамките на килограм или два. Цената на половин агне пада на 5 евро. За сравнение у нас цената на цяло агне е около 14 лева, а плешка или бут се продават за над 15 лева. За да се съпостави с доходите - минималната пенсия на Ботуша е около 700 евро, а у нас 300 лева или 150 евро.
 
Магазините също така са заредени и с шоколадови яйца, зайци и други подобни лакомства в различни форми. Цените им зависят от размера и от това дали в шоколадовата форма има изненада. В някои яйца слагат играчки, а в други бонбони. Шоколадовите яйца започват от 2 лева за по-малките, а великденските зайчета са по 1,90 лева. 
Предлагат се също великденски бисквити във форми на пеперуда, яйце, пиле и други на цена от 8 лева за кутия.
 
Въпросните шоколадови изкушения също са част от трапезата за католическия Великден. В Лондон например след приключване на празника цените на огромните яйца падат от 4-5 на 1-2 пануда.
 
Яйцата, които са основна част от трапезата за Великден у нас, в момента се предлагат на цени от 25 ст. за по-дребните до 28 ст. за тези с размер L. Най-ниските цени на яйцата размер L в големите супермаркети се отчитат в Благоевград и Кюстендил – 24 ст. за брой. Най-високи са в Бургас, Перник, Сливен, София и Ямбол, където бройката струва 31 ст. В девет области вече се отчита увеличение на кокошия продукт с 2 ст. спрямо предходната седмица. Сред тях са Бургас, Перник, Сливен, София, Ямбол и др.
 
Боята за яйца пък варира от 50 ст. за таблетки с цветове на прах до 3,50 лева за перлени боички. Предлагат се и ваденки, както и гелове с брокати за украса по 2,50-3,30 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 22"като няма контролиращи органи, поне цената да им е намалена като в европа на коледните им козунаци"Няма такова нещо като "цената в Европа".Цената на същите в Германия и Австрия е към 7-10 евро, че и повече, в зависимост от вида и то не по Коледа или Великден. Това не са типични сладкиши за тези страни за Великден, има си ги целогодишно, точно както в България сега.Българите много обичат да се сравняват с "Европа", но нямат никаква информация.
22
7
 
1
 
! Отговори
:) преди 3 години
Ха, Баце козунаци ви осигурил, вие пак ревете.Кеф ти палма сирене, Емека салам, отлежало полско пилешко, великденски козунак (ама останал от другия великден)... и пак недоволни!
21
2
 
3
 
! Отговори
младен преди 3 години
Боли ме фара за сфетофара на сточна гара.Нищо не купувам - да го ду.ат. А за тия дето мрънкат "ми то не може великден без козунак" то и уж не може търгашите да са ненаяли се свинье ама е на че може.
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че някой да ги дава насила на нашите търговци, пък и клиента не купува насила. Щом са в годност се предлагат на борсите. Какво вечно плачете че сте прецакани. Никой не те кара насила да купуваш. Взимаш си продукти и си правиш домашен козунак.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФактиТвоите "факти" винаги са били неадекватни.Яйцата са на прах. Всичко останало е трайно. Ако някой иска прясно изпечен си го прави сам или отива в пекарната на Великден. По друго време там козунак не се продава.Между другото, Панетонето е по-скоро кекс, отколкото козунак. Такива неща си има и дълготрайни и Панетонето е един такъв тръговски продукт.
18
1
 
5
 
! Отговори
вай вай ваййй преди 3 години
Ха-ха-хааааа.........."бизнесмени"........!
17
1
 
3
 
! Отговори
вай вай ваййй преди 3 години
Ха-ха-хааааа.........."бизнесмени"........!
16
0
 
17
 
! Отговори
Факти преди 3 години
Хлебче с яйца и сладко с трайност една година.Хора представяте ли си колко консерванти има вътре. Сега ядем ***.Сирене без мляко, салам без месо, плодове без вкус ит.н. Пак ще кажа : Да им таковам Демокрацията и тя е като изброените по-горе неща.
15
2
 
16
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
На бананова република всичко се пробутва.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сефте щото колко пробутано месо изядохме и др хр продукти и яйца от Полша със Салмонела
13
5
 
17
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
пробутват ли ви Обикновен Сезонен Грип за Пандемия?!
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам един коледен щолен в шкафа. Не знам дали може да отрови човек, но глава може да се счупи с него.
11
2
 
21
 
! Отговори
. преди 3 години
Най-якото е тази година на кого ще се падне кучето вместо агне :)
10
3
 
15
 
! Отговори
1 преди 3 години
С други думи, това, което се продава си е в срок на годност?Ъъъъ, и къде точно е проблема?
9
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това панетоне е толкоз гносно и не става за ядене ,веднъж ми подариха и го хвърлих.Омесете си 1 козунак -лесно е и в къщи ухае чудесно и е вкусно и знаете какво ядете !6 яйца ,200гр мляко ,мая,захар,масло,олио,лимон ***,стафиди,локум и фтасвайте във фурната с притворена врата на 50гр- лесно е
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този път напук на Ничия Христова няма да забележа грешката в подзаглавието.
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи пробутват. Ако ми харесва на вкус няма да си го купя само по Коледа,защото такава е била традицията. Ще си го купя и лятото. Пък и всеки има очи. Ако козунакът струва 3 лв,а това нещо 6 лв то очевидно няма да е козунак.
6
4
 
13
 
! Отговори
един преди 3 години
Коледни козунаци? Такова нещо не съм виждал. Може би ги има само в на авторката родопското село.
5
0
 
14
 
! Отговори
гръцки митничари преди 3 години
Споко! . . . Винаги може да пуснат за Коледа пък от боядисаните яйца , що да стават зян,нали така??!??
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако са от последната Коледа ги броим за пресни, купувам!