Езиков експерт за новото 45-ото НС: Прилича на гръцка драма

Борисов е като сърдит баща-бог, каза Мария Касимова-Моасе
16 апр 2021 09:47, Ния Христова
54
Опитни фигури, но и нови лица в политиката видяхме вчера на тържественото заседание на 45-ото Народно събрание. Влизащи през различни страни на парламента, новите депутати имат различен облик и използваха различна лексика.  
 
"Всичко това ми прилича на една гръцка драма, не още трагедия, но някъде натам отиват нещата. Всеки е в някакъв персонаж, дори и отсъстващият премиер, който като някакъв сърдит баща-бог е оставил другите полубогове и получовеци да се оправят самостоятелно", заяви езиковият специалист Мария Касимова-Моасе в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Според нея най-добрата новина е, че парламентът е пъстър, и колкото и кратко да живее - има какво да се види и чуе.
 
"Имаше ясна разлика между старите кучета и новопостъпилите депутати. Винаги при новопостъпилите има момент на несигурност, те все още се хранят от едно преклонение към тази институция. Те са повече в историчността на това място, докато видяхме депутати със стаж, които гледаме във властта от доста години, и видяхме колко по-добре се чувстват", посочи Касимова-Моасе. 
 
Мария Касимова-Моасе определи първия ден като гръцка трагедия, в която народните представители решиха да разменят гръмове, както и да си разменят между тях реплики от тип "думам ти дъще, сещай се снахо". Най-грозната реплика според нея е било обръщението на Тошко Йорданов към Цвета Караянчева - "тази прекрасна кърждалийска представителка".
 
"По този начин да се намеква и да се връщаме към такъв срамен момент в българската политика - не беше достойно", категоричен е езиковият експерт.
 
Тя обясни още, че в политическия речник има нещо много специфично - съвсем друг е имиджът, съвсем друга е територията, върху която политиците трябва да имат влияние и да печелят хора. 
 
"Всяка група като че ли си има своя речник и своя визия. Малко по-наглият език на ГЕРБ, още по-уличният на Мая Манолова. По-интелигентният, по-дълбокият на "Демократична България", изтъкна Мария Касимова-Моасе. 
 
"Първият ден беше тази театралност, сега трябва да се случват неща и да се работи. Очаквам с нетърпение да видим какво ще се случи", завърши Касимова-Моасе.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приветствам опозицията на Герб за частичния успех, който постигна, но като цяло нивото на депутатите у нас по традиция е много ниско. Вчерашното заседание изцяло приличаше на древногръцка драма и може да се направи сметка на колко хиляди години сме от останалите народи. Депутатите и журналистите не се наблюдават и нямат капка самокритичност. Те имитират Премиера но не могат да се видят от страни, а и не желаят. Опитват се да яхнат народа, а той от своя страна умен че умен....
20
3
 
14
 
! Отговори
Dinosaurus преди 3 години
До Анонимен 7: Не само със зрениети, и с психиката и мозъка е зле. Ама на който гласува за "изпълнител" (чалгар) и се радва на шаренко и шумничко (концерт) таквв му импонира.Обаче концерта свърши, честит ни Тошко Африкански и другите задкулисни "експерти". По 7/8 каканиже политически цели и намерения, а в публичното пространстви и НС попържа, обижда и злобееА тая комунистическа "професорка" тип Цола Драгойчева, дето е доайен на НС направо изби рибата! По-пошло шоу не е правил, честито ни!
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко трябва да си алчен за пари, за да търпиш такива епитети от *** овчар от село Банкя, а после и такива гаври?
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо дамата "експерт" не се е сресала, а изглежда като ставаща от леглото? Да си прилично сресан на ТВ екран също е форма на уважение.
17
0
 
8
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Е нали претендират, че е дама пии каа пии то?Много аристокрация имало сред цинковите кофи казват...
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откога тази булка стана езиков експерт? Не беше ли журналистка и писателка?
15
1
 
12
 
! Отговори
И аз се чудя... преди 3 години
Работа ли ви е да обсъждате мъжа, сем. на Караянчева? Искате нов морал и лица, но с горния, унизително, просташки език от предишните. Няма как да има промяна със стари мурафети, обиди, клюки, унижение!!! Новите злобно подмятащи от улици, села, паланки, нереализирали егото си комплексари нищо добро и градивно няма да донесат, само нескончаема агония и мъки на обикновения българин.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никаква гръцка драма, нашенска си е драмата.
13
2
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
И откога Моасе стана българска фамилия?
12
0
 
7
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
"Красива дама"??!!"Дама"???
11
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"тази прекрасна кърждалийска представителка" лично на мен ми се струва едно чудесно и съвсем прилично обръщение към красива дама!Иначе кой какви асоциации си прави си е негов проблем.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен ми прилича на Макс и Мориц.
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз обаче се чудя: що за мъж има тази жена и защо и той не направи нещо, ами си затрая тогава?!Отговор: за кинти сме готови и семейно да ни .....!
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е имал предвид "представителка"...
7
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на концерта с слави се показа само в началото и в края - в инвалидна количка.ОТделно е зле със зрението. Това е вашият Бъдещ приемер,
6
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави е много тежко болен, той дори не можа от инвалидния стол да стане за клетвата. От три години не е ставал от стола, и на протестите бе в стол, реално партията я управлява сърдитото момченце Лошко, а предаването - Сиромахов
5
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърдитият бог като отидоха 20 врякащи пред къщата му в Банкя и напълни гащите. Взеха да отпадат карантини и всичките математици и професори се завряха по дупките си.
4
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срамно беше и тогава, но още по-срамно е да се гаврят с нея. Нали трябва уж НОВ морал да има в политиката? По Борисов ли ще равняваме новия морал?
3
11
 
18
 
! Отговори
Борисова преди 3 години
Слави, коригирай си речника на депутатите си, визирам Т.Йорданов, защото накрая ти ще го отнесеш.Или не можеш?
2
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи не беше срамно когато Борисов я нарече така, а е срамно когато го цитират.Тя ако беше реагирала адекватно на думите му, вместо да склони глава на неговото рамо и той да я млящи по главата, хората щяха да застанат на нейна страна.Да, ама не, тя избра да е подритват, така че отношението към нея ше е такова.