Как се живее с 300 лв. месечно? Само за храна, за дрехи няма

През 2020-а сме харчили по-малко за култура, облекло и обувки
Обновена: 17 апр 2021 22:00 | 17 апр 2021 15:55, Веселина Йорданова
424

Заради пандемията разходите на домакинствата за хранителни продукти са се увеличили за сметка на изразходваните средства за облекло и обувки. Това сочат данни на Националния статистически институт. С над 20% по-малко харчим и за култура.

С пенсията си Елена едва покрива ежедневните си нужди. Няма възможност да заделя за дрехи и обувки, предаде Bulgaria ON AIR.

"Дрехи съм си купувала втора употреба, сега и такива не мога. Само за храна, аз съм с малка пенсия", споделя жената.

За почивка не смее и да мисли. "Не, направете си сметката с 300 лева как се живее. Добре, че имам деца - и те страдат, но ми помагат", откровена е Елена.

По данни на НСИ, разходите за храна през 2020 г. са се увеличили с над 2% спрямо предходната година. Харчили сме по-малко за дрехи, обувки и култура.

"Хората икономисват за глада, повече средства за храна, без култура, това води до понижаваща линия. Икономиката зацикли, гладът идва", коментира председателят на Русенска стопанска камара - проф. полк. д.н. инж. Красимир Ениманев.

Статистиката сочи още, че годишният общ доход на лице от домакинство бележи ръст. Растат обаче и цените. А най-голямото перо в приходите на домакинствата остават работните заплати от трудов договор и пенсиите.
Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още по темата: доходиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който се е осигурявал реално взема и по висока пенсия. Майка ми е бивша учителка и пенсията й е 570 лв.Като учителските заплати бяха ниски като се пенсионира. Баща ми пък взима 250 лв,щото се осигуряваше като земеделски производител на една четвърт от минималната заплата. Не е крил доходи, просто законът беше такъв и даваше възможност земеделските производители да се осигуряват на такава сума.
242
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Някакъв е написал"Друг може да взима по 2-3 наема в София, но значи ли това, че не бива да получи достойна пенсия, след като 40 години е работил съвестно като висококвалифициран специалист"Ако е направил 2-3 апартамента в София се е осигурявал на доста висока заплата, иначе трябва да ги е откраднал!
241
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 250 Представи си даскал по физическо,на 63-64 години ? Но все пак ....Видими резултати от ГЕРБ...!!! ......
240
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 238, чудя се докога"ще повтаряте, че хората са с ниски пенсии, защото са се осигурявали на МРЗ и са взимали пари под масата. Има такива, но колко са?"Супер много, защото предпочитаха да работят някъде на черно или да получават минимална и останалото на ръка. А колко са в туризма, които вземат три пъти повече от официалното! Е, поне докато не станат пенсионери, след това започват: "ама аз съм с 300 лева пенсия". А колко направиха "фирми" и се "самоосигуряваха", само дето нищо не внасяха ..
239
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питайте Бойко,той дори без пари живее.Затова е спестил пачките в чекмеджето.А неговата соц.министърка вчера се хвалеше,че били докарали пенсиите до 300 лева.Вместо да се срамува.
238
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен253 Я не прави на блъснат от влак ! ГЕРБ-БКП -Т Живков и ,,доказани специалисти ,,? .........Нормален ли си ? ....СЪБРАНИ ОТ КОЛ И ВЪЖЕ ,ОТ СОРОИДНИ ХОМО ДРУЖИНКИ И ... =КАЛИНА ИЛИЕВА ,С ФАЛШИВАТА ДИПЛОМА ИЛИ КУРКУДЖАБЪЛА САЧЕВА .НА 42 ГОДИНИ И 27 ГОДИНИ СТУДЕНТКА . ОСОБЕНО В СЛЕДВАНЕТО АВСТРАЛИЯ ,АКО ЗНАЕШ ЗА КАКВО Е НАМЕК ? А студент с името Делян Добрев ,никога не е имало в,, Арт колежа ,,,който е ,,завършил,, Все пак българи преподават там ....
237
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще се почне ново голямо крадене.
236
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестърите в момента уволняват наред доказани специалисти и ги заменят с политически калинки. Тива води до стрес в предприятиятани се отразява на резултатите.
235
18
 
7
 
! Отговори
До 251 преди 3 години
Както вече написах, всеки който го мързи, си намира жалки и нелепи оправдания да не работи, вместо това надава вой до небесата как балъците дето работят трябва качествено да го хранят, обличат и дават джобни. Иначе работа днес колкото искаш искаш, но няма желаещи, защото е много по-лесно да си лежиш на дивана, да изпускаш доволно газове и парите да падат от въздуха, реално от джобовете на активните хора.
234
2
 
18
 
! Отговори
До 250 преди 3 години
До АнонименОт дивана е лесно да се пише. Какво може да работи човек на 60-70 години и колко от тях са в състояние да работят. Да не говорим, че всеки работодател търси работници максимум до 45.... освен ако не му трябват хора да носят тухли или нещо подобно. И за мисококвалифицираните е подобно положението, нищо че работят с химикалка...
233
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големия, но неудобен, въпрос е защо Елена пенсията й е 300 лв или минимална пенсия? Да не говорим, че незнайно защо Елена ще получи и бонуси за Великден, Коледа. а сега и по 50 лева месечно. В крайна сметка всеки на който са му малко парите е свободен да работи, останалото са жалки оправдания.
232
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 241Е той щото Бойко Методиев Борисов раздаваше пари насам-натам на всички нуждаещи се, а той самият не остави за себе си нищо! Затова по цял ден рита парцалена топка и яде филии намазани с мас, нали тъй?!
231
1
 
1
 
! Отговори
нудист преди 3 години
Голи бе! Без ***!Лошото обаче е зимата, тогава не може без дрехи, освен ако не се пренесем на Хаваите.Ама за да отидем дотам пак трябва да имаме пари.
230
8
 
15
 
! Отговори
протестъри преди 3 години
бабата с 300, а славчо 30 000 само месечно за охрана.. и за танцорки
229
8
 
8
 
! Отговори
протестъри преди 3 години
сега славчо ще раздаде своите пари на бедните.. също и договорените от борисов 60 милиарда от европа..и бедни повече няма да има.. само чалга купони от сутрин до следващата сутрин
228
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да конфискуват на Боко чекмеджетата и ще има за 10-20 години напред пенсии, заплати и всичко останало.Тоя открадна 15-20 милиарда евра за тези 12 години.
227
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 239 Още няколко години и растящата пенсия на баща ти ще се окаже под минималната пенсия. Така е направена системата и тя трябва да се промени.
226
7
 
3
 
! Отговори
РоРо преди 3 години
След гошо-обратното на острото вече имаме славчо
225
5
 
4
 
! Отговори
Монката преди 3 години
Споко бе славчо-*** по то ще ви даде
224
9
 
7
 
! Отговори
Оха**** преди 3 години
БСП ще ви оправят заплатите и пенсийте,като се съюзят с ИТН-чалгарите.