Какво кара българите да бягат зад граница?

Пандемията върна част от тях по родните им места
Обновена: 14 апр 2021 19:42 | 14 апр 2021 19:26, Екип на Bulgaria On Air
57

Заради фалит Кремена заминава за Германия преди около 10 години. След финансовата криза през 2008 година опитва няколко пъти да се реализира у нас, но не успява.

"Постоянните неуредици на България, постоянните фалити и несигурност за утрешния ден. Ти не знаеш утре дали ще имаш работа или не. Това докарва хората до лудост", каза Кремена Николова.

Кремена е дала своя вот на изминалите избори. Гласувала е за промяна.

За Основна причина за напускането на страната ни, експертите посочват финансово-икономическата стабилност.

"Определено водещата мотивация е икономическата. Преследването на по-добър стандарт за живот тласка към миграция", посочи икономистът Адриан Николов.

Заради пандемията се наблюдава и друга тенденция. Все повече българи се завръщат по родните места.

Не липсват и примери за успешно завърнали се и реализирали се хора от чужбина. Иван е работел в голяма международна компания в IT- сферата. Въпреки перспективите зад граница, той успява успешно да се реализира тук.

"Разликата е изключително голяма, начинът на живот там е много по-качествено и спокойно се живее. Но иначе всичко може да се постигне тук. Има хора, които си работят, осигуряват си апартаменти, отглеждат си семейства", обясни Иван Коев.

Страната ни, обаче, все още не е изградила политика за задържане на българите от чужбина.

Според НСИ броят на напускащите страната ни за изминалата година се е стопил от обичайните 30 хиляди на едва 6 600 души.

Вижте повече в репортажана Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Циган преди 3 години
Така е ние обичаме бьлгария - помощи има сичко
44
0
 
3
 
! Отговори
Бягат??? преди 3 години
Никой не бяга , освен ако не е от война . Да не би милионите англичани по света избягали са от Англия , или италианците от Италия??? Хората винаги ще търсят по-добро място за живот или просто ще опознават света.България е прекрасно място и затова никога няма да остане без жители
43
2
 
4
 
! Отговори
Loves2drive преди 3 години
Лошо няма - свят голям, възможности и приключения има навсякъде. Всеки сам си търси щастието, било в БГ или извън. Мен не ме свърта на едно място повече от 4-5 години.
42
4
 
8
 
! Отговори
Сега преди 3 години
Българите вече не бягат от България. Не е както през 90 те. Просто вече сме Европейци и целия Европейски съюз е наша родина. Все едно да кажете за някой американец че е избягал от Калифорния, защото си е намерил работа в Ню ЙОРК. ОК то пак си е в Щатите нали.
41
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера показаха по ТВ, че за чужбина са заминали 6 хил човека, а завърналите се са над 30 хил.
40
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази Кремена е тръгнала по чужбина заради фалит. Сигурно пак Борисов е виновен,нищо че друга е причината..Важно е да се поддържа тренда за универсалния виновник за всичко!
39
0
 
1
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
До В Скандинавия 41не е точно половин година а да кажем 4 месеца, после имаш 4 месеца бели нощи където си е светло постоянно а през тъмните дни на който му липсва слънцето отива до Канарските острови понеже стандарта го позволява, специално в Исландия зимата не е постоянно тъмна, най-тъмните дни са ноември декември и малко от януари и пак 5 часа светлина през деня..
38
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, комунистическата Тиква!
37
1
 
2
 
! Отговори
4epa преди 3 години
КОМУНИСТИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!
36
0
 
8
 
! Отговори
Не бягат от България преди 3 години
Те не бягат, просто използват изконното си правона свободно движение, приключенски дух и приеманена новите условия!
35
0
 
4
 
! Отговори
В Скандинавия преди 3 години
Не е лошо ако можеш да издържаш половин година на тъмно и студено и си по-интровертен. Един приятел казва че и в Германия не е зле ако като характер си склонен да спазваш правила и заповеди и ограниченията не ти пречат.
34
2
 
12
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
когато аз заминах далечната 1999-а година тогава беше глад, мизерия, престъпност и трябваше да ходя в казарма, това ме накара да замина, всеки си има някакви причини за да замине, относно IT-то което се е върнал .. технически аз мога да се върна и сега, мога да си работя през интернет но тук в Скандинавия живота е спокоен, имат инфраструктура, спокоен манталитет без злоба, завист, имат силни синдикати и здравна система, корупцията е на минимум и има за всеки.. как да искам да се върна ?
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоталната мизерия и безисходица.Глрдаш някакви бабички в администрацията с *** поглед на бездарен послушко и навсякъде, все едно всичко е умряло.
32
3
 
7
 
! Отговори
За българите преди 3 години
В чужбина на 95 процента важи песничката за Чико от Порто Рико дето я пееше Лея Иванова, сещате ли се. Аз имам няколко съученици тръгнали с първата вълна увлечени от Американската мечта. Но някак не е станало като по филмите. Сега са щастливи ако успеят да съберат пари за да мога за 10 Тина дни да дойдат в БГ. Познавам и един дето избяга от съдия изпълнителя в Испания, остави жената и детето да се разправят със съдията. Познавам и един дето спа цяло лято на плажа защото нямаше пари- клошар .
31
1
 
0
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 3 години
Отговорът е две статии по-нагоре.
30
0
 
16
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
Нали за това се борихме, да имаме свобода на придвижване и право на работа. Да можеш като станеш сутринта , да вземеш самолета , да пиеш безплатно кафе на летището в Мюнхен и вечерта да се прибереш.
29
5
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 27" Не се издържа в свят изтъкан от лъжи, омраза и двуличие." - така е в ес. Пример Урсула фон дер Лайен. Или холандският евроатлантически премиер Рюте: "лъжата в политиката не е грях" или "излъгах съзнателно парламента".
28
4
 
11
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
Мъжете рунтавясали пръчове жените съсухрени пушачки гоебаф народа ***. Два файтона софийски тарикати се редуват кой да хапе кокала и децата им да учат на държавна сметка по чужбина. Аре бегай нема нужда
27
5
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 19"Държавна сигурност продължава да управлява тая нещастна територия," - ще управлява я. В нато сме, а натовците соломон паси и александър йорданов помогнаха на луканов да не се разпада бкп и да нямалустрация.
26
1
 
7
 
! Отговори
до евала преди 3 години
Хахаха и моите! Две прости анорексички, състезават се кой ще отслабне повече и ще роди по-рано дете на мутра ахахахах