Мъж със симптоми за COVID-19 почина докато чака линейка

Екип на Спешна помощ идва едва на следващия ден
14 апр 2021 08:58, Ния Христова
183
Мъж със симптоми за COVID-19 почина докато чака линейка
Снимка: БГНЕС
43-годишен мъж от София е починал, след като от Спешна помощ не са се отзовали на повикванията. Това твърди майката на Станислав Илиев пред Нова телевизия.
 
Жената е звъняла пет пъти на тел. 112, като обяснила, че синът й има симптоми на коронавирус - висока температура, отпадналост и хрипове. Самата тя е дала положителен PCR тест.
 
Екип обаче така и не е пристигнал на адреса. На следващата сутрин мъжът издъхнал. Едва тогава дошла и линейка, а екипът само констатирал смъртта. 
 
Каква е причината спешните медици да не се отзоват на пет сигнала?
 
"Синът ми вдигна много висока температура. Първото обаждане бе в 17.43ч. Казаха ми, че имат много пациенти, но ще бъдем обслужени. Последното обаждане, което направих, бе около 23.55 часа. Тогава ми беше казано, че линейка няма да дойде. Обясниха ми, че трябва да потърся линейка на следващата сутрин между 7 и 8 часа", разказва майката на Станислав – Евгения Илиева.
 
Тя добавя, че състоянието на момчето се е променяло. На следващата сутрин състоянието му вече е било тежко.
 
"Започнах отново да звъня на 112. Сутринта звъннах отново в 6.40 часа. Казаха ми, че линейка идва и това се случи след около 40 минути. Когато лекарката дойде на етажа, синът ми вече нямаше пулс", добавя майката.
 
Станислав е имал масивен кръвоизлив преди години. Тогава е бил спасен и не е имал други проблеми.
 
Евгения разказва, че се е обърнала към личния лекар, за да предупреди за състоянието на Станислав, но той също не дошъл на посещение у тях.
 
"Не знам как лекуват от разстояние. Казват, че трябва да се обръщаме към лекарите при леки симптоми, а в този момент медицината я няма", казва Евгения.
 
Спешна помощ коментираха случая:
 
"Аз съм последният човек, който би трябвало да дава съвети за организацията на системата. Потвърждавам повече неща, които госпожата каза. Липсва запис около полунощ, в който някой да е звънял и да е била отказана линейка. Повикванията на госпожата са повече от 5. През цялото време тя е била питана за промяна в състоянието на момчето", казва говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.
 
Тя добавя, че се прави триаж на състоянието на пациентите. Адресът е бил забавен, защото е имало много спешни случаи. Когато този случай е бил определен за спешен, екипът е пристигнал за 14 минути, добавят от Спешна помощ.
 
Тази сутрин стана ясно, че по нареждане на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов Изпълнителна агенция "Медицински надзор" започва проверка по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
0
 
! Отговори
лекар преди 3 години
Преди години имаше катастрофа с кола на НСО и по случая гледах предаване по една от телевизиите.Излезе генералът шеф на НСО и каза,че всеки ден в СОфия пътуват между 13 и 19 линейки и над 100 коли на НСО.Е, за кого и къде по напред линейки?
154
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И един познат така каза че е против ваксините и сега майка му, баща му и баба му в тежко състояние в болница с връзки едвам ги уреди и последно каза че дал 8000 лв за ремдисивир добре че има възможност а който няма? Да попитам ремдесивира по-безопасен ли е от ваксините? Едва ли но всеки сам избира.
153
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така става с антиваксърите първо такъв вирус няма щом няма и линейка за тях няма!
152
1
 
3
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Къде е Ангелов или Банкянския да кажат колко добре се справят с кризата ? Престъпна шайка, на която не и пука за човешките животи, а само как да краде с г*за си за чекмеджето!
151
0
 
1
 
! Отговори
Германска пивоварна преди 3 години
Който моье да се ваксинира максимално бързо, че на нашата медицина в нормалните страни викат експресни погрбални пътеки
150
0
 
4
 
! Отговори
8888 преди 3 години
Е нищо важно е че приемат Наум Шопов, Ирина Тенчева, Коцето и т.н, които не са толкова болни за да си првят селфита и да ги качват във фейсбук и да се хвалят, че са в болница големите герои.Нищо че други хора умират и за тях няма линейки, важно е випа да е в болнница да си пусне селфите и да събере 5милиона лайка.Нали за фейса и инстаграма живеем.Вие като не сте вип умирайте вкъщи без селфи.
149
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Zdrastwujte Мангъровишки!Тук ли е сборното място на Антиваксърите с основно образУвание?
148
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема проблеми. #хораумиратвсекиден. Няма нужда от мерки. Най-добре болестта да ес разпространява свободно и максимален брой хора да боледуват едновременно - 90% от хората го карат леко.
147
4
 
3
 
! Отговори
ПИТАМ преди 3 години
С КАКВО СА ГО ЛЕКУВАЛИ ВКЪЩИ???? С НИЩО ЛИ??? АЗ ЛИЧНО ЗВЪННАХ НА ДЖИПИТО СИ ПРИ КОВИД - И ТЯ МИ ДАДЕ ПРАВИЛНИ СЪВЕТИ КАКВО ДА ПРИЕМАМ. ИЗЛЕКУВАХ СЕ ВЕЧЕ.
146
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При предложени ваксини, този мъж и майка му са решили да се борят срещу вируса сами. Ми не става. Жалко за човека.
145
5
 
6
 
! Отговори
Life или жизнь преди 3 години
Не може полуграмотен милиционер, да получава повече пари от 2-*** доктори и 3-*** учители взети заедно. Милиционерите също имат линейки.
144
6
 
15
 
! Отговори
Мехуро, ходя пеша бе преди 3 години
Това са фалшиви новини и опорки. Всеки знае, че Боко и Ботокса управляват най-добре пандемията.
143
4
 
17
 
! Отговори
доцент Мангъров преди 3 години
Обикновен сезонен грип. Лекува се с чай и аспирин. Всички мерки са безсмислени и най-важното не носете маски, защото ще ви умрат невроните.
142
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
лекарите ли са виновни че системата е претоварена и всеки ден умират по над 100 човека? никой не спазва противоепидемични мерки, то мерки няма защото са непопулярни и правителството не иска да трупа негативи. никой не спазва дистанция, по витошка са тълпи от хора, отварят ресторанти молове и дискотеките, какво очакваме да стане, интензивните и сега са пълни и линейки няма, но мерки няма. и по зле ще става, защото сами сме си виновни, правителството си го избираме сами, сами избираме да не хаем
141
3
 
15
 
! Отговори
Подобен случай преди 3 години
С една близка - не искаха да я вземат в НИКОЯ болница - нямало места. Жената почина за няколко дена...
140
10
 
31
 
! Отговори
една преди 3 години
В болниците и извън тях никой НЕ лекува. В болница минават сутрин и си заминават. Хората са оставени на естествен подбор. Тези в белите престилки не им пука за нищо, а толкова пари се отделят за персонала и мед. заведения. Хора, пазете се! Не разчитайте на лекарите! Няма такива!
139
21
 
26
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Само не ми е ясно защо търсим виновника при бърза помощ...ако хората просто не се заразяваха , спазваха се мерки и държавата не беше абдикирала, нямаше може би да се налага човек изобщо да стига до лекар...всички знаем какво е състоянието на здравеопазването ни. Най-добре е човек да не стига до там. Единствения начин, който в момента е логичен е спазване на смислени мерки, а не безразборно ходене по почивки, ресторанти и т.н. След 4 години, когато теглим чертата ще видим, че сме направили грешка
138
6
 
28
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Жалко за момчето. Изключително тъжна история. На фона на стотиците починали масово се отварят бизнеси и никой не спазва карантина. Това е шокиращо.
137
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майка като се разболя лекарката й казала да пие чай и ако има температура- парацетамол. През цялото време на карантината-14 дни джи пи то не се обади да я пита как е
136
0
 
34
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Прекарах го средно зле в къщи, баща ми стигна до ВМА и кислород, какво да ви кажа-общо взето те оставят сам на себе си и дай боже да имаш някакви връзки. Лекуват те по вайбър, личния въобще абдикира-каза на баща ми да пие парацетамол...моя ми изписа по вайбър поне 15 вида хапчета, два антибиотика, прословутия инвермектин, дето е 90 лв и т.н. Тотален хаос. А вирусът удря доста тежко. поне при мен беше така. Две седмици гадно и после ходиш като замаян